Performans studenata – „glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“

 

Baci plazmu preko jarinja
Foto: Studentski parlament univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

Studenti prištinskog univerziteta u Kosovskoj Mitrovici, u svom današnjem protestnom performansu protiv carinskih dažbina od 100% predstavili su novu video igru „Baci plazmu preko Jarinja“. Odbornik Srpske liste u SO Severna Mitrovica i student prorektor Prištinskog univerziteta – Nemanja Biševac igricu je okarakterisao kao „još jedan oblik demokratske i mirne borbe“, kao i „sve ono sa čime se Srbi sa KiM-a bore i susreću“.

Igrica „Baci plazmu preko Jarinja“, nalik je na popularnu „Angry birds“, osim što umesto ptice koja leti ka protivnicima, to čini srpska Plazma.

Da bi prošao nivo, igrač mora da sruši prepreke – kocke sa slikama predsednika Kosova Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija.

Za video igru koju su stvorili „kolege i braća iz Republike Srpske“, uz podršku studenata iz Kosovske Mitrovice, kako je objašnjeno, Biševac kaže da predstavlja sve ono sa čime se Srbi sa KiM-a bore i susreću, a naglasio je da je „danas sa nama glavni lik igrice i osoba kojoj je najstrože zabranjen ulazak na Kosovo – plazma“.

Ova video igra dostupna je na „Google play“ prodavnici, i može se besplatno preuzeti.

U pitanju je prva verzija, dok će, kako je Biševac naglasio „u skladu sa daljim odvijanjem situacije na KiM-u“ biti ažurirana.

Baci plazmu preko jarinja
Foto: KoSSev

„Ovo je još jedan oblik naše borbe, kao što smo i na prethodnim performansima i protestima rekli – mi ćemo nastaviti da se borimo demokratski i mirno,“ dodao je Biševac.

A usput je i naglasio da iz Studentskog centra žele „najljubaznije da zamole privremene institucije u Prištini da povuku nerazumne takse“, jer su direktno studenti, zajedno sa građanima na KiM-u ugroženi. A „mirna“ i „demokratska“ borba će se nastaviti, kako je naveo, sve dok se takse ne ukinu.

Sa studentima u Kosovskoj Mitrovici bio je jedan od autora igrice Filip Fićović.

Baci plazmu preko jarinja
Foto: KoSSev

Danas je održan još jedan u nizu studentskih performansa u Kosovskoj Mitrovici povodom uvedenih taksi od 100 odsto od strane kosovske vlade na robu iz Srbije. O ostalim performansima i protestima čitajte u nastavku:

Studentski performans u Mitrovici: Pravo na slobodu kretanja na Srbe sa KiM se ne odnosi

I taksisti protiv taksi „gandijevskim protestom“

Milan Ivanović: Odmah da puste našu uhapšenu braću! Ako napišemo na lekovima „Kosovo Republika“ potrovaćemo pacijente

Studenti: Danas u tišini, narednih dana gromoglasno za opstanak i pravdu

Studentski performans: „Sponzori kosovske nezavisnosti“ protiv „kosovskih Srba“

Performans „Kosovošvic“ – „ograničeno pravo na život, na hleb“

Golubovi pismonoše nose na Zapad poruke studenata sa KiM

Protest: Univerzitet, Trepča, Srpska lista o jedinstvu, koncert Amadeus benda posle

 Protest u Kosovskoj Mitrovici: „Prestale da postoje opštine po kosovskom sistemu na severu pokrajine“

Vanredne sednice skupština: Rakić podneo ostavku; Neki odbornici potpisali Deklaraciju o prekidanju komunikacije sa Prištinom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.