Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 

Protest
Foto: KoSSev

Sa najavom da potez Prištine – uvećanje carinskih dažbina utiče na sve, a naročito na omladinu i studente, kao i da je univerzitet „stub ostanka i opstanka na ovim prostorima“, na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici govorio je rektor prištinskog univerziteta Rade Grbić. Govorili su i student prorektor prištinskog univerziteta Nemanja Biševac, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, kao i predstavnik Kombinata Trepča Dragiša Manojlović, ponavljajući poruke o srpskom jedinstvu.  Za razliku od jučerašnjeg protesta, danas je bio prisutan vidno manji broj ljudi. 

Braćo i sestre mi nosimo luč slobode za taj narod dole (Igor Simić)

„Upravo ovih dana svedoci smo da privremene institucije u Prištini hoće da nam oduzmu obrazovanje, da nam oduzmu pravo na slobodu,“ rekao je rektor prištinskog univerziteta Rade Grbić.

To je, kako je Grbić naveo, onemogućeno najnovijim ekonomskim i političkim „ucenama“ Prištine.

„Naši studenti umesto da stiču svoje znanje u našim učionicama, amfiteatrima, laboratorijama, ateljeima – ponovo su okupljeni pod ovim našim kosovskim nebom, tražeći da ih čuju Evropa i svet,“ dodao je Grbić.

Protest
Foto: KoSSev

„Političari iz Prištine – kriminalci“

Student prorektor prištinskog univerziteta Nemanja Biševac poručio je političarima na zapadu da „svojim učenicima u Prištini“ kažu da „mi se nećemo pomerati, moraju da ukinu takse“, a imao je poruku i za političare u Prištini, tačnije, kako je rekao, poruku „kriminalcima“:

„Njihove takse nas neće uplašiti, nećemo odustati.“

Protest
Foto: KoSSev

Igor Simić: „Luča slobode“

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić preneo je Mitrovičanima pozdrave „braće“ iz Gračanice, Raniluga, Parteša, Velike Hoče, Štrpca i svih ostalih srpskih sredina.

„Mi smo jedan narod koji živi u dvema različitim okolnostima“.

„Braćo i sestre, mi nosimo luč slobode za taj narod dole,“ dodao je Simić, naglasivši da oni žive u uslovima u kojima žive „ne zato što to žele, već zato što to moraju“.

Protest
Foto: KoSSev

Naveo je da će i u budućnosti biti održavani protesti, a zahvalio se predsedniku suda (kosovskom) Nikoli Kabašiću i Milanu Bigoviću iz tužilaštva (kosovskog) na podršci jer su obustavili rad.

„Trudili smo se da političkim sredstvima borbu sa ulice prenesemo u Prištinu, da se tamo legalno, legitimno borimo za naša prava, za očuvanje naše Trepče i naših institucija – nismo uspeli,“ rekao je Simić, naglasivši, „ne zato što nisu hteli, i nisu gradonačelnici ostavke podneli zato što ne znaju kako da rade, već zato što ne žele da budu dekor u njihovim institucijama više.“

Nismo se bunili povodom taksi od 100 odsto iako su Trepču možda najviše pogodile

Radnik i član Jedinstvene organizacije sindikata kombinata „Trepča“ Dragiša Manojlović kaže da je Trepča uvek bila „u centrima dešavanja i pod raznim pritiscima“, kao i da se „nisu bunili“ zbog odluke Prištine o skoku carinskih dažbina na 100 odsto za robu iz Srbije, premda su, kako je rekao, Trepču možda najviše i pogodile te mere.

„Najveći broj naših dobavljača je iz centralne Srbije i ova mera dodatnih taksi, praktično znači prekid saradnje, neophodne za održavanje naših aktivnosti.“

Naglasio je da se neće „žaliti ni danas“.

Ali je Trepča uvek uz narod. „Ponosno ćemo biti svi jedinstveni dok god treba, dok se svi zajedno ne izborimo za normalan život, za našu decu, unuke i sve nas,“ pozdravio je okupljene rudarskim pozdravom.

A posle mitinga održan je koncert Amadeus benda. Klavijaturista je pozdravio prisutne, ujedno i „brata Milana“, naglasivši: „Sada je on veliki čovek, hajde da pevamo“.

Na juče održanoj vanrednoj sednici opštine Severna Mitrovica gradonačelnik Goran Rakić podneo je ostavku, a Skupština je potpisala Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucionalnih odnosa sa institucijama u Prištini. Rakić je ostavku opravdao zbog uvedenih taksi od 100 odsto na srpske proizvode, ali i zbog neopravdanog hapšenja građana Severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpredsednika Srpske liste. Iste odluke doneli su i gradonačelnici i skupštine preostale tri opštine. Takođe, radnici suda pisali su predsedniku Osnovnog suda u Mitrovici – tražeći da sa institucijama Srbije razmotre dalje učešće u pravosudnim institucijama u kosovskom sistemu.

Nakon sednice, održan je i protest povodom istih razloga, gde se, kako je preneo direktor mitrovičkog KBC-a okupilo više od 10.000 ljudi.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.