Šef Haradinajevog kabineta: Donaciju od 242.000 evra za KBC u Severnoj Mitrovici danas smo oslobodili (takse)

Vest je ažurirana

Kosovo je danas „omogućilo donaciju od 242.000 evra“ Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici za medicinska sredstva, javila je Beta, pozivajući se na šefa kabineta Vlade Kosova Avnija Arifija, koji je istakao i da „nema humanitarne krize“ na Kosovu zbog uvođenja carinske takse za robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da je u izvornoj verziji vesti navedeo da je Vlada Kosova ta koja je dala donaciju, direktor KBC Milan Ivanović demantovao je, javljaju TV Most i Tanjug. U izvornoj objavi na Fejsbuku, međutim, navedeno je da je donacija „oslobođena“, (ne i čega), uz objašnjenje da je carinska taksa usmerena ka srpskoj državi, a ne na „naše građane“. Nije navedeno, takođe, ni čija je donacija.

On je na Fejsbuku napisao da Kosovo dokazuje da je „uzaludna propaganda“ Vlade Srbije tvrdnja da taksa od 100 odsto stvara humanitarnu krizu.

„Kosovo je danas oslobodilo donaciju za medicinska sredstva Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici u vrednosti od 242.356 evra. Carinska dažbina je za Srbiju i njenu politiku, a ne za naše građane. Vlada Kosova nikad nije preduzela nikakve mere koje ugrožavaju život i zdravlje njenih građana, bez obzira na etničku pripadnost. Naša dela pokazuju da je propaganda Srbije da taksa od 100 odsto stvara humanitarnu krizu uzaludna. Nema krize,“ napisao je on.

Međutim, po objavljivanju vesti demantovao je direktor ovog KBC Milan Ivanović koji tvrdi da niko nije kontaktirao ni njega, ni njegove kolege iz КBC u Severnoj Mitrovici o „donaciji novčanih sredstava“.

„Informacija da je Vlada Кosova donirala bilo šta nije tačna. Mi smo u zdravstvenom sistemu Srbije i sa Prištinom nemamo nikakve kontakte, niti su se oni interesovali kakva je situacija sa lekovima i kiseonikom. U protekle tri godine Priština je samim otežavanjem i odugovlačenjem davanja saglasnosti za lekove i kiseonik praktično otežavala i lečenje naših bolesnika,“ rekao je on za Tanjug.

„Ne daju ni lekove. Hoće da napišemo Kosovo Republika na te lekove, pa ako napišemo Kosovo Republika i damo pacijentima, s obzirom (na to) da je to kvazi država, s obzirom (na to) da je to trula država, potrovaćemo naše pacijente,“ nedavno je pred svojim zaposlenim i čelnicima Srpske liste ispred uprave ovog KBC rekao njen prvi čovek Milan Ivanović.

Po informacijama Carine Kosova, prošle nedelje su za potrebe zdravstva na Severu Kosova bez carine uvezeni oprema i lekovi u vrednosti od 180.000 evra.

Vlada Kosova je pre nedelju dana objavila „dugu listu“ donacija koje su iz Srbije ušle na Kosovo, na spisku su bili prehrambeni proizvodi poput mesa, kukuruza i brašna, ali i medicinska oprema i lekovi i nafta i pelet za ogrev. Donacije su mahom bile upućene obrazovnim institucijama i verskim objektima.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.