Ili imam drugu opciju, da zatvorim pekaru i odem preko

Dojče vele

Carine na srpsku robu su na Kosovu već dovele do poskupljenja hleba – i u srpskim i u albanskim sredinama. Zaliha brašna još ima, ali ne zadugo. U Gračanici je hleb poskupeo za 5 centi, dok se cena peciva nije menjala – za sada. Pored Gračanice, hleb je poskupeo i u Lipljanu.

„Ne bismo želeli da građani trpe. Dok imamo zalihe brašna, nećemo to da poskupljujemo, ali ako budu nestale zalihe i moramo brašno da kupujemo po novijoj ceni, moraće malo i cena peciva da skoči,“ kaže radnica u pekari iz Gračanice Ivana Filipović Krstić.

Pet centi je skuplji hleb i u Lipljanu.

Pekar iz Lipljana Halit Lutaj ima još 5 tona brašna kupljenog za 25 centi po kilogramu.

„Ako cena ode na 36 ili 40 centi po kilogramu, naravno, podići ću cene hleba, jer moram da pokrijem troškove, platim radnike, kiriju i prevoz. Ili imam drugu opciju: da zatvorim pekaru i odem preko,“ rekao je Lutaj.

U drugim gradovima, kaže, cene hleba su već udvostručene.

„Čekam da vlada reši problem. Da smanji takse ili da ih ukine ili obezbede brašno iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Italije,“ ističe Lutaj i dodaje:

„Dovozili su nam brašno iz Amerike posle rata, zašto ne i sada?“

Deutsche Welle

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.