Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

 

Protest
Foto: Radio Kontakt plus

Sa današnjeg studentskog protesta u Kosovskoj Mitrovici, pod nazivom „Evropo, sa reči na dela!“, poručeno je da Srbi na KiM brane svoje pravo na osnovno ljudsko dostojanstvo i goli život i da nemaju više prostora za popuštanja, jer bi ih svako popuštanje odvelo u smrt ili egzodus. Protest je održan povodom uvođenja taksi od 100 odsto na srpske proizvode od strane kosovske vlade, a studenti su poručili da se danas za opstanak i pravdu bore ćutanjem, ali da će sutra i narednih dana njihov „poklič i vapaj biti gromoglasni“.

“Zvaničnici EU i najuticajnijih zapadnoevropskih država danima izostankom odlučne akcije čine zlo i nepravdu srpskom narodu na KiM. Studenti u Kosovskoj Mitrovici odlučni su da se sa svojim roditeljima, rođacima i sugrađanima do poslednjeg daha bore za prava koja moraju biti podrazumevana i garantovana svakom žitelju Evrope,” ističe se u saopštenju studentskog Parlamenta.

Studenti sa prištinskog univerziteta današnjom akcijom skreću pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti na činjenicu da se, kako se navodi u saopštenju, pred očima evropskih političkih elita događa getoizacija srpskog naroda na KiM, po receptima koji su već viđeni na našem kontitentu u osvit i tokom Drugog svetskog rata.

“EU koja je na rečima ponosna na ostvareni stepen poštovanja ljudskih prava unutar svojih granica dozvoljava da se na njenom pragu događa humanitarna katastrofa i uporno zatvara oči pred planskim, sistematskim i zločinačkim izgladnjivanjem i obespravljivanjem čitavog jednog naroda,” dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da je jedina dosadašnja reakcija administracije u Briselu u vidu nemuštih saopštenja kojima se stavlja znak jednakosti između progonitelja i progonjenih, i dve strane pozivaju na deeskalaciju, iako nedužna žrtva nikada nije strana u sukobu, već naprosto žrtva.

Studentkinja ovog univerziteta Milica Marjanović kaže da studenti danas žele da pošalju poruku mira i da na dostojanstven i miran način pokažu slogu i jedinstvo i izraze negodovanje povodom nastale situacije.

“Flaster preko usta simbolizuje jednu tišinu i jedan dostojanstven i miran način da pokažemo koliko smo, ustvari, nezadovoljni zbog ove situacije, ali naravno, naš odjek i naša dela će tek narednih dana biti jako bučni, i na miran i kulturan način ćemo se boriti protiv svega ovoga,” dodala je Marjanović.

KoSSev: Protesti su takođe održani i prethodnih dana. Pre dva dana, ostavke su dali gradonačelnici četiri srpskih opština na Severu Kosova, dok je predsednik Srpske liste i bivši gradonačelnik Severne Mitrovice, sem zbog uvođenja anticivilzacijskih taksi kojima je, kako kaže, Srbima na KiM ugroženo pravo na život, lečenje i informisanje, ostavku dao i zbog, kako je rekao, neopravdanog hapšenja građana Severne Mitrovice i pokušaja ubistva potpresednika srpske liste, Milana Radiočića.

Pročitajte još:

Počeo protest: Imamo prava na hleb

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa PrištinomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.