Empirika: BG i PR da se suzdrže od jednostranih poteza, SL da aktivno učestvuje i komunicira sa Kurtijem

Predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu, okupljeni oko platforme Empirika, pozvali su danas sve strane da mirnim putem reše krizu na Severu Kosova nastalu nakon najave početka sprovođenja odluka o srpskoj dokumentaciji i preregistraciji srpskih tablica. Uputili su poziv i Srpskoj listi – da preuzme odgovornost i da se aktivno uključi u rešavanje problema, odnosno da u komunikaciji sa Beogradom i kosovskim premijerom iz pasivnog delovanja preuzme proaktivnu ulogu, kao i da vodi neometanu komunikaciju sa lokalnim stanovništvom i civilnim društvom.

Odluka kosovske vlade od 29. juna, prema kojoj su građani bili obavezani da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“, odložena je krajem, odnosno početkom meseca, a nakon konsultacija Prištine sa zvaničnicima SAD i EU.

Odlaganje je usledilo nakon tenzija koje su nastale na Severu samo dan pre sprovođenja odluke, postavljanjem barikada na inicijativu Srba i to na nekoliko lokacija na Severu Kosova, koje je pratila višesatna sirena za uzbunu.

Nakon što je Priština odložila primenu odluke za mesec dana, na Severu su uklonjene barikade.

Predstavnici organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu, okupljeni oko platforme Empirika danas su pozvali vlade u Beogradu i Prištini da se suzdrže od bilo kakvih jednostranih poteza i da „zapaljivu retoriku“ zamene konstruktivnim dijalogom za koji navode da je jedini put ka pronalaženju održivog rešenja koji će uvažiti potrebe građana.

Uputili su poziv i međunarodnoj zajednici, EU, SAD, državama Kvinte da „neodložno i što pre uspostave prostor za dijalog na političkom nivou uz insistiranje na neposrednom kontaktu delegacija Beograda i Prštine“.

Sa druge strane, pozvali su Srpsku listu da kao član kosovske vlade i skupštine i drugih lokalnih i centralnih institucija, preuzme odgovornost i uzme aktivno učešće u rešavanju ovog problema.

Traže od ove stranke da pored komunikacije sa Beogradom uspostavi institucionalni kanal komunikacije i sa kosovskim premijerom, što je, kako ocenjuju, jedini ispravni put politički odgovornog delovanja.

„Poslanici i ministri Srpske liste su jedini politički predstavnici kosovskih Srba u institucijama na Kosovu, i stoga je neophodno da pasivno delovanje zamene proaktvnom ulogom u rešavanju problema koji neposredno pogađaju građane. U tom procesu je neophodno uspostaviti neposrednu i neometanu komunikaciju sa lokalnim stanovništvom, nevladinim sektorom i svim relevantnim činiocima iz redova zajednice kosovskih Srba“, dodaje se u saopštenju.

Deo civilnog društva i medija u iz srpske zajednice na Kosovu podsetio je kosovsku vladu da je u situaciji povećanih tenzija posebna obaveza nadležnih da na svim službenim jezicima na Kosovu objavljuju sve informacije, dokumenta, saopštenja i da ista dođu do svih građana na Kosovu.

„Na ovaj način će se sprečiti sve nejasnoće, dezinformacije i lažne ili iskrivljene vesti, koje mogu da ugroze opšti mir i bezbednost pojedinca“, dodaje se u saopštenju.

Preciziraju da su nedostatak komunikacije sa lokalnim zajednicama i angažovanje jedinica specijalne policije direktno uticali na podizanje tenzija na Severu Kosova.

Navode da se time preti da se produbi visok stepen nepoverenja između Srba i Albanaca, kao i da se umesto konstruktivnog dijaloga „energija i prostor usmeravaju na destabilizaciju prilika na terenu i iznuđena rešenja koja su neretko na štetu građana“.

„Mi, predstavnici civilnog sektora i medija iz srpske zajednice na Kosovu, kao aktivisti i građani želimo da se mržnja, napetost i nestabilnost okončaju, a dijalogom i zajedničkim rešavanjem problema uspostave okolnosti za zajednički život, saradnju i prosperitet“, poručuje deo predstavnika organizacija civilnog društva i medija iz srpske zajednice na Kosovu.

Zajedničko saopštenje potpisali su Centar za mir i toleranciju (CPT), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC), Goraždevac Media Group, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva (CSD), NVO AKTIV, Omladinska parteška aktivnost, RTV Kim, Radio Kontakt Plus i Svetionik.

Ovo saopštenje stiže, sa jedne strane, nakon najava da će se u drugoj polovini meseca srpski predsednik sastatiti sa kosovskim premijerom, kao i nakon intervjua kosovskog ministra unutrašnjih poslova za javni servis Kosova u kojem je među glavnim porukama saopštio to da je Srpska lista, kako je kazao „obezvređena“, te da ne može više da ucenjuje kosovsku vladu.

„Oni čak nisu ni deo vladajuće koalicije i po prvi put su u svom postojanju politički obezvređeni“, rekao je Svećlja.

Sa druge strane, kazao je i da više ne postoji ni volja da Kurtijeva vlada sarađuje sa Srpskom listom, jer bi, kako tvrdi, takva saradnja „bila kriminalna“.

„Ako je Srpska lista aktivan deo ovih kriminalnih organizacija na Severu, oni su nužno deo i kriminalnih grupa“, kazao je ujedno Svečlja.

O najnovijoj krizi podsetite se u:

Svećlja: SL obezvređena, ne može da ucenjuje Kosovo; Situacija nije bila tako ozbiljna kako je Vučić predstavio

Krieziu: Sastanak Kurtija i Vučića u Briselu očekuje se krajem avgusta

Stoltenberg razgovarao sa Kurtijem: Svi da ostanu mirni i izbegavaju jednostrane akcije

Pokrenuta istraga za barikade na Severu, Svećlja: „Maskirane grupe iz Srbije sa dugim cevima odgovorne za napade

Rusija: Potezi Prištine neodgovorni i za cilj imaju proterivanje Srba sa Kosova

Kapuzela: Jedna od dve Kurtijeve odluke bila greška – ili recipročne mere ili njihovo suspendovanje

Stano: Dijalogom se mogu naći rešenja i otkloniti napetosti na Kosovu

Srpska opozicija traži hitnu sednicu u tek formiranoj skupštini Srbije o Kosovu

Opozicija na Kosovu kritikuje Kurtija zbog toga što se o svojim planovima na Severu nije konsultovao sa međunarodnim partnerima

Vrajoli: Kosovo treba da bude oprezno, problemi na severu su se gomilali decenijama

KP: Jarinje i Brnjak otvoreni za kretanje građana i robe

Rakić: Ja sam opozicija kosovskoj vladi, napustiću je kada to narod bude tražio od mene

Janjić: Kosovu slede vanredni izbori

Kurti: „Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“

Svećlja: Izdat 1501 deklaracioni listić umesto ličnih karata za oko 12 sati, ne i na Jarinju i Brnjaku

RSE: Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel na nastavak dijaloga

Barikade u Rudaru potpuno uklonjene

Sever pod plakatima „Dobro došli u ZSO“

Sirena za uzbunu u Mitrovici, blokiran put kod Rudara i Varaga, KFOR prati situaciju

Kosovski MUP: Na Jarinju se čeka sat vremena; Građani: Kolona do Rudnice

Kurti nakon sednice SB: Nema mesta destabilizaciji, oni koji govore o nasilju govore o sebi, verujem da će sutra sve proteći bez problema

I posle Vučićevog obraćanja, Srbi na Severu bez instrukcije iz Beograda kako od ponoći i šta dalje ali ih moli da ako krenu sa protestima ne daju povod Alnbancima pucaju u njih

KP potvrdila da je juče u zaustavljenom vozilu putnik nosio majicu „Nema predaje“; Vučić precizirao imena

VOX POP: Većina neće da zameni KM tablice za RKS

Hoti: Region Sever nema saznanja o hapšenju mladića u Zubinom Potoku

Koha: Policija u Z. Potoku uhapsila dva mladića zbog „Nema predaje“

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti da urazumi Kurtija

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti

Ministar spoljnih poslova Srbije: Albanci pripremaju bukvalno pakao, Vučić danas sa Srpskom listom

Uoči 1. avgusta, na Severu još jednom leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina

Priština: Sve spremno za početak registracije na RKS u ponedeljak i izdavanja deklaracionog lista na prelazima

Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Kurti: Trebalo je da se sastanem sa Vučićem 19. jula, ali je Beograd tražio odlaganje za više od mesec dana

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.