Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

FOTO: Printscreen/buducnostsrbijeav/Instagram

Jedna izjava Aljbina Kurtija donekle je promenila višednevnu atmosferu koja vlada delom srpskih medija.

U Beogradu je nakon Vučićevih najava o nameri kosovskog premijera da navodno najkasnije do 1. oktobra protera Srba sa Severa, zavladalo medijsko zatišje upravo u vezi sa Kosovom, i to još uoči najavljene primene odluke iz Prištine da se od 1. avgusta prestaje sa korišćenjem srpskih tablica gradova na KiM, i istovremeno započne proces registracije ovih automobila na RKS.

Dramatične najave Oluje i Bljeska za Srbe sa Severa koje će navodno sprovesti vlast Aljbina Kurtija, na provladinim medijima smenila su podsećanja na stradanja Srba u Hrvatskoj – Jasenovac i godišnjicu one stvarne Oluje, i Bljeska – koja se takođe bliži.

No kada je kosovski premijer danas saopštio da su on i Vučić trebalo da se 19. jula sastanu u Briselu, ali da je Beograd navodno zatražio odlaganje ovog sastanka za mesec dana, a potom to objavili i mediji na srpskom, stigla je munjevita reakcija direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

„Notorna je i lako proverljiva laž koju je danas na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrekao Aljbin Kurti da je Beograd taj koji navodno sabotira dijalog“, poručio je uz upozorenje da Kurti nastoji da zapravo izazove novu krizu.

Tokom upravo završenog intervjua na TV Pink u kojem je mahom govorio o privrednoj, ekonomskoj i energetskoj situaciji, i predsednik se na kratko osvrnuo na Kosovo i izneo slične poruke u vezi sa Kurtijevom izjavom.

„Ono što me brine dodatno je neodgovornost Aljbina Kurtija i situacija na Kosovu i Metohiji ali ljudi u Srbiji znaju da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo i mir i stabilnost a ja molim samo zemlje zaštitnice, sile iz petorke da nam pomognu u tome i da ne koristim težak izraz – ‘obuzdaju’ ali da pomalo urazume Aljbina Kurtija i ništa više“, kazao je večeras u intervjuu na TV Pink Aleksandar Vučić.

Sličnu kratku poruku uputio je i nakon današnjeg obilaska završnih radova na Kuli Beograd, odgovarajući kratko na pitanje novinarke N1 o tome šta se može očekivati od 1. avgusta. „Očigledno je da oni žele krizu i da prave probleme. Veoma sam zabrinut zbog toga i videćemo kako će se stvari odvijati“, poručio je ranije danas Vučić.

To je moja jedina molba da možemo da se posvetimo rešavanju svih ovih ekonomskih muka koje su pred nama, dodao je.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u intervjuu za albansku sekciju Glasa Amerike u Vašingtonu gde se nalazi zajedno sa Vjosom Osmani naveo da su on i Vučić trebalo da se navodno 19. jula sastanu u Briselu, ali da je Beograd zatražio odlaganje ovog sastanka za mesec dana. Optužio je Vučića da zbog izbegavanja da se distancira od politike ruskog predsednika Vladimira Putina, odnosno izbegavanja da uvede sankcije Ruskoj federaciji istovremeno odlaže formiranje skupštine i vlade u Beogradu.

U odgovoru na ove navode, Vučić je večeras ponovio da od dijaloga sa Prištinom „nema ništa“ sve dok je Aljbin Kurti „zadužen za to“. Indirektno je potvrdio da će otići na razgovore, ukoliko usledi poziv.

„Dok je Kurti tamo nema ništa od toga a što se tiče poziva za dijalog ja ću uvek da odem. Ali tu nema ništa. Čovek je rešio da ne vodi dijalog, da se nikakav kompromis ne napravi. Za njega je kompromis međusobno priznanje. Kao da mi čeznemo za priznanjem nečega čega nema u međunarodno javnom pravu, tako da mi ne znamo o čemu da razgovaramo“, kazao je predsednik Srbije.

U međuvremenu se još jednom večeras oglasio direktor Kancelarije za KiM – da saopšti i osudi „razvaljivanje govzdene kapije“ od crkvenog poseda crkve Sv. Spasa u Prizrenu. Izbrojao je još jedan napad, okarakterisao kao „pritisak na srpski narod“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.