I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Protest taksista
Foto: KoSSev

Protiv uvođenja takse od sto odsto od strane kosovske vlade na robu iz Srbije, danas su u Kosovskoj Mitrovici protestovali i taksisti. Ujedno su uputili apel međunarodnoj zajednici.

Taksisti su protestnom vožnjom, uz sirene, ulicama severnog dela Mitrovice iskazali nezadovoljstvo zbog povećanja taksi od strane prištinskih vlasti. Ujedno su apelovali na međunarodnu zajednicu i sve relevantne institucije da utiču na Prištinu da smanji carinske dažbine.

Nemanja Đorđević ispred Udruženja „Proffi taksi“ kaže da ovakve mere utiču i na taksi usluge.

“Taksa od 100 odsto direktno utiče i ugrožava naša osnovna egzistencijalna sredstva, ugrožava naš ostanak i opstanak na ovim prostorima, što naravno, sigurno utiče i na otežanu nabavku goriva, a to će uticati i na naše taksi usluge.”

Đorđević je pozvao sugrađane da podrže proteste.

“Još jednom želim da apelujem na sve naše sugrađane da podrže ovaj ‘gandijevski’ protest. Da podrže sve nas. Da podrže našu želju, našu volju da opstanemo na ovim prostorima, jer ovo nije pitanje samo nas, već je pitanje i naše dece, naših roditelja, naših majki, pitanje trudnica…”

U centru Severne Mitrovice, tokom protestne vožnje taksista, bili su prisutni pripadnici Kosovske policije i KFOR-a.

KoSSev:

Kosovska vlada uvela je 21. novembra takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. U Kosovskoj Mitrovici se svakodnevno održavaju protesti povodom ove mere, kao i zbog hapšenja Srba iz Kosovske Mitrovice koji su, kako je javila Kosovska policija, umešani u ubistvo Olivera Ivanovića. Protestima koje organizuje Krizni štab, a koji je formiran ubrzo nakon uvođenja ove mere i na čijem je čelu bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, do sada su se priključili penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici, studenti koji su izvodili više performansa, a održan je i protest žena. Juče je takođe, na „ploči“ u Kosovskoj Mitrovici, nastupila jedna od najpoznatijih srpskih pevačica Svetlana Ražnatović Ceca, a nedavno i poznati srpski bendovi „Tropiko bend“ i „Amadeus bend„.

Detaljnije o protestima čitajte u nastavku:

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Protest taksista
Foto: KoSSev

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.