Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Protest Kosovska Mitrovica 27.11.2018.
FOTO: KoSSev

Okončan je protest koji ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici koji je organizovao krizni štab četiri severne opštine. Protest je organizovan dva sata nakon održavanja vanredne sednice lokalnih skupština opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, a na kojima su sva četiri gradonačelnika podneli ostavke, a veći broj odbornika potpisali Deklaraciju o prekidu komunikacije i saradnje sa prištinskim institucijama. Na protestu je govorio predsednik Srpske liste, Goran Rakić, ali i lider opozicione GI za naš Zvečan, Dragiša Milović, kao i druge nestranačke ličnosti. U 13.30 je zakazana još jedna sednica kriznog štaba.

Protest Kosovska Mitrovica 27.11.2018.
FOTO: KoSSev

„100% carine stop (Srbin)“, „100% carine stop (hleb)“, „100% taksi 0% hleb“, „Hoćemo mir, a ne rat“, „EU open your eyes“, „Nemamo lekove“, „Svete dokle ćeš zatvarati oči“, „Stop nasilju Prištine“, „Hoćemo mir, a ne ratove“, „People of the world do not look away“, „Biju nas i terorišu“, „Ne izgladnjujte nas“, „Imamo pravo na hleb“, neki su od transparenata koje zajedno sa srpskim zastavama drže mladi ispred zgrade suda u Kosovskoj Mitrovici, u pozadini se čuje patriotska muzika. Veliki broj građana se odazvao pozivu na protest protiv taksi koje je uvela kosovska vlada.

„Posle šest godina izuzetno sam srećan jer sam nosio jedan teret bruke koji se zove gradonačelnik kosovskih institucija. Presrećan sam zbog toga. Pet godina trpeli smo torture raznih vrsta i sa strane međunarodne zajednice i privremenih institucija. Sve ima svoj kraj. Evo presrećan sam da je ovo kraj,“ (Stevan Vulović za RTS)

Sva četiri gradonačelnika u ostavci, ali i poslanici Srpske liste prisutni su na protestu, tu su i ministar Nenad Rikalo, predsedavajući skupštine Severna Mitrovica, Dejan Gurešić, predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, direktor KBC Milan Ivanović, ali i Dragiša Milović lider opozicione GI za naš Zvečan i mnogi drugi.

Na početku protesta, konferansije je objavila da su prestale da postoje opštine u kosovskom sistemu.

„Poštovani sugrađani okupili smo se danas ovde, nakon sramne odluke Prištine da se blokira distribucija srpskih proizvoda Srbima na Kosovu i Metohiji. Pre početka želim da vas obavestim da su današnjim danom… Goranom Rakićem, Zoranom Todićem, Vučinom Jankovićem i Stevanom Vulovićem prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine,“ otvorila je protestni skup konferansije.

Goran Rakić: Od danas administracija lokalne samouprave iz prištinskog sistema na Severu, ne postoji više

Goran Rakić
Foto: KoSSev

Prvi se građanima obratio predsednik Srpske liste, Goran Rakić. Pre svega je želeo da upotrebi prisustvo medija da Prištini i Briselu pošalje poruku da su današnji protesti mirni, želeći da se to „ne izvuče iz konteksta“.

„Pre nego što se obratim narodu, i svima vama, imam jednu poruku za vas medije. Za poruku Prištini, poruku Briselu, Evropskoj uniji, ovo su mirni protesti i ne bi voleli niti želeli da neko izvuče iz konteksta ovo naše današnje okupljanje i da, poznavajući Prištinu, i ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom. Dakle ovo su mirni protesti i mi smo uz svoj narod,“ otpočeo je svoje izlaganje Rakić.

„Braćo i sestre, hvala vam, što ste danas u ovolikom broju, po ovom kišovitom vremenu došli ovde da mirno, demokratski i na civilizovan način odgovorimo na odluke i poteze Prištine koje su brutalne, nedemokratske, i šta ti ja znam već kakvim imenom možemo te njihove odluke da nazovemo, a da ne uvredimo, niti Prištinu niti Evropsku uniju. Na sve te njihove odluke, Prištine, međunarodna zajednica i dalje ćuti. Danas smo zakazali skupštine sve četiri opštine na Severu i na današnjim sednicama smo mi gradonačelnici doneli odluku, tj. podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave iz prištinskog sistema na Severu, ne postoji više,“ rekao je Rakić, a najava je bila propraćena aplauzom.

Povod za protest, kaže Rakić, nisu samo takse, već i akcija hapšenja specijalnih jedinica Kosovske policije.

„Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu na prostoru Kosova i Metohije. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati osnovne uslove za život, neće imati hranu, neće imati hleba, neće imati vode. Osim sramnih taksi, povod za ovo današnje naše okupljanje je i brutalna akcija specijalne jedinice ROSU koja upada na Sever“.

Predsednik Srpske liste je najavio i nastavak protesta.

„Nećemo odustati od ovih mirnih protesta, nastavićemo svakog dana, nastavićemo dok se ove brutalne, sramne odluke Prištine ne povuku.“

Dragiša Milović: Danas sam ovde da pokažemo da smo složni

Dragiša Milović
Dragiša Milović, Foto: KoSSev

Okupljenima se obratio i Dragiša Milović, iz opozicione GI za naš Zvečan koji je, kako kaže želeo svojim prisustvom na protestu da pokaže slogu.

„Braćo i sestre, poštovani građani severa Kosova i Metohije. Moje prisustvo je danas ovde da pokažem da smo složni, da smo jedinstveni i u ovim najtežim trenucima za opstanak našeg naroda… I 17. marta 2004. godine bilo je teško za naš narod. Jednostrano proglašena nezavisnost 2008. godine i sve smo to braćo i sestre uspeli da prevaziđemo, da prebrodimo samo slogom i jedinstvom. A danas, kada nam se uskraćuje i hleb i mleko i kada se uskraćuju lekovi za naše pacijente i kada se uskraćuje kiseonik za naše bebe, kad ćemo ako ne sad biti složni i jedinstveni. I dobro je što smo ovde, ispred dve institucije. Jedna koja se zove EULEX, koji je došao na ove prostore da uvodi demokratiju, pravo na život, pravdu za sve,“ poručio je lider GI za naš Zvečan, Dragiša Milović.

Milović je pozdravio odluku gradonačelnika da podnesu ostavke i rekao da „možemo opstati ako budemo složni i uz naše institucije da jačamo naše institucije, institucije države Srbije“.

„Nažalost, vidimo da mi Srbi na Kosovu i Metohiji od 1999. godine ne samo da nemamo pravo na demokratiju, da nemamo pravo na slobodu kretanja, nego nemamo pravo ni na život. I zato je ovo prilika da se i njima obratimo da se drže svog mandata jer Kosovo i Metohija je vekovna postojbina Srba i mi živimo ovde na svojoj zemlji. Nismo nikome ništa tuđe uzeli. Nažalost, moram to da kažem, pet godina smo pokušali da u institucijama, privremenim u Prištini, izborimo svoja prava. Imali smo svoje institucije… posle pet godina evo i dobro je i podržavam ovo što su gradonačelnici danas uradili, što su podneli ostavke. Najzad jedino možemo opstati ako budemo složni i uz naše institucije da jačamo naše institucije, institucije države Srbije. Bilo je potrebno da se, i to je neko možda i smišljeno uradio, da se delimo, na ove naše i neke druge. Bilo je potrebno da izgubimo Olivera Ivanovića. Bilo je potrebno da nam ROSU upadne sa dugim cevima i da hapsi po severnoj Kosovskoj Mitrovici. Bilo je potrebno i da se uhapsi i Silvana, sekretarica Olivera Ivanovića i bilo je potrebno, dakle, da nam uskrate i hleb i mleko da bismo ponovo, ponovo se dozvali pameti i rekli, dosta je više. Samo složno, mirno, jedinstveno…“ zaključio je Milović.

Milan Ivanović: Ja neću podnositi ostavku

Milan Ivanović
Milan Ivanović, Foto; KoSSev

A o razmerama potencijalne humanitarne katastrofe, kako je bilo najavljeno, govorio je direktor mitrovičkog KBC-a Milan Ivanović.

Uz aplauze, prvenstveno predstavnika Srpske liste, a zatim i okupljenih građana, govornik o „potencijalnoj humanitarnoj katastrofi“ započeo je svoje izlaganje rečima:

„Ja neću podnositi ostavku, ja sam iz srpskih institucija, zdravstveni centar je u zdravstvenom sistemu države Srbije, ustavno-pravnom sistemu države Srbije, i tako mora i tako će i ostati,“ rekao je Ivanović.

Više od 10 hiljada ljudi – svedoci nasilja i prekori politike u prethodnom periodu

Ivanović je ujedno izneo i konstataciju da ima više od 10 hiljada okupljenih građana na protestu, kao i da su svi oni simbol otpora, slobode i borbe za ostanak i opstanak u „jedinoj državi Srbiji“.

„Svi svi ste vi akteri i učesnici ove borbe, ove borbe za održavanje naše države na ovom prostoru. Svi ste vi svedoci i prekori politike koja je u prethodnom periodu, od petog oktobra do 2012. bila loša, koja se nije oglasila i povodom proglašenja nezavisnosti, prethodni režim, koja je prenela nadležnost iz Ujedinjenih nacija na EULEX, odnosno one zemlje, koji su i glavni tvorci takozvane nezavisne države Kosovo,“ izneo je svoje stručno mišljenje Ivanović.

Ivanović je naznačio da su svi okupljeni građani, takođe, svedoci nasilja Albanaca i Međunarodne zajednice od pre 20 godina, ubijanja Srba, etničkog čišćenja Srba i trgovine srpskim organima, naznačivši da se to „nasilje“ sada nastavlja u kontinuitetu.

„Danas je to ekonomski oblik nasilja, uvođenje harača, uvođenje globe, uvođe sutra i danka u krvi, valjda,“ zaključio je.

„Ovaj, kao da je Sulejman, ovaj Haradinaj“, „Nisam apologeta ni SNS ni SL ni Vučića“

Ivanović je govorio i o kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

„Ovaj, kao da je Sulejman, ovaj Haradinaj, kao da nastupa ispred Otomanske imperije, kao da nastupa ispred Austrougarskog carstva, postavlja ultimatume, kaže „priznajte nezavisno Kosovo, pa ćemo skinuti ovu globu, ovih 100 odsto (taksa) na srpsku hranu, Srbima, i onda ako to ne uradite, u roku od mesec dana srušićemo srpsku vlast u Beogradu na ulicama“,“ naglasio je Ivanović, dodavši da takve poruke, nažalost, čuje i od nekog opozicionog podsaveza, koji priprema, valjda, isti scenario.

Ivanović je naglasio da nije apologeta ni SNS-a, ni Srpske liste, ni predsednika Vučića, već govori ono što misli. A ono što misli je:

„Sada imamo čoveka koji ima kapaciteta, koji se istinski i spartanski bori. Znamo ga svi, mnogo puta je bio ovde, znamo da zna svako mesto, svaku ustanovu na KiM-u i zajedno ćemo se boriti, a garancije koje dobijamo, mislim da su prave.“

Glavni zahtev – mir i sloboda

Ivanović je ujedno izneo i zahteve naroda, kao i koji je to „glavni zahtev“.

„Koji je naš glavni zahtev, hoćemo hleba i lekova, nije to glavni zahtev, hoćemo mir, hoćemo slobodu, hoćemo našu državu koja će nas štititi,“ naglasio je Ivanović, dok su se čuli aplauzi okupljenih.

Ali je i objasnio kako bi Srbi koji žive na teritoriji Kosova trebali da se ponašaju.

„Moramo da budemo pametni, složni, mirni na određeni način, da im ne damo nikakvog povoda, jer oni čekaju da izazovu novi Račak, pa onda nas da optuže i da uđu sa tim formacijama i da okupiraju ovaj severni deo Kosova i odvoje nas od naše države Srbije.“

Ali zato naglašava da mirni protesti, građanski metodi otpora, blokiranje ulica, barikade i sve ostalo što krizni štab bude doneo, mora biti jedinstveno sprovedeno.

„Slabo ide sa tim hapšenjima“

On je izneo da su i ranije pokušavali njega da uhapse, a sada Milana Radoičića, naglasivši da im „slabo ide sa tim hapšenjima“.

Govorio je i o nedavnoj akciji hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici povodom slučaja ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića, kao i o jučerašnjem privođenju njegove nekadašnje sekretarice Silvane Arsović, osumnjičene za „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teško ubistvo“ povodom istog slučaja.

„A koga su uhapsili, uhapsili su Silvanu, majku šestoro dece, žena koja mu je bila najvernija, uhapsili su i policajca Markovića,“ rekao je Ivanović, uputivši im poruku da izdrže.

„Da pozdravimo našu braću, i Milana i Markovića i sve ostale i našeg junaka Aleksanda koji je goloruk izašao pred masu, pred stotinak jako naoružanih, koji ništa nije radio, a pretukli su ga samo zato što voli svoju državu i što je uzviknuo ‘živela Srbija’.“

Govor je Ivanović završio glasnim uzvikivanjem „Živela Srbija“, dok su građani ponavljali za njim.

Nebojša Jović: Mi rezervnu otadžbinu, mi rezervnu pokrajinu, mi rezervni grad nemamo i zato ovde ostajemo

Nebojša Jović
Nebojša Jović, Foto: KoSSev

Okupljenima se obratio i Nebojša Jović, nestranačka ličnost koji je najavljen kao „neko ko je sa svojim narodom bio i kada su bili teški trenuci a i kada su bili lepi, neko ko je uspeo da sačuva mir, stabilnost i jedinstvo“. Jović je uputio poruku „albanskoj strani“, „nemojte nas terati da se pokrećemo“.

„Očigledno nisu naučili našu životnu lekciju da nas je odavde nemoguće pomeriti. Mi smo uvek bili za pregovore, fleksibilni, nekad se i protivili da smo tvrdoglavi, mi nikad to bili nismo, mi smo samo rekli svoje ne damo, odavde ne želimo da idemo. Mi rezervnu otadžbinu, mi rezervnu pokrajinu, mi rezervni grad nemamo i zato ovde ostajemo. I ono što njima nikad ne može biti jasno da smo pravili ustupke i da smo došli do zida. Pritisli nas, poruka je međunarodnoj zajednici pre svega, jer ona odlučuje šta će raditi albanska strana, ali poruke albanskoj strani: Nemojte nas terati da se pokrećemo, ostavite nas da mirujemo, ako se pokrenemo onda moramo krenuti na vas, mi to ne želimo,“ poručio je Jović.

„Odavde nema nazad. Dajemo sve za Srbiju, Srbiju ni za šta,“ poručio je Jović u zaključku protesta.

Protest Kosovska Mitrovica
Protest Kosovska Mitrovica, Foto: KoSSev

Snimak protesta možete gledati ovde:



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.