Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

 

Studentski Performans "Fer-plej na briselski način"
Foto: KoSSev

Na takozvanoj „ploči“, koja se nalazi nadomak Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici danas se odigrao košarkaški meč između, kako je student prorektor Univerziteta u Prištini Nemanja Biševac najavio, ekipe studenata koji su simbolično predstavljali „sponzore kosovske nezavisnosti“ i ekipe „kosovskih Srba“ koju su takođe činili studenti. Simbolizujući „nepravdu“ i predstavljajući na „sportski način“ situaciju na Kosovu nakon uvedenih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, kao i njihov uticaj na građane, ekipa „kosovskih Srba“ igrala je vezanih ruku, sa majicama „100 odsto takse, 0 odsto slobode“ i trakom preko ustiju sa istim natpisom, dok su se sa druge strane terena nalazila pet igrača, sa natpisima na majicama „KFOR“, „SAD“, „Nemačka“, „Albanija“, „Velika Britanija“.

Studentski Performans "Fer-plej na briselski način"
Foto: KoSSev

Selektor, kapiten i igrač ekipe „sponzora kosovske nezavisnosti“ imao je na svojoj majici natpis SAD, sudija je bio „iz Evropske unije“, a dok je kako je najavljen, „zapisničar i nemi posmatrač“ bio EULEX.

Filip Jakšić, potpredsednik Studentskog parlamenta na Fakultetu tehničkih nauka objašnjava da je cilj ove utakmice prikazivanje trenutne situacije u kojoj se nalaze Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

„Hteli smo da prikažemo kakva je stvarna situacija, gde su nama ruke vezane, gde nemamo pravo glasa i gde nas niko ne čuje.“

Iako je meč trajao svega deset minuta, sa puno prekida i slobodnih bacanja za ekipu „sponzora kosovske nezavisnosti“ – dok ne pogode koš, tehničkih grešaka za ekipu „kosovskih Srba“ zbog toga što su tokom time-out-a pili vodu i subjektivnog suđenja „sudije iz Evropske unije“, krajnji rezultat bio je 12:44 u korist „kosovskih Srba“, koji simbolizuje istoimenu Rezoluciju SB UN-a.

„Na kraju smo izašli kao pobednici i nadam se da ćemo na kraju svega ovoga da izađemo kao pobednici,“ poručio je Jakšić.

Student prorektor Univerziteta u Prištini Nemanja Biševac govoreći o trenutnoj situaciji u Kosovskoj Mitrovici i životu studenata kaže da su prvenstveno roditelji studenta bili uplašeni, ali i naglašava da su studentski domovi i dalje puni, kao i da se nastava odvija redovno, a isto važi i za ishranu u studentskoj menzi.

„Do sada sve funkcioniše u najboljem redu,“ kaže Biševac, dok sa druge strane, dodaje da ne zna do kada će tako biti, jer je, po njegovim procenama, nemoguće predvideti situaciju zbog taksi koje je uvela Priština.

U narednim danim najavljuje nove studentske, mirne i demokratske proteste kojima žele, kako je rekao, da na akademski način izraze svoje nezadovoljstvo zbog uvedenih taksi.

„Ukoliko sutra imaćemo novi studentski performans, ispred Studentskog doma pet u podne, ne mogu da otkrivam detalje ali je u pitanju još jedna jasna poruka međunarodnoj zajednici,“ naglasio je Biševac.

Nakon serije protesta održanih u Kosovskoj Mitrovici zbog uvođenja carinske dažbine od 100 odsto na srpske proizvode od strane kosovske vlade, juče je takođe održan protest na kom se sem ukidanja taksi tražilo i oslobađanje Srba uhapšenih zbog, kako je saopšteno iz Kosovske policije, umešanosti u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. Dan pre toga održan je protest žena sa Severa Kosova.

O prethodnim protestima čitajte:

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.