Kurti: Trebalo je da se sastanem sa Vučićem 19. jula, ali je Beograd tražio odlaganje za više od mesec dana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je uvek spreman da otputuje u Brisel na sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U intervjuu za „Glas Amerike“ u četvrtak, Kurti je rekao da Vučić stalno odlaže sastanak, jer ne želi da se distancira od ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Uvek sam spreman da otputujem u Brisel, na sledeći sastanak, a planirano je da se takav sastanak održi 19. jula, ali nije održan, pošto ga je zvanični Beograd odbio i zatražio odlaganje za više od mesec dana. Prošlo je skoro četiri meseca otkako su održali izbore, a oni i dalje neopravdano odlažu. Ne žele da se distanciraju od despotskog predsednika Putina. Oni ne žele da uvode sankcije Moskvi, stoga ne konstituišu Skupštinu, ne formiraju Vladu. Kosovo je uvek bilo konstruktivno i posvećeno sa svakim svojim zvaničnikom. Blinken je tražio da i dalje budemo takvi. Beograd radi protiv prijateljskih sporazuma”, rekao je Kurti.

On je govorio i o susretu sa američkim sekretarom Antonijem Blinkenom u sredu u Vašingtonu, ocenivši ga kao proslavu dobrih odnosa sa SAD.

„Sastanak sa sekretarom Blinkenom je bio odličan. To je proslava naših odnosa”, rekao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.