Rakić: Ja sam opozicija kosovskoj vladi, napustiću je kada to narod bude tražio od mene, a to će uraditi i poslanici

rakić simić
FOTO: KoSSev

„Što se tiče ostavke u vladi, ja jesam deo te vlade i daću ostavku kada narod koji me je birao bude to tražio od mene“, kazao je ministar u kosovskoj vladi i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

„Dakle, ja jesam deo vlade, ali sam opozicija toj vladi jer zakonski okvir to nalaže (…) Mene nije izabrao u vladi g. Kurti, već srpski narod“, kaže Rakić, ali istovremeno poručuje da su i poslanici Srpske liste koji sede u kosovskoj skupštini „takođe opozicija“.

„I siguran sam kad ih narod pozove, oni će da izađu odatle. Oni ponekad učestvuju na sednici, bore se za taj srpski narod ali ako ih narod pozove, izaći će“, dodao je.

„Međutim, mi ne živimo ovde u Beogradu kao Rada Trajković, pa da možemo da pričamo šta god hoćemo. Mi živimo dole i ukoliko neko napadne moje, ili bilo čije dete, majku, sestru, oca, brata, branićemo se, nećemo da poslušamo nikog, pa ni sebe“. 

Sa govornice u Vladi Republike Srbije u Beogradu pozvao je kosovsku vlast da ne vuče jednostrane poteze, kojima se, kako kaže „ne zna broj“.

Inače o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija i vlade, na koje sve vreme ukazuju kao na neprijateljski nastrojene prema Srbima, govorio je na samom kraju još jednog vanrednog obraćanja usled novonastale situacije, a kao odgovor na pitanje novinarke News Max Adria.

„Uvek kada nema dijaloga, mi imamo probleme“, kazao je Rakić uz molbu, za koju tvrdi da su preneli Aleksandru Vučiću i Petru Petkoviću danas, da nastave dijalog sa Prištinom u Briselu.

„Molim predsednika da svoj autoritet založi i da nađu rešenje, ne samo za tablice, već i za sve probleme koji tište nas koji živimo dole“, naglasio je.

U svom glavnom delu obraćanja, upravo stojeći pored direktora Kancelarije za KiM, ovaj kosovski ministar zahvalio se Srbima sa barikada na „odlučnosti“.

„I ako me pitate da li su umorni – jesu, da li su uplašeni, pa samo se lud čovek ne plaši, da li su odlučni da ostanu, budite ubeđeni da jesu. Odlučni su da ostanu dole i ostaće“, naglasio je.

Barikade nisu akcija već reakcija

Zahvalio se i predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega komandantu KFOR-a koji je, kako je to otkrio ovaj funkcioner kosovske vlade, odmah došao na njegov poziv do Rudara da hitno razgovaraju i da mu kaže da barikade nisu akcija, već reakcija.

„Nije bila neka akcija Srba sa Severa, već reakcija za jednostrane poteze Prištine“, objasnio je Rakić.

Podsetili su ga na ono što je upravo KFOR podsetio u svom saopštenju – mandat SB UN 12 44, odnosno da je on jedini zadužen za bezbednost na Kosovu.

Potvrdio je da je imao kontakte sa Miroslavom Lajčakom i ambasadorima Kvinte zato što:

„Jednostavno nismo mogli da verujemo svemu onom što čujemo i dolazi iz Prištine da po stoti put u toku trajanja briselskog razgovora i dogovora, oni izvode neke jednostrane poteze“.

Sa Vučićem se „bezbroj puta čuo“, kojem se bezbroj puta zahvaljivao na pozivanju na mir.

„Cilj nam nije uopšte izazivanje incidenta, da nije naš hir postavljanje barikada, već da je narod uplašen za goli život“.

Zahvalio se i albanskom narodu, tvrdi, na razumevanju i to sa pozivom da ne nasedaju na „medijske spinove“ koji dolaze iz Prištine.

Tvrdi da reakcija Srba nije usmerena protiv albanskog naroda, a da su juče i oni „osetili na svojoj koži“ sta znači nemirno područje.

„Jer nisu mogli sa svojim porodicama da dođu i posete svoje domove, a takvoga dana, svakoga dana Srbi koji žive na prostoru Kosova i Metohije doživljavaju, najblaže rečeno, ono što Srbi doživljavaju – da ne mogu da posete svoje porodice“, kaže.

Poruka za Kurtija – da ne govori više za srpski jezik

Imao je poruku i za predsednika vlade u kojoj sedi – Aljbina Kurtija – da se „više srpskom narodu ne obraća na srpskom jeziku“.

„Jer srpski narod ne razume poruku koju on šalje bez obzira na kojem jeziku pričao. Molim ga da priča na svom maternjem jeziku“, kaže ovaj ministar uz opasku da Kurti Srbe „ne vidi uopšte“: „Kao da ne postojimo dole“.

„Pročitali smo u medijima da on navodno priča sa nekim Srbima i da ti Srbi ne žele ZSO. Evo ja mu odavde javno upućujem i poziv da priča sa Srbima koje su izabrali građani, legitimni predstavnici. Možda se i nama ne bi sviđalo da pričamo ni sa Kurtijem, ni sa nekim, ali su legitimni predstavnici i jedino rešenje je dijalog i briselski sto. To je mesto gde treba tražiti rešenje, a ne slanjem policije i pravljenjem barikada“.

Rakić još kaže da nisu „toliko ludi“ da pomisle kako će „pravljenjem nekih barikada doći do rešenja“.

„Ali izvolite gospodo iz EU, posebno Kvinte, da ne nasedate na prištinske finte jer srpski narod Prištini ne veruje“.

A veruje jedino Aleksandru Vučiću.

Čovek koji je na toj poziciji, sa tolikim političkim iskustvom. „Naravno, da svaki čovek treba da sasluša“. Rakić je, kaže, od njega uvek čuo samo mudre odgovore, a takođe se i sto puta založio za mir.

Za sve o najnovijoj krizi podsetite se u prethodnim vestima i našim stranicama društvenih mreža s obzirom na to da nam je sajt bio pod DDOS napadom 17 sati.

Janjić: Kosovu slede vanredni izbori

Kurti: „Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“

Svećlja: Izdat 1501 deklaracioni listić umesto ličnih karata za oko 12 sati, ne i na Jarinju i Brnjaku

RSE: Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel na nastavak dijaloga

Barikade u Rudaru potpuno uklonjene

Sever pod plakatima „Dobro došli u ZSO“

Sirena za uzbunu u Mitrovici, blokiran put kod Rudara i Varaga, KFOR prati situaciju

Kosovski MUP: Na Jarinju se čeka sat vremena; Građani: Kolona do Rudnice

Kurti nakon sednice SB: Nema mesta destabilizaciji, oni koji govore o nasilju govore o sebi, verujem da će sutra sve proteći bez problema

I posle Vučićevog obraćanja, Srbi na Severu bez instrukcije iz Beograda kako od ponoći i šta dalje ali ih moli da ako krenu sa protestima ne daju povod Alnbancima pucaju u njih

KP potvrdila da je juče u zaustavljenom vozilu putnik nosio majicu „Nema predaje“; Vučić precizirao imena

VOX POP: Većina neće da zameni KM tablice za RKS

Hoti: Region Sever nema saznanja o hapšenju mladića u Zubinom Potoku

Koha: Policija u Z. Potoku uhapsila dva mladića zbog „Nema predaje“

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti da urazumi Kurtija

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti

Ministar spoljnih poslova Srbije: Albanci pripremaju bukvalno pakao, Vučić danas sa Srpskom listom

Uoči 1. avgusta, na Severu još jednom leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina

Priština: Sve spremno za početak registracije na RKS u ponedeljak i izdavanja deklaracionog lista na prelazima

Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Kurti: Trebalo je da se sastanem sa Vučićem 19. jula, ali je Beograd tražio odlaganje za više od mesec danaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.