Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Protest KM
Foto: KoSSev

„Ne daju ni lekove. Hoće da napišemo Kosovo Republika na te lekove, pa ako napišemo Kosovo Republika i damo pacijentima, s obzirom (na to) da je to kvazi država, s obzirom (na to) da je to trula država, potrovaćemo naše pacijente,“ reči su direktora mitrovičkog KBC, lekara Milana Ivanovića, za koje je dobio aplauz na današnjem protestu „belih mantila“. Objasnio je odluku da ne pristaje da na deklaraciji neophodnih lekova za pacijente u ovom kliničko-bolničkom centru, na bocama kiseonika za inkubatore, kao i ostalih medicinskih sredstava, piše „Republika Kosovo“. Osnovni zahtev je ipak bio da se „puste naša uhapšena braća“ za ubistvo koje su Albanci počinili, objasnio je. 

„Pre nego što počnemo samo da vas zamolim da priđete, da se okupimo ovde, da napravimo jednu sliku koja će otići u medije i u svet. ‘Ajmo sa transfuzije tamo, sa hirurgije, priđite malo, ‘ajde, ima vas dovoljno. Ovo je skup belih mantila. Nećemo da počnemo dok se svi ne okupite, a hladno je pomalo, tako, vidite. Ne vidi se od vaših jakni da imate bele mantile, ‘ajmo ovamo, kratko ću da pričam, ‘ajde obećavam da neću da se čujem duže, od ‘ajde pola sata, ako budete dobri. (smeh okupljenih) A znate kako sam ja osetljiv na hladnoću, evo, bez kaputa sam izašao,“ – govori prvi čovek mitrovičkog zdravstva. Iako su oko njega okupljeni neposredni saradnici, kosovski gradonačelnici sa ostavkom, ali i legende srpskog fudbala – Dragan Džajić, Mitar Mrkela, kao i direktor Crvene zvede Zvezdan Terzić, ovaj lekar na improvizovanoj bini – pred vratima uprave KBC ipak čeka svoje kolege.

Protest KM
Foto: KoSSev

Posle protesta studenata sa praznim tanjirima iz studentskih menzi i selotejpa preko usta, danas protest belih mantila – u bolničkom krugu. Protestuje se četvrti dan zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, ali i toga što je uhapšeno troje Srba, zvanično optuženih u Specijalnom tužilaštvu Kosova za umeštanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Njihovo puštanje Ivanović je zatražio i danas, pominjući i „svog prezimenjaka“ koji brani otadžbinu, ne objašnivši na kojeg Ivanovića misli.

Gledamo se u oči godinama

„Nastavlja se tortura uvođenjem blokade distribucije srpskih proizvoda Srbima na Kosovu i Metohiji. Međunarodna zajednica ćuti i nada se da ćemo mi, Srbi, na to navići i prećutati,“ podsetila je konferansije.

Pozdravio je legende Crvene zvezde – Mrkelu, Džajića i Terzića.

Kakva je ovo kvazi država? Ne daju nam hranu, hoće da nas izgladne, u suštini pobiju

„Kolege i koleginice, gledamo se u oči, dugo godina to radimo. Znamo da su Albanci skloni prevarama, znamo da simuliraju,“ započeo je sa primerima onoga što vidi kao albansku simulaciju, fingiranje humanitarnih katastrofa pred kamerama CNN, uz napomenu da im je postavljena i dijagnoza DNV (poremećaj na nervnoj bazi, prim.red.).

Smeta im moj prezimenjak zato što znaju da će biti u prvom redu, da će biti na braniku borbe (Milan Ivanović za osobu koja će biti prva u borbi a preziva se Ivanović)

Održao je govor o etničkom teroru Albanaca – ubijanje, vađenje organa, paljenje, kidnapovanje.

„Samo sada teror se nastavlja na nov način. Sad su se setili i ekonomskog nasilja. Sada pokušavaju izgladnjivanjem, ugrožavanjem egzistencije Srba da dovrše etničko čišćenje i stvaranje ove njihove, kako oni kažu, etnički lažne čiste države, da bi u drugoj fazi formirali Veliku Albaniju,“ kaže.

Krivica DOS-a i zapadnih prijatelja

Objašnjava kako funkcionišu oružane formacije, „obučavane u Bondstilu“, od strane „njihovih zapadnih prijatelja“ koji im i „stvaraju ovaj prostor organizovanog kriminala“.

To je teška situacija, ali je ona teška i zbog „nečeg drugog“: „Odsustva reakcije DOS-ovog režima“ podsetio je Ivanović na period od deset godina ranije, ponavljajući ono što sam predsednik vrlo često govori – da je opozicija ta koja je postavila granicu „između Srba i Srba“.

Pitao da li da pomene uhapšene Srbe, ne sme:

Evocirao je sećanje na često „cinkarenje, procesuiranje zastrašivanje, hapšenje i osuđivanje“ lokalnih Srba.

„I ne smem da pomenem ove ljude, pitao sam da li da pomenem, ali ne želim da ih pomenem da im ne bih dodatne teškoće napravio…“

„Ekonomski pritisci kombinovani su sa hapšenjima Srba, sa hapšenjima majki, sa šestoro dece, hapšenja prijateljica Olivera Ivanovića, najvećih, i lažnim optužbama da su oni ubili Olivera Ivanovića i naši politički predstavnici.“

Stvari su jasne za ovog doktora. Ubice su one koje su ubile hiljade Srba da bi „nas proterali sa vekovnih ognjišta“.

Iako, kako kaže ne sme, uspeo je da iznese „osnovni zahtev“ belih mantila:

„Osnovni zahtev je da puste našu uhapšenu braću za ubistvo koje su njihovi zločinci uradili i napravili, da puste naše političare i one koji im najviše smetaju. Pa smeta im moj prezimenjak zato što znaju da će biti u prvom redu, da će biti na braniku borbe, da puste i našeg Ćureta i našeg Markovića i sve ostale uhapšene i to da ih puste odmah, a državi poručujemo da razmotri i sve ostale mere.“

Govorio je o jedinstvu Srba sa jedne strane, koje „imamo“, a sa druge, Haradinaja upoređuje sa „nekakvim sultanom koji karikaturalno postavlja neke uslove“, sa kojima preti da će Srbe uništiti. Međutim, Ivanović otkriva „eho“ Haradinajevog stava i kod „jedne male grupe“, „nekakvog saveza“ koji, kako on tvrdi, „predlaže iste mere“ kao i Haradinaj.

Upravo ti pojedinci iz kruga dvojke, ti vazali, marionete, ti pioni očigledno da su na istoj cucli, kod istih gazdi, od istih gazda su plaćene

Braćo i sestre šta nam je činiti? Ne nasedajte na scenario Markala, Račka…

Ovakvim negativnim pojavama, Ivanović ima odgovor na pitanje „draga braćo i sestre, šta nam je činiti“:

„Idemo mirno, idemo demokratski idemo civilizovano, pa mi ovde u bolnici pogotovu znamo kako se to ovde radi! Zar nismo sto dana ovde držali ovakve proteste?! Bilo je ovde 400 Šiptara. Doveli su frizerke kao sestre, doveli su UČK-e kao doktore i pokušali su da nas isteraju! Naravno, posle sto dana otišli su oni, hteli su da se vrate, međutim nismo dozvolili! Pravili smo blokade još 100 dana, uz pritisak međunarodne zajednice da se vrate.“

Zato je bolnica bastion da se Srbi leče, da mirno žive i rade i leče bolesnike. Bolnica je svetionik srpstva, opisivao je zdravstvenu ustanovu kojom godinama rukovodi. Preneo je i svojim zaposlenima i poruku države. Bili su kod predsednika „ovih dana više puta“:

„Da neće dozvoliti pogrom, da su crvene linije naša sloboda, da niko neće i ne sme ostati gladan… Ono što rađa optimizam, ono što rađa nadu, imamo punu podršku i punu pomoć naše države za razliku od nekih drugih perioda.

A za to vreme Srbi ne smeju da nasedaju na provokacije, na metod Markala i metod Račka ili drugi scenario, kaže Ivanović.

Što se same situacije sa medikamentima tiče, objasnio je pri kraju ovog govora to da je 2. novembra zatražena saglasnost da se uveze kiseonik, te da ona još uvek nije dobijena. Dok je za sanitetski materijal data „licenca“, pa je onda povučena u paketu „antisrpskih, anticivilizacijskih, antiljudskih mera“.

Danas su pored Ivanovića govorili zdravstveni rukovodioci Danica Radomirović, Miljana Nikolić koja je i poslanica u parlamentu „Republike Kosovo“, te opštinski funkcioner Aleksandar Spirić. Osim o humanitarnoj krizi, uputili su poruke podrške rukovodstvu Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.