Nakon povećanih taksi na proizvode iz Srbije raste cena brašna i bojazan od porasta cena lekova

Brašno lekovi
Foto: Gazeta Express, Insajderi

Izvor: Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Nakon taksi na srpske proizvode, raste cena brašna na Kosovu

Kompanije za preradu žitarica priznaju da su povećale cenu brašna, ali kažu da je ova cena povećana nakon što je Vlada Kosova odredila taksu od 10 odsto na srpske proizvode pre oko dve nedelje.

Januz Rahmani, vlasnik kompanije za preradu žitarica „Alia Commerce“, kaže da je cena brašna povećana zbog nekoliko faktora.

„Imamo neke rezerve brašna, za narod, ali sada ne znamo šta se dešava. Čuo sam da (nekoliko firmi, v.j) prodaju za oko 36, 37 centi sa taksom od 10 odsto,“ rekao je Rahmani u telefonskom razgovoru za Insajderi.

Vlasnik kompanije sa sedištem u opštini Lipljan rekao je da cena brašna, koja je, kako kaže, pre određivanja takse od 10 odsto bila oko 26 centi, sada „otišla na 33, 34 centi“. Dodaje i da nekoliko kompanija na Kosovu prodaju brašno za 36 ili 37 centi.

„Dok je bilo 10 odsto prodavali smo od 30 do 32 centa brašno. Ali ima drugih koji su prodavali od 36 do 37 centi. Koriste ovaj trenutak. Pre nego što je određena taksa od 10 odsto, pa 100 odsto prema Srbiji, cena je bila 26, 27 centi“, izjavio je Januz Rahmani.

I Sejdulah Rama, vlasnik kompanije „Rera Commerce“, priznaje da je cena brašna na Kosovu porasla. Rama kaže da cena nije porasla nakon određivanja takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije, već u vreme kada je taksa na srpske proizvode bila 10 odsto.

On kaže da je cena povećana za oko 10 odsto.

„Mi sa ovom taksom od 100 odsto nismo ništa promenili, već tada sa taksom od 10 odsto. Za sada je cena porasla oko 10%, ne više. Ranije je bila oko 32 centa, zatim je porasla na 34, 35 centi,“ rekao je Sejdulah Rama za Insajderi.

„Mi imamo malo poteškoća, jer ako se dogodi da mi jeftino prodajemo brašno a posle poraste cena, onda to, normalno, nas košta. Sada, takoreći, sve kompanije sakupljaju pšenicu. Ali smo sada u panici da li će se desiti neka velika promena u ceni,“ izjavio je on.

Vlasnik kompanije „Rera Commerce“ rekao je „na osnovu informacija koje imam o cenama, sada kada je počelo da se uvozi iz Makedonije, cena će ponovo biti 32 ili 33 centa“.

U međuvremenu, izvršni direktor Udruženja prerađivača pšenice, Muhamet Ferizi, kaže da nema saznanja i da neće da govori o ceni brašna.

„Znam da su kompanije za prodaju brašna imale poteškoća, jer su imale veliku konkurenciju iz Srbije. Među faktorima koji su uticali zadnjih dana je i porast cene brašna na tržištu. Ali, ja ne mogu da kažem ništa za cenu, jer ne znam koja je cena. Svestan sam da svaka kompanija ima svoju cenu,“ izjavio je on.

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Traži se da se taksa prema Srbiji ne primenjuje i za lekove

Udruženje distributera lekova na Kosovu procenjuje da odluka Vlade Kosova za postavljanje takse od 10 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne treba da važi i za farmaceutske proizvode.

Predsednik ovog udruženja, Miljaim Abdulahu, to zasniva na prethodnim postupcima za registraciju ovih proizvoda u Agenciji za medicinske proizvode i opremu, izveštava KTV.

Prema njegovim rečima, ukupan uvoz farmaceutskih proizvoda iz ove dve zemlje u toku godine je do 7 miliona.

U međuvremenu, zvaničnici Farmaceutske komore Kosova rekli su da dok se ne izvrši analiza – koje su alternative za proizvode koji dolaze iz Srbije od domaćih proizvođača ili proizvođača drugih država i regiona koji su registrovani od strane KAMPO, ne mogu da znaju kakav će biti uticaj taksa.

„Nadamo se da nećemo imati nedostatak lekova u bolnicama, ali ostaje nešto uznemiravajuće, da njihove cene mogu da se povećaju zbog primene taksi. Stoga, mi ćemo pažljivo analizirati ovu situaciju i videćemo koje će biti alternative da se izbegnu posledice koje mogu imati pacijenti i javno zdravstvo,“ rekao je Arianit Jakupi, predsednik FKK-a.

Vlada Kosova je prošle nedelja donela odluku da taksu na srpske proizvode i proizvode iz Bosne i Hercegovine, sa 10 odsto, koliko je bila, poveća na 100.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.