PDK: Od LVV-a smo zatražili pojašnjenja u vezi sa inicijativom za svrgavanje Hotijeve vlade

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Demokratska partija Kosova (PDK), zatražila je pojašnjenja nekih pitanja na koja nisu dobili odgovore u vezi sa inicijativom pokreta Samoopredeljenje za svrgavanje Hotijeve vlade.

Poslanik PDK-a, Sejdi Hodža (Sejdi Hoxha), u intervjuu za Ekonomia Online, rekao je da su od Samoopredeljenja zatražili neka pojašnjenja, poput pitanja da li je Kurtijeva stranka uklonila „crvenu liniju“ na saradnju sa tom partijom, i istovremeno je naglasio da je inicijativa za rušenja aktuelne vlade koju je pokrenuo pokret Samoopredeljenje, neozbiljna.

„Primetili smo niz pitanja iz pokreta Samoopredeljenje na koja nismo dobili pojašnjenja, prvobitno smo želeli da znamo da li je PDK uklonjen iz ’crvene linije’ za saradnju. Drugo pitanje je da li je i sam Pokret promenio svoj stav, jer kada je LDK pokrenula inicijativu za svrgavanje Kurtijeve vlade u vreme pandemije, bili su izuzetno glasni po tom pitanju, iako je broj zaraženih tada bio oko 15 ljudi dnevno, dok danas dnevno imamo i do 200 novozaraženih, pa smo želeli da znamo šta se to sad promenilo, kada se tada suprotstavio i pokrenuo inicijativu. Naša treća briga je da Samoopredeljenje ovim predlogom pokušava produžiti život aktuelnoj vladi, jer ako takva inicijativa ne uspe, prema zakonu nijedna stranka ne može pokrenuti još jedan zahtev za izglasavanje nepoverenja“, rekao je Hodža.

Najavio je da PDK neće dati potpise za ovaj predlog, ali je rekao da podržavaju svrgavanje Hotijeve vlade, što je, prema njegovim rečima, nastavak pogrešne Kurtijeve vlade.

„Nećemo podržati takvu inicijativu, kao što nismo podržali inicijativu za svrgavanje Kurtijeve vlade, ali naravno, Hotijeva vlada je njen nastavak, koja sledi njene korake u neuspešnom upravljanju pandemijom i ekonomijom”, istakao je Hodža.

„PDK će na osnovu onoga što je naveo podržati svaku inicijativu za svrgavanje Vlade, jer su zemlji potrebne promene, a bez PDK-a u Vladi, one nisu u stanju da napreduju, posebno u strateškim projektima“, rekao je.

PDK je dobio ponude za pridruživanje vladajućoj koaliciji od zvaničnika vladajućih stranaka, ali Hodža kaže da su to videli samo kroz medije. Dodaje da će PDK poštovati volju građana od 6. oktobra prošle godine.

„Dali smo primer 6. oktobra, priznali smo da nismo pobednička stranka i predsednik Veselji (Veseli) je dao najbolji primer da ćemo ostati opoziciona stranka. O svim promenama u budućnosti bićete obavešteni od strane vodećih organa PDK-a“, zaključio je Hodža.

Pročitajte još:

Gaši: PDK neće potpisati predlog Samoopredeljenja o rušenju vlade

Za zahtev za svrgavanje vlade LVV ima potpise samo poslanika svoje parlamentarne grupe, treba im još 9

LVV pokreće predlog za izglasavanje nepoverenja vladiPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.