Nemački ambasador o performansu „Kosovošvic“: Paralela preterana i odvratna, čitajte knjige iz istorije!

Protesti studenti
Foto: KoSSev

Nemački ambasador u Prištini Kristian Helt (Christian Heldt) reagovao je danas na performans „Kosovošvić“ studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici nazvavši paralelu koju su ovi studenti povukli između današnje situacije i Holokausta „preteranom“ i „odvratnom“ imajući pre svega u vidu upravo patnje kroz koje su Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu. Studenti prištinskog univerziteta su danas izveli još jedan u nizu protestnih performansa zbog taksi Prištine na uvoz robe iz Srbije i hapšenja Srba koje kosovsko specijalno tužilaštvo sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića.

Studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas su izveli još jedan u nizu protestnih performansa zbog taksi od 100 odsto koje je uvela vlada u Prištini. Tema današnjeg performansa bila je logor i nosila naziv „Kosovošvic“. U delu performansa studenti su simbolično prikazivali logoraše koji pružaju ruke kroz ogradu kako bi im stražari dali hleb.

Studenti sa jedne strane ograde dodavali su hleb onim sa druge, simbolizujući, kako je naveo predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Milan Savić, ograničenost najosnovnijh ljudskih prava „pravo na život, pravo na hleb“.

Na ovakav performans oštro je reagovao ambasador Nemačke u Prištini Kristijan Helt. On je na svom Twitter nalogu poručio studentima da pročitaju knjige iz istorije.

“Ova paralela, imajući u vidu patnje, posebno Srba i drugih u regionu tokom Holokausta sprovedenog na Balkanu pod okupacijom nacističke Nemačke, nije samo potpuno preterana, već i odvratna. Pročitajte knjige iz istorije, nemojte se baviti “alternativnim činjenicama!,” poruka je ambasadora Nemačke u Prištini.

Studenti iz Kosovske Mitrovice su se pridružili protestima koje organizuje Krizni štab Srpske liste. U danima kada nema masovnih protesta, studenti sami organizuju performanse, juče su igrali košarku sa timom „sponzora kosovske nezavisnosti“, pre par dana slali golube pismonoše u gradove sveta, a otpočeli su performanse praznim tanjirima i trakom preko usana koja je simbolizovala ćutnju međunarodne zajednice.

O svim dosadašnjim performansima studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici pročitajte:

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.