Kurti nakon sednice SB: Nema mesta destabilizaciji, oni koji govore o nasilju govore o sebi, verujem da će sutra sve proći bez problema

FOTO: Gazeta Express

„Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama“, kazao je danas Aljbin Kurti, a nakon održane sednice Saveta  bezbednosti Kosova.

Kurti je danas održao sednicu, koja je juče sazvana uoči primene odluke kosovske vlade u vezi sa srpskim registarskim tablicama i privremenim dokumentima za srpske državljane, a kako bi se, kako je juče kazao, Priština uverila da će se ta odluka od sutra primenjivati kako treba.

Podsetivši na detalje odluke kosovske vlade koje je još jednom izlistao, kazao je da se na sednici razgovaralo pre svega o bezbednosnoj situaciji, ali i o međuinstitucionalnim aktivnostima u cilju sprovođenja zakonitosti i vladavine prava.

Poručio je da su kosovske institucije razradile sve tehničke i administrativne procedure, te da će se odluka primenjivati brzo i bez prepreka.

„Naše institucije su već razradile sve tehničke i administrativne procedure za sprovođenje ovih odluka, i s tim u vezi uveravamo naše građane da će mogućnost zamene nelegalnih registarskih tablica, kao i prolazak građana na graničnim prelazima, biti obrađeni brzo, bez prepreka i u brzom realnom vremenu“, naveo je on, saopštila je kosovska vlada.

Dodaje se da je odluka kosovske vlade u funkciji bezbednosti, te da su institucije ujedinjene da „odgovore na svaku bezbednosnu situaciju“.

„Institucije Kosova ostaju posvećene i ujedinjene da odgovore na svaku bezbednosnu situaciju, uvek u koordinaciji i bliskoj saradnji sa našim strateškim partnerima“, naveo je Kurti.

Nema mesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju

A nakon ove sednice poručio je da na političkoj sceni ima političara i zvaničnika – „lidera straha i zastrašivanja“, ali da, sa druge strane, on veruje da će sutra sve proći bez problema.

„Na političkoj sceni ima mnogo političara i zvaničnika koji su lideri straha i zastrašivanja. Mir, demokratija i pravna država nemaju alternativu, pa želim, verujem i radim da sutra sve prođe bez problema“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

I danas je podsetio na ono što je i juče rekao u videu na srpskom jeziku, a to je da je ono što će Priština od sutra sprovoditi za državljane Srbije na prelazima, Srbija za građane Kosova uvela još pre 11 godina.

„Nema mesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Jer se radi nešto legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama”, rekao je Kurti.

Kakve su poruke iz Beograda i šta se događa u poslednja dva dana podsetite se u prethodnim vestima:

I posle Vučićevog obraćanja, Srbi na Severu bez instrukcije iz Beograda kako od ponoći i šta dalje ali ih moli da ako krenu sa protestima ne daju povod Alnbancima pucaju u njih

KP potvrdila da je juče u zaustavljenom vozilu putnik nosio majicu „Nema predaje“; Vučić precizirao imena

VOX POP: Većina neće da zameni KM tablice za RKS

Hoti: Region Sever nema saznanja o hapšenju mladića u Zubinom Potoku

Koha: Policija u Z. Potoku uhapsila dva mladića zbog „Nema predaje“

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti da urazumi Kurtija

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti

Ministar spoljnih poslova Srbije: Albanci pripremaju bukvalno pakao, Vučić danas sa Srpskom listom

Uoči 1. avgusta, na Severu još jednom leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina

Priština: Sve spremno za početak registracije na RKS u ponedeljak i izdavanja deklaracionog lista na prelazima

Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Kurti: Trebalo je da se sastanem sa Vučićem 19. jula, ali je Beograd tražio odlaganje za više od mesec danaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.