Uoči 1. avgusta, na Severu još jednom leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

FOTO: KoSSev

Dva dana uoči najavljenog početka sprovođenja odluke kosovske vlade za uklanjanje srpskih tablica gradova na KM i srpskih ličnih karata, Kosovska Mitrovica ponovo je osvanula sa lecima. Ovog puta: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

Leci su vidljivi u celom severnom delu grada.

FOTO: KoSSev

Na poznatoj poleđini – iscrtanom mapom Kosova i obojenom u bojama srpske zastave, sa porukom „nema predaje“, crvenim krstićem prekrižen je tzv. deklaracioni listić, koji kosovska vlada namerava da od sutra izdaje onim građanima koji poseduju samo ličnu kartu Republike Srbije.

Zelenom bojom štiklirana je srpska lična karta sa godinom rođenja podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu – 15. februara 1804, što se sada proslavlja i kao Dan državnosti Srbije, dok su za registarski broj odabrane kombinacije tzv. „anđelskog broja“.

FOTO: KoSSev

Isti leci bili su primetni na više mesta i u Zubinom Potoku.

Pre nekoliko dana, na automobilima u glavnoj ulici su takođe osvanuli leci „Nema predaje – KM ostaje!“

Ista poruka ispisana je pomoću šablona u glavnoj ulici i početkom meseca, a samo nekoliko dana pre toga sa brda Kamilja iznad Leposavića „nema predaje“ poručio je i Milan Radoičić.

Na Instagramu je otvorena istoimena stranica, na kojoj se takođe objavljuju iste poruke i fotografije.

Odlukom kosovske vlade od 29. juna, registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” od prekosutra se omogućva da (pre)registruju svoja vozila „bez carinjenja“ na RKS, sve do 30. septembra.

Kosovske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Takođe, od sutra započinje i izdavanje deklaracionog lista za sve one koji poseduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

Deklaracioni list će se izdavati na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i važiće 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kosovska vlada, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, od donošenja ovih odluka sprovodi tzv. pozitivnu kampanju u kojoj ohrabruje srpske građane da prihvate odluke. Tako se Aljbin Kurti još jednom video porukom na srpskom, jutros obratio građanima, uoči samog početka sprovođenja odluka iz Prištine na Severu.

Za razliku od prvog obraćanja početkom jula, kada je govorio o registraciji vozila, sada je govorio o ličnim kartama.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države“, kazao je, dodajući da ono što Priština započinje sutra je isto što je Srbija započela da sprovodi još pre 11 godina.

„Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, zatraživši istovremeno „poverenje i volju da zajedno prođemo i završimo ovaj proces registracije“.

Međutim, na anketama koje su u od sinoć u toku na Instagram, Fejsbuk i Tviter stranici našeg portala, na pitanja da li će uklanjati svoje KM tablice i uzeti kosovske, od četiri ponuđena odgovora – „Hoću“, „Neću“, „Ukoliko budem morao/la“, „Očekujem instrukciju iz Beograda“, preko 65 posto naših ispitanika od skoro 1000 onih koji su do sada odgovorili, kaže da to neće da učini.

Osim političkih osuda, iz Beograda još uvek izostaju konkretne i javne instrukcije prema srpskim državljanima, a koje oni očekuju.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.