Hodžić: Opštini stigla uredba o zabrani ulaganja u rekonstrukciju stambenih zgrada

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

Nacrt budžeta za 2022. godinu za Opštinu Severna Mitrovica iznosi 5.362.984 evra. I naredne godine predviđeno je da budžet bude raspoređen u kategorije administracije, sopstvenih prihoda, primarne i sekundarne zdravstvene zaštite i obrazovanja. Takođe, opština je dobila zabranu da se budžet koristi za renoviranje stambenih zgrada.

Realizacija projekata u oblasti javne infrastrukture bila je tema javne rasprave koja je danas održana u Opštini Severna Mitrovica.

Prema rečima zamenice gradonačelnika ove opštine, Adrijane Hodžić, u te svrhe, iz budžeta će biti izdvojeno 654.533 evra.

Najvažniji projekti koji će biti finansirani su rekonstrukcija puta u Nemanjinoj i Ulici Vlade Ćetkovića, zatim reparacija trotoara u Ulici Ive Lole Ribara kao i instalacija ulične rasvete i uređenje zelenih površina u Ulici kralja Petra I.

Hodžić je posebno naglasila da je pre mesec dana opštini stigla uredba od Ministarstva finansija kojom se zabranjuje budžetsko investiranje u renoviranje stambenih zgrada, već će se ovim sredstvima od sada uređivati isključivo javni objekti i infrastruktura.

Sredstva koja bi opština eventualno u budžetu opredelila za uređenje fasada ili rekonstrukciju krovova stambenih objekata, bila bi odbijena u Prištini, a sredstva ne bi bila preusmerena na druge projekte, već bi bila povučena i preusmerena u kategoriju rezerve.

„Zbog ove uredbe čak 100.000 evra sredstava iz budžeta za ovu godinu, otići će u suficit“, kaže Hodžić.

Ova uredba je i razlog zašto opština, i pored dobre volje, ne može da izađe u susret građanima i pomogne renoviranje zgrade kod Filozofskog fakulteta u Ulici Filipa Višnjića, koja je oštećena još tokom bombardovanja 1999. godine.

Stanari ove zgrade prisustvovali su današnjoj raspravi i izneli svoj problem star više od dvadeset godina, a koji kako kažu, nisu u mogućnosti da sami reše iz materijalnih razloga.

Kada je reč o sredstvima predviđenim za unapređenje obrazovanja, radi se o iznosu od 290.306 evra i ona bi bila uložena u izgradnju potpornog zida u dvorištu PU “Danica Jaramaz”, u uređenje igrališta OŠ “Sveti Sava”, a predviđeni su i rekonstrukcija, renoviranje i opremanje holova i radionica u STŠ “Mihajlo Petrović Alas”.

Jedan deo sredstava bio bi uložen u opravke i uređenje Srednje medicinske škole sa Domom učenika.

“Mitrovica je administrativni centar, studentski grad, opština koja ima univerzitet, regionalnu bolnicu i sve to zahteva da ona izgleda reprezentativno”, rekla je Hodžić i podsetila da su sve te institucije i ustanove smeštene na samo pet kvadratnih kilometara, koliko opština Severna Mitrovica zauzima, te da je stoga svaka ulica faktički centar grada.

Građani koji su učestvovali u javnoj raspravi izneli su predloge da se projektom rekonstrukcije obuhvate i manje, naizgled sporedne ulice u Mikronaselju i u naselju Brđani.

Takođe, bilo je i predloga da se obnovi teretana na otvorenom, ispod spomenika Kukavica, koja je, kako građani primećuju, u vreme epidemije bila daleko bolja opcija od sličnih objekata zatvorenog tipa.

Ova rasprava je prva u nizu debata koje će ovim povodom biti organizovane.

Iz SO Severna Mitrovica pozivaju građane da se aktivno uključe i svojim konstruktivnim i konkretnim predlozima pomognu opštinskoj strukturi da budžet rasporedi u najboiljem interesu građana.

Sledeća ovakva rasprava biće održana već početkom sledeće nedelje.

Iz epidemioloških razloga, raspravi u jednom trenutku, uz poštovanje anti-kovid mera, može da prisustvuje najviše dvadeset građana.

Radio Kosovska Mitrovica Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.