Otadžbina o protestima: Više podsećaju na parastos nego na demonstracije

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije se obratio javnosti u saopštenju kojim ocenjuju da su svakodnevni protesti u organizaciji Kriznog štaba Srpske liste „bez energije, bezvoljni i apatični“. Pozivaju predsednika Srbije da se ne „ne krije iza protesta Srba“, već da uvede recipročne mere i na taj način se bori protiv odluke Prištine o povećanju carina. Pozivaju i na poništavanje odluke Vlade Srbije o stvaranju graničnih prelaza, a Srpsku listu optužuju da učešćem u centralnim kosovskim institucijama navodno učestvuju u stvaranju Velike Albanije.

„Višednevne proteste Srba na severu Kosova i Metohije iz razloga uvećanih carina od 100 odsto, ili možda, još bolje – zbog hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića, odlikuje jedna osobenost. Oni su bez energije, bezvoljni, apatični… Nekada više podsećaju na parastos nego na demonstracije,“ opisuju iz Otadžbine proteste sa kojima je Krizni štab Srpske liste započeo u petak, 23. novembra, a koji se od prošlog utorka, kada su četiri gradonačelnika severnih opština u kosovskom sistemu dala ostavke, organizuju svakog dana.

Iz Otadžbine problem vide u načinu na koji su protesti organizovani. Tvrde da su nekada Srbi sa KiM-a bili ti koji su davali smernice Beogradu, a Beograd im pružao podršku.

Idealna prilika da Beograd poništi odluku o integrisanom upravljanju graničnim prelazima

„Šestog decembra 2012. godine Vlada Srbije je donela odluku o postavljanju klasične granice između Kosova i Metohije i Srbije. Odluku je potpisao ondašnji predsednik Vlade Ivica Dačić. Sledeći predsednik Vlade Aleksandar Vučić je uz postojeće administrativne prelaze dodao još dva nova. Ti prelazi su između opština Zvečan i Novi Pazar kao i između Medveđe i Kosovske Kamenice. Ta odluka je doneta 2016. godine. Takođe postoji uredba Vlade Srbije da ako Srbi sa Kosova i Metohije pređu granicu mimo zvaničnih prelaza plaćaju kaznu do 120.000 dinara. Povećanje takse ili carine od 100% je idealna prilika da Beograd poništi svoju odluku o integrisanom upravljanju graničnim prelazima,“ predlažu u saopštenju.

„Da su na taj način Srbi branili sever Kosova i Metohije od 1999. do 2012. godine, kako to voli da kaže Aleksandar Vučić, nijedan pedalj teritorije ne bi sačuvali. U ranija vremena, kada su Srbi branili prostore severa Kosova i Metohije, oni su davali smernice političke borbe a Beograd je pružao podršku. Danas se protestima rukovodi iz Beograda pa se čak i transparenti pišu u Kancelariji za KiM.“

Smatraju da predsednik Srbije kojeg su u saopštenju nazvali „Aco Poligraf“ nema hrabrosti da angažuje državne organe kako bi se suprotstavio odluci Prištine da uvede carinu ili formira „vojsku tzv. Kosova“.

„Sva roba koja ide prema Kosovu i Metohiji upućena iz susednih zemalja mora da se ocarini sa 100 odsto,“ navodi se u saopštenju.

Oštro reaguju i na vraćanje košarkaša Partizana sa prelaza Jarinje i traže da se Priština upozori da će u slučaju sličnih poteza građanima sa „separatističkim dokumentima“ biti zabranjeno da se kreću na teritoriji Srbije.

„I umesto da vlast u Beogradu pošalje poslednje upozorenje Prištini da će u slučaju sličnih postupaka zabraniti prolaz kroz ostatak Srbije svim stanovnicima južne srpske pokrajine koji imaju separatistička dokumenta, bilo da su to lične karte ili vozačke i saobraćajne dozvole, Beograd ćuti…“

Osuđuju predsednka za „kukavičluk“, a za Marka Đurića i Nikolu Selakovića navode da su zaduženi za „sprovođenje ideje razgraničenja i predaje Kosova i Metohije“.

Najzad, poslednje postupke Srpske liste, odnosno, odluku da prenoće u „separatističkoj skupštini“ kako bi se susreli sa Johanesom Hanom nazivaju „budalaštinom“ u kojoj se ogleda nemoć Aleksandra Vučića koji je, kako tvrde, 2012. obećao da će priznati Kosovo kako bi došao na vlast i koji je sada „sateran u ćošak“ zbog čega smo svedoci „kuknjave, zapomaganja, prenemaganja, cviljenja, cmizdrenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog svima u svetu da umilostive Prištinu“.

Nakon serije protesta održanih u Kosovskoj Mitrovici zbog uvođenja carinske dažbine od 100 odsto na srpske proizvode od strane kosovske vlade, juče je takođe održan protest na kom se sem ukidanja taksi tražilo i oslobađanje Srba uhapšenih zbog, kako je saopšteno iz Kosovske policije, umešanosti u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

O svim dosadašnjim protestima čitajte:

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Milan Ivanović: Olivera Ivanovića nije ubio niko sa Severa, oslobodite uhapšene

„Deda Mraze naša deca hoće nešto za jelo“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.