Ko su dvojica glavnih pregovarača – Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti?

Ljimaj Špendi

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Bivši visoki zvaničnik PDK-a Fatmir Ljimaj, sada je formirao partiju kojom je uzeo veliki udeo u Vladi. Špend Ahmeti, bivši je zvaničnik Samoopredeljenja i FER-a, trenutni predsednik SDP-a. Express donosi profile dvojice glavnih pregovarača.

Fatmir Ljimaj, bivši vođa OVK i PDK, odlučio je da zajedno sa Špendom Ahmetijem predsedava dijalogom sa Srbijom.

Rezolucija koju je predložio SDP usvojena je od strane kosovske skupštine sa 59 glasova za, 2 je bilo uzdržano. Isti dokument nisu podržale druge dve opozicione partije: LDK i Samoopredeljenje.

Ali, ko je Fatmir Ljimaj?

Poznat u ratu kao komandant Čelik, Fatmir Ljimaj je nakon rata osnovao PDK zajedno sa Hašimom Tačijem. On se 2003. suočio sa haškim sudom i bio oslobođen optužbi dve godine kasnije.

Vratio se na Kosovo veoma popularan dok je razmišljao o odlasku iz PDK. I pored toga, u to vreme, odlučio je da ostane u PDK, gde je bio u trci za gradonačelnika Prištine. Izgubio je od Ise Mustafe iz LDK, 2007. godine.

Kada je PDK dobila izbore krajem 2007., postao je ministar za saobraćaj. Zbog optužbi dok je vršio dužnost u Ministarstvu saobraćaja i industrije, deset godina je gonjen od strane Tužilaštva i istražitelja. Proglašen je nevinim. U toku ovog perioda Ljimaj se suočio i sa optužbama za ratne zločine. I ovom prilikom se ispostavilo da je nevin.

Trenutno je zamenik premijera u Vladi u kojoj njegova stranka drži još tri važna ministarstva. Njegova partija broji 6 poslanika u Skupštini Kosova.

Ko je Špend Ahmeti?

Gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti ima veći staž po političkim partijama nego prvi glavni pregovarač, Fatmir Ljimaj.

Ahmeti je postao javna ličnost nakon povratka sa studija sa Harvarda, dok je 2011. osnovao političku partiju zajedno sa Iljirom Dedom. Ali, sa FER-om nije uspeo da pređe cenzus.

Promovisan je kao liberal, podržava slobodnu tržišnu ekonomiju i individualne slobode.
Nakon neuspeha sa FER-om, Ahmeti je odlučio da ode u krilo Aljbina Kurtija gde je dobio poziciju potpredsednika stranke. Sa sobom je poveo takoreći čitav FER. Ali ne i Iljira Dedu, koji se kasnije učlanio u Samoopredeljenje da bi kasnije napustio ovu stranku pre Ahmetija.

Ahmeti je postigao najveći uspeh kada je 2013. dobio trku za gradonačelnika Prištine u borbi sa Isom Mustafom. Pobedio je rukovodioca LDK u drugom krugu bez obzira na to što je u prvom krugu bio drugi.

Pobedio je za manje od 300 glasova i na poslednjim izborima za gradonačelnika glavnog grada.

Odmah nakon pobede u Prištini, Ahmeti je počeo da se distancira od Samoopredeljenja i Aljbina Kurtija.

Uspeo je da podeli stranku koju je osnovao Kurti i otišao je u SDP Kaćuše Jašari (Kaqushe Jashari). Kao i u prvom prelazu i tada je poveo jedan deo onih koji podržavali njega i Kurtija u SDP.

Sa 12 poslanika, Ahmeti je odlučio da podrži Vladu u dijalogu. Odlučio je da ne podrži zahtev LDK-a i Samoopredeljenja za nove izbore.

U sprovedenim anketama, SDP je stalno na oko 2 odsto podrške naroda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.