Treći dan protesta roditelja: Čas na otvorenom, deca darivala školu crtežima, roditelji sa načelnikom

Otvorenom učionicom u dvorištu OŠ Branko Radičević u Kosovskoj Mitrovici, na kojoj je deci održan čas likovne kulture, započeo je treći dan protesta roditelja u znak nezadovljstva zbog odluke da njihova deca ne idu u školu, već časove primenjuju onlajn. Osim toga, roditelji su došli na unapred zakazani sastanak sa načelnikom školske uprave za Kosovo i Metohiju.

Zabrinuti roditelji, kako sebe nazivaju, treći dan zaredom traže odgovore na pitanja prema čijem sistemu rade srpske škole na KiM, zašto se roditelji „ništa ne pitaju“ kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, navodeći da prema podacima o broju obolelih, Sever Kosova nije u crvenoj zoni i da validnog razloga za to da deca časove održavaju na daljinu, nema.

Svoje zahteve, izneli su danas i načelniku ŠU za Kosovo i Metohiju, Ivanu Zaporožcu.

Roditelji su sastankom zadovoljni, ipak kažu, odgovor na svoja pitanja ni danas nisu dobili, ali jesu obećanja.

„Nadamo se i čvrsto verujemo, ovo je korak napred. Načelnik je obećao da će uraditi sve što je u njegovoj moći, te da će poslati dopis i reakciju roditelja Ministarstvu“.

Dodaju da su na današnjem sastanku, načelniku skrenuli pažnju i na druga dešavanja u školama a koja ih brinu. Nisu, međutim, precizirali na kakve konkretne slučajeve se njihove pritužbe odnose, ali jesu istakli da je u pitanju odnos roditelj-nastavnik.

Poručuju da njihov cilj nije politički orijentisan, već da samo žele da njihova deca školovanje nastave u klupama i sa svojim nastavnicima.

Ipak, s obzirom na to da deca ni sutra neće biti u klupama, roditelji planiraju da proteste nastave „na njihov način“.

„Okupljaćemo se svaki dan, dok nam Ministarstvo ne da konkretan odgovor zašto nam deca 1. septembra nisu krenula u školu, a nismo bili u crvenoj zoni“, poručuju.

Sledeća stanica im je, kažu, direktorica škole Branko Radičević, koja im je pre dva dana takođe kazala da će Ministarstvu Srbije poslati dopis, a koja je, kako danas tvrde ovi roditelji, pokušala da istera roditelje i decu iz dvorišta škole.

Ovu situaciju naši reporteri nisu uspeli da zabeleže s obzirom na to, da se prema izjavi roditelja, dogodilo odmah nakon što su se roditelji pojavili u školskom dvorištu.

Kako su nam posvedočili, policija je navodno dobila dojavu da se ispred škole održava skup i da oni zbog primene antikovid mera, isti moraju da spreče.

Roditelji su ukazali na to, da se radi o manjoj grupi, da borave na otvorenom, i to na istom mestu na kojem se svakodnevno održavaju sportske aktivnosti.

S obzirom na i danas zaključana vrata škole, roditelji su simbolično, odlučili da crteže koja su deca danas naslikala ostave na vratima škole, kao poklon školi.

Ipak, otvorena učionica za decu će se nastaviti i sutra, sa početkom od 11 časova takođe u dvorištu OŠ Branko Radičević.

Iako osnovne škole u Srbiji i većina srednjih nastavu održavaju u učionicama, u srpskim školama na Kosovu, nije tako. One nisu ni započinjale nastavu fizičkim prisustvom dece u učionicama, da bi i obdaništa i predškolske ustanove u međuvremenu obustavile nastavu i već drugu nedelju takođe ni one ne rade.

Srpsko ministarstvo obrazovanja se u vezi sa tim što se časovi u srpskim školama na KiM ne održavaju u učionicama oglasilo tek 3. septembra, navodeći tada, da ove škole „nastavljaju“ sa primenom tzv. trećeg modela – odnosno organizovanja časova na daljinu. Odluka se svake nedelje produžavala, ali ona se zapravo poklapa sa odlukom kosovskog ministarstva obrazovanja da se početak školske godine na Kosovu odloži do 26. septembra.

Povezane vesti: 

Drugi dan protesta roditelja u KM zbog zatvorenih učionica, za to vreme nastavnici i direktori na Jarinju

Kosovska Mitrovica: Roditelji započeli proteste zbog toga što im deca ne idu u školu

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.