„I odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa, želimo samo svoja prava“

Protest
Foto: KoSSev

Još jedan protest u Kosovskoj Mitrovici održan je zbog uvođenja carinskih dažbina na robu iz Srbije, kao i zbog toga što, kako je bivši gradonačelnik i predsednik Kriznog štaba Srpske liste Goran Rakić rekao, Priština i dalje drži uhapšene Srbe kao „političke taoce koji nepravedno zatočeni provode i noći i dane u zatvoru“. Podrška je poslata i potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koji je, kako je direktor studentskog centra Jovo Popović rekao „sila otpora i slobode na ovim prostorima“.

„I dalje ih drže nepravedno i bez ikakvog osnova u zatočeništvu“

Goran Rakić
Foto: KoSSev

Govoru bivšeg gradonačelnika Severne Mitrovice, a sadašnjeg predsednika Kriznog štaba Gorana Rakića prethodila je uvodna teza o „dolazećoj humanitarnoj katastrofi, ćutnji međunarodne zajednice i sveta“ na „vapaje“ i „molbe“, kao i da se „danas ne protestuje zarad aplauza, već zarad budućnosti“.

„Ako mi danas ne budemo ovde, ako se mi danas ne izborimo protiv ovakvih odluka, katastrofalnih koje dolaze iz Prištine, onda će se sutra za ovo boriti naša deca,“ rekao je Rakić naglasivši:

„Ne dozvolimo da naša deca nastave ovu borbu, pomognimo i nama i njima i našoj budućnosti da živimo bolje, da živimo lepše i da živimo uz osnovna ljudska prava, a to nije mnogo,“ zaključio je predsednik Kriznog štaba naglasivši „samo tražimo ono što nam pripada“.

„Iako im je kancelarija ovde odmah iza vaših leđa, ostaju i dalje nemi i slepi“

A kao i svih prethodnih dana i danas je poslata „jasna i nedvosmislena poruka“ da je Srbima na KiM-u „naneto veliko zlo, a na koje svi ostaju i nemi i slepi“.

Pokazavši ka zgradi u kojoj se nalazi predstavništvo EULEX-a Rakić je rekao „iako im je kancelarija ovde odmah iza vaših leđa, ostaju i dalje nemi i slepi“.

Poručio im je da prestanu sa „licemernim ucenama“, i „zanemarivanjem osnovnih ljudskih prava“, dodajući „i odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa, želimo samo svoja prava, želimo slobodu“.

Rakić je govorio i o nedavnoj najavi Ramuša Haradinaja o uvođenju novih mera prema Srbiji, koji je juče, ipak, rekao da one sada neće biti uvedene.

„Međunarodna zajednica i dalje sramno ćuti i posmatra kako iz Prištine svakodnevno prete novim merama, kaznama, pokušavajući da nam na najgori mogući način uteraju strah u kosti, a sve sa ciljem da Srbi kupe nepovratnu kartu i napuste svoje domove.“

Politički taoci koji nepravedno zatočeni provode i noći i dane u zatvoru

„Uprkos svakodnevnim mirnim protestima,“ kako Rakić kaže, Priština i dalje drži nedavno uhapšene Srbe kao „političke taoce koji nepravedno zatočeni provode i noći i dane u zatvoru, a njihove porodice u suzama“.

„I dalje ih drže nepravedno i bez ikakvog osnova u zatočeništvu,“ dodao je Rakić.

„Poručujemo da smo jaki, složni, i da ćemo da istrajemo u ovome, živela Srbija,“ završio je svoj govor Rakić.

Jovo Popović: Branimo i akademsku zajednicu i Milana Radoičića kao silu otpora i slobode na ovim prostorima

Jovo Popović
Foto: KoSSev

Građanima se obratio i direktor Studentskog centra prištinskog univerziteta Jovo Popović.

U ime svih zaposlenih na ovom Univerzitetu, Popović je izrazio „najoštrije negodovanje zbog uvođenja nerazumnih taksi“ od strane organa u Prištini na hranu, ogrev i sve druge proizvode koji dolaze iz centralne Srbije.

On je naglasio da ove „nehumane mere“ pogađaju i Univerzitet, kao i da se bore da održe svaki segment studentskog standarda od higijene, preko smeštaja, do ishrane i snabdevanja elementarnim namirnicama.

„To ne samo da nije lako, već je iz dana u dan sve teže,“ zaključuje Popović.

„U objektima studentskog centra smešteno je 1700 studenata, a dnevno se podeli od 4000-5000 obroka. Svima je jasno da smo bez namernica i robe koja dolazi iz Srbije,“ dodao je Popović.

Sa ovog mesta, kako je rekao, ne samo da brane akademsku zajednicu, već i „ljudsko dostojanstvo i univerzalne ljudske vrednosti, humanost, slobodu, pravdu i istinu“.

Popović je uputio i reči podrške Milanu Radoičiću, za kog kaže da je „sila otpora i slobode na ovim prostorima, a ujedno i „uhapšenim i pretučenim sugrađanima“ na koje „nikada ne smemo da zaboravimo“.

„Kakva deca izrastaju od onih koji našoj deci zabranjuju hranu – u pohlepne, otimače“

Keljanović
Foto: KoSSev

Direktorica predškolske ustanove „Lane“ iz Zvečana Zorica Keljanović, u ime zaposlenih ove ustanove, mališana i njihovih roditelja, rekla je da su uvođenjem taksi ugrožena prava na život i na detinjstvo sve dece na prostoru Kosova i Metohije.

„Ponestaju nam zalihe hrane, dobavljači nisu u stanju da dopreme robu koju potražujemo, derivata za grejanje je sve manje, nestaje hemija, nestaje didaktičkog materijala,“ rekla je Keljanović.

Kaže da decu uče da vole svoj narod, svoju veru, da poštuju svoju tradiciju, ali dodaje i da ih uče da poštuju prava na jednakost svih naroda, bez obziru na boju kože, na naciju, na pol.

„Naša deca izrastaju u plemenite, miroljubive ljude, a kakva deca izrastaju od onih koji našoj deci zabranjuju hranu – u pohlepne, otimače,“ zaključila je Keljanović.

Obratila se i EU, zvaničnicima Evropske zajednice, UNICEF-u – „toj međunarodnoj organizaciji koja treba da brine o standardu i kvaliteta života sve dece“, upitavši gde su oni sada, zašto zatvaraju oči, zašto gledaju ovu humanitarnu katastrofu, zašto ne utiču na zvaničnike iz Prištine, da reše ovu agoniju.

„Mi smo tu koji mislimo na našu decu, na naše bogatstvo, na našu budućnost i moramo se mirnim putem izboriti, da oni imaju bezbrižno i ispunjeno detinjstvo,“ dodala je.

„Dobro je što nisu potegli za novim odlukama jer bi ovi mirni protesti mogli da prerastu u nešto drugo što ne bi mogao niko da spreči“

Radoš Petrović
Foto: KoSSev

U ime privrednika Kosova i Metohije prisutnima se obratio Radoš Petrović, koji kaže da mu je pripala „velika čast“ da priča pred okupljenim građanima koji „brane Srbiju na ovim prostorima“.

U ime privrednika obećao je da će da se trude i da će pronaći načine da obezbede sve namirnice koje su potrebne srpskom narodu ovde.

Zahvalio je privrednicima i vlasnicima trgovinskih radnji koji „u ovim teškim vremenima“ ne menjaju cene i ako je nabavna cena velika.

„Gospodi iz Prištine“ poručio je da je dobro „što nisu potegli za novim odlukama“, jer bi „ovi mirni protesti mogli da prerastu u nešto drugo što ne bi mogao niko da spreči, jer ljudi se bore za svoje dostojanstvo“.

„Neka pregovaraju, nek se dogovaraju, nek povuku i ove odluke što su do sad doneli, da mi ovde mirno živimo, a oni neka nađu rešenje koje će biti prihvatljivo i za nas i za njih. Neka nas ostave da živimo na miru jedni pored drugih i da živimo kao sav normalan svet,“ poručio je ovaj privrednik.

O ostalim performansima i protestima čitajte u nastavku:

Performans studenata – „glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“

Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa PrištinomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.