Studentski performans: Sahranjeno međunarodno pravo, ožalošćeni Srbi

Studentskih performans
Foto: KoSSev

Današnji studentski performans u znaku je onog što je predstavljeno u Prištini i Beogradu kao formiranje Vojske Kosova. Započeo je povorkom u 12:44 – simbolizujući istoimenu Rezoluciju Saveta bezbednosti UN-a. Okupljeni studenti u Kosovskoj Mitrovici krenuli su od Studentskog centra i uputili se ka zgradama UNMIK-a i OEBS-a, gde su nedaleko od njih simbolično sahranili međunarodno pravo. Minut ćutanja, a potom aplauz.

Studentskih performans
Foto: KoSSev

Okupljeni studenti pridružili su se „grobarima“ – njihovim kolegama, koji su sa lopatama u rukama čekali da se završi „sahrana“. U raku su bačene, simbolično, Povelja Ujedinjenih nacija, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova.

Umesto ožalošćene porodice, na umrlici: „Ožalošćeni su Srbi sa Kosova i Metohije i ostali mnogobrojni poštovaoci međunarodnog prava“.

Studentskih performans
Foto: KoSSev

Pre zakopavanja, prisutni su se pridružili pozivu na minut ćutanja odbornika SO Severna Mitrovica i studenta prorektora prištinskog univerziteta Nemanje Biševca koji je posle „sahrane“ održao govor:

„Građani Kosovske Mitrovice i građani Kosova i Metohije hvala vam što ste se odazvali ovom studentskom performansu, odnosno sahrani međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i Vojno-tehničkog sporazum iz Kumanova,“ rekao je Biševac.

Studentskih performans
Foto: KoSSev

Potom je pozvao na mirno razilaženje nakon „sahrane“, a „grobari“ su zakopali „preminule“.

Na grob je postavljen venac sa natpisom „Poslednji pozdrav od Srba sa KiM-a“, nakon čega je sahrana završena aplauzom.

Studentskih performans
Foto: KoSSev

Milan Savić: „Ne možete nas više varati, vidimo da na vas i vašu pomoć ne možemo više da očekujemo“

Predsednik SKONUS-a Milan Savić kaže:

„Ovim smo danas pokazali da su nas međunarodna zajednica i svi faktori mira i stabilnosti u svetu i Evropi izdali, odnosno izdali naše poverenje koje su pokušavali od 99. da izgrade sa nama.“

Poručio je svetu i međunarodnoj zajednici – „ne možete nas više varati, vidimo da na vas i vašu pomoć ne možemo više da očekujemo.“

Studentski performans održan je nakon današnje konferencije za štampu Kriznog štaba povodom izglasavanja zakona o transformaciji KBS u vojsku Kosova. Goran Rakić je u ime Kriznog štaba i lokalnih samouprava svih četiri opština na Severu, pozvao Srbe na Kosovu na suzdržanost i da ne nasedaju na provokacije bez obzira gde žive, severno ili južno od reke Ibar. A kako kaže, cilj im je da održe mir na ovim prostorima.

Protesti se u Kosovskoj Mitrovici povodom uvođenja sto odsto taksi, kao i zbog hapšenja Srba u Kosovskoj Mitrovici zbog, kako je saopšteno iz Kosovske policije, umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, organizuju već danima. Protestima koje organizuje Krizni štab, a koji je formiran ubrzo nakon uvođenja ove mere, i na čijem je čelu bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, do sada su se priključili penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici, studenti koji su izvodili više performansa, žene i taksisti.

O ostalim performansima i protestima čitajte u nastavku:

„I odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa, želimo samo svoja prava“

Performans studenata – „glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“

Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.