VOX POP: Većina neće da zameni KM tablice za RKS

FOTO: Kosovska Mitrovica danas/KoSSev

Preko 65 odsto od ukupno 1140 odgovora koji su u protekla 24 časa stigli u anketama na stranicama društvenih mreža KoSSeva upućuje na to da građani sa Severa neće da uklone svoje KM tablice i registruju vozila na RKS.

Manje od dva dana ostalo je do početka primene odlukе kosovske vlade da se vozilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu omogući registracija na RKS, bez carinjenja, odnosno da se do kraja septembra uklone tablice Republike Srbije.

U praksi se odluka najviše odnosi na vozila sa tablicama KM, kojih ima oko 10,000, i koje se koriste na Severu.

Iako već nekoliko godina vozila sa ovim tablicama nisu mogla da saobraćaju južno od Ibra, za ubedljivu većinu građana na Severu one su bile jedine koje su koristili.

Kosovska vlada na čelu sa Kurtijem je od 29. juna kada su saopštili ovu odluku, uz još jednu meru a to je da će se onim građanima koji imaju isključivo dokumenta Republike Srbije pri ulasku na Kosovo izdavati ulazno-izlazna potvrda koja će važiti na 90 dana, pokrenula tzv. pozitivnu kampanju prema građanima na Severu.

Ona je uključivala i dve Kurtijeve video poruke na srpskom – jutros i početkom jula.

Osim što je naglasio da je sve spremno za početak sprovođenja odluka, pozvao je građane da „veruju svojoj vladi“ i da razumeju šta znači vladavina zakona, ali i reciprocitet, upravo u cilju, kako je objasnio, zaštite samih građana Kosova.

Iz Beograda, umesto uputstava Srbima na Severu šta da urade, stižu dramatične najave – od Vučićeve početkom meseca da Albanci do kraja oktobra planiraju da proteraju Srbe sa Severa, i da sledi nova Oluja, preko današnjih koje dolaze od srpskog ministra spoljnih poslova o albanskoj pripremi „bukvalno pakla za srpski narod u narednim danima“. Sve do vd direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića: Kurti nas uvodi u period najsloženije situacije koja preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama i pretvori se u kataklizmu.

Nema ni jasnih uputstava u javnosti, ali ni potvrda o merama koje bi se očekivale da Beograd u takvoj situaciji preduzme da zaštiti sopstvene građane od oluje, pakla i kataklizme.

Na Instagram, Fejsbuk i Tviter stranici našeg portala pitali smo građane da li će ukloniti KM tablice i registrovati vozila na RKS. Ponudili smo četiri odgovora: „Hoću“, „Neću“, „Ukoliko budem morao/la“, „Očekujem instrukciju iz Beograda“. Na Fejsbuku, usled tehničkih nemogućnosti korisnici su mogli da izaberu samo dva ponuđena „Hoću“, ili „Neću“.

Od 1140 ukupnih odgovora, 65,03% odsto odgovorilo je da neće. Oni koji nameravaju da to urade čine 15,3%, dok je broj onih koji će učiniti ukoliko budu bili primorani, i oni koji očekuju upustva iz Beograda podjednak – po 15%.

Najveći broj odgovora stigao je putem ankete na storiju Instagrama – ukupno 668, sa procentom od 63 odsto onih koji ne nameravaju da uklone svoje KM tablice.

Na storiju Fejsbuka odgovorilo je njih 425, sa procentom od 87,1 odsto onih koji neće.

Najmanji broj odgovorio je putem Tvitera, svega 47, ali se tu odgovori razlikuju u odnosu na Instagram: 28 procenata namerava da preregistruje, 45 odsto ne namerava da to učini, 15 posto ukoliko bude moralo i 13% čekaće na instrukciju iz Beograda.

Sutra u 10 časova, u vezi sa najnovijom situacijom javnosti se obraća predsednik Srbije, nakon što je danas, kako su to saopštili u Beogradu održao konsultacije sa Srpskom listom.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.