Barikade u Rudaru potpuno uklonjene

Vest je ažurirana

12.43 – Svi kamioni napustili su mesto gde su od sinoć bile postavljene barikade upravo teškom mehanizacijom. Put je sada prohodan.

Juče postavljene barikade kod krsta u Rudaru gotovo su potpuno uklonjene, izuzev jednog kamiona koji, kako saznajemo na licu mesta, usled kvara još uvek  stoji poprečno na putu.

 

Među najmanje osam kamiona koja su napustila mesto barikada, viđen je džip sa oznakama OSCE, a potom i džip KFOR. Tu su sve vreme i dva pripadnika italijanskih karabinjera, koji promatraju i povremeno obilaze mesto gde su bile barikade.

Na licu mesta trenutno se nalazi veliki broj novinara, među kojima je većina južno od Ibra, iz kosovskih redakcija, dok građana koji su se juče okupili i bili na barikadama, gotovo da i nema.

Broj pripadnika Kosovske policije izuzetno je mali.

Neposredno nakon uklanjanja barikada novinari KoSSev portala sreli su u Rudaru i potpredsednika Srpske liste i poslanika u kosovskoj skupštini Igora Simića koji je odbio da odgovara na naša pitanja poručivši da je „odgovoran srpskom narodu“, a ne nama.

Oko pola sata pre podneva na barikadi u Rudaru započeto je uklanjanje juče postavljenih barikada, koje su od sinoć čuvali Srbi. Barikade je činila transportna mehanizacija, a na nekim od kamiona bilo je utovaren i šljunak.

Petnaestak minuta pre podneva, putem od Rudara ka Zvečanu kretala se praktično kolona kamiona, ambulantnih vozila, takođe, a sa barikada se vraćala i jutrošnja smena. To su zaposleni u javnim institucijama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.