Kako će funkcionisati srpska aplikacija za praćenje kontakata

 

Srpska verzija aplikacije za mobilne telefone za praćenje kontakata zaraženih novim koronavirusom funkcionisaće na principu dobrovoljnosti, a sve što će se znati o zaraženoj osobi sa kojom smo imali kontakt je njegov korisnički ID, objasnio je u Danu uživo na televiziji N1 poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

Aplikaciju tehnički razvija Kancelarija za IT i eupravu Vlade Srbije, a rukovalac tog posla je Institut za javno zdravlje Batut, dok određenu ulogu ima i Republički fond za zdravstveno osiguranje, kazao je Marinović.

Radiće na osnovu blutut veze između dva uređaja na kojima je ona instalirana.

„Ukoliko dve osobe koje su instalirale aplikaciju u tom trenutku imaju uključen blutut biće registrovan njihov kontakt. U zavisnosti od toga da li je neko od njih zaražen ili ne stizaće informacija. Zavisiće koliko dugo su bili u blizini i koliko blizu, što zavisi od jačine blutut signala. Ako je neko bio u blizini zaražene osobe, koja je instalirala aplikaciju, duže od 15 minuta u prethodnih 14 dana o tome će biti obavešten. Pretpostavljam da neće biti registrovan svaki kontakt u prolazu“, objasnio je Marinović za N1.

On dodaje da princip dobrovoljnosti znači da će instaliranje aplikacije biti dobrovoljno, kao i njeno deinstaliranje u svakom trenutku kada korisnik poželi da je više nema na svom pametnom telefonu.

Drugi princip na kojem se ova aplikacija zasniva je solidarnost, a poverenik ističe da to zavisi od osoba koje dobiju informaciju da su pozitivne i tada instaliraju aplikaciju kako bi drugi građani bili informisani da su bili u kontaktu sa njima.

Prema Marinovićevim rečima, da bi se ovakav sistem praćenja kontakata pokazao efikasnim potrebno je da veliki broj građana, procenjuje se između 60 i 65 odsto, instalira aplikaciju.

Upitan ko će prvenstveno imati koristi od ove aplikacije, građani ili Krizni štab za borbu protiv kovida-19, gost Dana uživo kaže da se u svim zemljama u kojima su slične aplikacije uvedene tvrdi da je svrha bezbednost i zaštita zdravlja građana, a da se nigde ne navodi podatak da aplikacije služe za prikupljanje podataka za zavode za javno zdravlje.

Ističe da želi da veruje da je to krajnji cilj i u Srbiji, a da je važno da se ne zna identitet zaražene osobe koje je bilo u kontaktu sa obaveštenim licem.

„Ideja je da ako je neko bio u kontaktu sa zaraženim da bude obavešten i sam preuzme inicijativu i ode da se testira. To je brži put nego kada se radilo epidemiološko istraživanje, kada se tragalo za kontaktima zaraženih“, napominje Marinović.

Govoreći o javnom interesu da se zna broj zaraženih, hospitalizovanih i preminulih od posledica koronavirusa, poverenik za informacije od javnog značaja ističe da su to informacije koje su posebno osetljive za građane i koje moraju da budu posebno dostupne jer se tiču javnog zdravlja.

Dodaje da je apelovao na nadležne da se informacije koje se tiču koronavirusa objavljuju proaktivno, redovno i na nivou lokalnih samouprava.

„Postoji nasušna potreba svih da znaju kakvo je zdravlje stanovništva i kakvo je stanje sa pandemijom. Ne postoji bolje smirenje za građane nego kada dobijete informacije pravovremeno. Neblagovremenim saopštavanjem proizvodite sumnju, a ona ne donosi ništa dobro“, napominje Marinović.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.