Sever pod plakatima „Dobro došli u ZSO“

FOTO: KoSSev
Kosovska Mitrovica izlepljena je večeras novim-starim plakatima uz bilborde: „Dobro došli u zajednicu srpskih opština“, odnosno logoa organizacije koja ni posle devet godina nije još uvek formirana. Neke od poruka ispisane su na engleskom.
Oni su izlepljeni kasno večeras, nakon što je kosovska vlada potvrdila da je usled događaja na Severu, a posle hitnih konsultacija sa američkim i evropskim predstavnicima, odložila sprovođenje odluka o srpskim tablicama i ličnim kartama za mesec dana.
Međutim, u međuvremenu je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, uz video snimak sa jednog od prelaza, saopštio da se već započelo sa primenom odluke o zameni srpskih ličnih karata, sa ulazno-izlaznom potvrdom na prelazima, sa izuzetkom Jarinja i Brnjaka, a koji, kako navodi, „ostaju zatvoreni zbog barikada, koje su postavile ilegalne srpske strukture“.
U Kosovskoj Mitrovici, trenutno je mirno, ali napeto. Prestale su da zavijaju sirene za uzbunu koje su puštane u dva navrata danas – prvo trosatno, a potom znatno kraći period večeras.
Magistralni putevi – Priština – Kosovska Mitrovica, ka Raški i Novom Pazaru, blokirani su na nekoliko mesta na Severu Kosova u opštinama Zubin Potok i Zvečan. Na barikadama sa teškom mehanizacijom, od kojih je i više kamiona napunjeno šljunkom, nalazi se veći broj ljudi.
U obraćanju kasno večeras, srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio je deeskalaciju od sutra, uz najavu da je Srbija zatražila od međunarodnih predstavnika da utiču na Prištinu da odloži primenu odluka do razgovora u Briselu.
Kosovska vlada i premijer okrivili su Beograd za organizaciju, kako su naveli, „agresivnih akata“.
FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.