Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

Protest studenti
Foto: KoSSev

Danas je u Kosovskoj Mitrovici održan još jedan u nizu studentskih performansa zbog uvođenja carinskih dažbina od 100 odsto na robu iz Srbije. Studenti pitaju međunarodnu zajednicu: „Da li ljudska prava važe za Srbe na KiM“? Studenti su na sebi nosili transparente sa članovima Opšte deklaracije o ljudskim pravima, ujedno obeleživši danas i Međunarodni dan ljudskih prava. 

„Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i svešću i treba da jedni prema drugima postupaju u duhu bratstva,“ pročitao je student prorektor prištinskog Univerziteta i odbornik Srpske liste u skupštini opštine Severna Mitrovica, Nemanja Biševac pred okupljenim građanima prvi član Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

Pozivajući se na član 13 koji garantuje pravo na slobodu kretanja naveo je da se on na Srbe sa KiM-a ne odnosi:

„Jer je naša sloboda kretanja ograničena,“ pojasnio je.

Takođe je komentarisao član 26 Opšte deklaracije o ljudskim pravima koji garantuje pravo na obrazovanje.

Protest studenti
Foto: KoSSev

„Želim da kažem da su naši studenti, zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola na KiM izuzetno ugroženi i pogođeni ovim nerazumnim taksama i odlukama Prištine.”

Pozivajući se na Povelju EU o osnovnim pravima i pravu na lečenje koje ona definiše istakao je da su „ugroženi i najmlađi“, upravo zbog toga što „su merama Prištine pogođene“ i zdravstvene ustanove.

Pročitao je i član 48. koji ukazuje da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

Pozivajući se na član jedan Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda koji garantuje pravo okupljanja, Biševac naglašava da će se i dalje održavati mirni skupovi.

„Mi ćemo se mirno okupljati i izražavati nezadovoljstvo prema odlukama Prištine koje pogađaju direktno nas“.

Studenti su i danas preko usta nosili trake na kojima je bilo ispisano 100% takse 0% slobode. Nedaleko od govornika, stajali su predstavnici Srpske liste koji su zajedno sa studentima i manjim brojem građana krenuli u protestnu šetnju do spomenika Kneza Lazara.

Protest studenti
Foto: KoSSev

Kosovska vlada uvela je 21. novembra takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. U Kosovskoj Mitrovici se svakodnevno održavaju protesti povodom ove mere, kao i zbog hapšenja Srba iz Kosovske Mitrovice koji su, kako je javila Kosovska policija, umešani u ubistvo Olivera Ivanovića. Protestima koje organizuje Krizni štab, a koji je formiran ubrzo nakon uvođenja ove mere, i na čijem je čelu bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, do sada su se priključili penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici, studenti koji su izvodili više performansa, a održan je i protest žena. Juče je održan protest taksista koji su naveli da „prištinske mere“ utiču i na njih i ujedno poslali apel međunarodnoj zajednici. Pre dva dana je, na „ploči“ u Kosovskoj Mitrovici, nastupila jedna od najpoznatijih srpskih pevačica Svetlana Ražnatović Ceca, a nedavno i poznati srpski bendovi „Tropiko bend“ i „Amadeus bend„.

Detaljnije o protestima čitajte u nastavku:

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.