Osmani i Kurti potvrdili da su V.Dečani bili na stolu kod Blinkena, sutra zaseda Savet za nacionalnu bezbednost Kosova

KoSSev: Kosovska predsednica Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti danas su po povratku iz SAD, gde su boravili u višednevnoj poseti, na aerodromu, održali konferenciju za medije. Iako je kao najvažniji događaj naglašeno potpisivanje energetskog programa sa američkom Korporacijom Milenijumskih izazova (MCC), vrednog 236,7 miliona dolara, „najveće investicije“ do sada, kako je Osmani navela, za kosovske medije kao posebna tema se izdvajala informacija da je američki državni sekretar Entoni Blinken od kosovskog dvojca zatražio da sprovedu odluku sopstvenog Ustavnog suda još iz 2016. godine, koju sve kosovske vlasti do sada nisu ispunile – da manastiru Visoki Dečani vrate 24 ha zemlje. Danas su novinari pitali upravo o tome, a Osmani i Kurti su potvrdili kratko, ne navodeći i detalje svog odgovoru američkom sekretaru, odnosno šta će da urade, i uz Kurtijevu ogradu, da je 80% posete prošlo u znaku „bilateralnih odnosa“. Novinare su najviše interesovala pitanja u vezi sa Srbijom. Kurti je govorio i o sprovođenju najavljenih odluka o tablicama i ličnim kartama, naglasivši još jednom da se radi o recipročnoj meri, te da vlada nije imala namere da se lične karte iz Srbije zamenjuju tzv. deklaracionim listom, ali je Srbija to uradila još pre 11 godina za građane sa kosovskim dokumentima. Kazao je i da se sutra upravo zbog najavljenog sprovođenja ovih odluka sastaje kosovski savet za nacionalnu bezbednost, spomenuvši i da ima „kriminalaca raznih vrsta i boja“. U nastavku dajemo deo izveštaja kosovskih medija sa ove konferencije

Osmani i Kurti potvrdili da su Visoki Dečani bili na stolu kod Blinkena: Spomenuo u okviru odluke Ustavnog suda

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani potvrdili su da je na sastanku sa američkim sekretarom Antonijem Blinkenom bilo reči o manastiru Dečani.

Za Manastir Dečani, to je postavljeno u kontekstu koji smo uvek čuli od američke strane, u okviru odluke Ustavnog suda“, rekla je Osmani.

Spominjano je i pitanje manastira Dečani, ali ponavljam da je obim sastanka bio 80 odsto u vezi sa bilateralnim odnosima“, dodao je Kurti.

Govoreći o sastanku sa državnim sekretarom SAD, Kurti je rekao da je ovo bio veoma srdačan i koristan sastanak za Kosovo i odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Bila je to odlična i veoma plodna poseta. S jedne strane, imali smo potpisivanje sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno MCC kompakt program vredan preko 200 miliona dolara, a sa druge strane veoma srdačan i koristan sastanak za našu zemlju i za bilateralne odnose sa američkim državnim sekretarom, Entonijem Blinkenom“, rekao je Kurti.

On je govorio i o sporazumu koji je potpisan sa MCZ.

„U kompakt program je, kako smo objasnili sa ministarkom Rizvanoli, uključen i grant od preko 200 miliona dolara, tako da nije reč o kreditu koji mora da se vrati, već o grantu koji se daje našoj zemlji za energetski sektor, sa akcentom posebno na akumulatorske baterije i na podizanje profesionalnih veština u energetskom sektoru uz povećanje učešća žena“, naveo je Kurti.

Zatim je predsednica saopštila opšte teme o kojima su razgovarali sa sekretarom Blinkenom.

„Prvo, jačanje međunarodne pozicije Kosova. Broj priznanja postoji zahvaljujući podršci SAD. Razgovarali smo o tome kako učlaniti Kosovo u organizacije i kako povećati broj priznanja u svetu. Blinken je veoma informisan o tome gde se može uraditi još posla da Kosovo postane uspešna priča. Drugo pitanje, bezbednost. Preduzimanje koraka ka članstvu u NATO. Pokazali smo zašto je to važno za naš region. Dobili smo podršku Blinkena da nastavimo da radimo. Kako povećati saradnju KBS i američke vojske. Nastavili smo sa temom unutrašnjih reformi, vladavine prava koju snažno podržavaju sekretar i Bajdenova administracija. Zatim se tema dijaloga fokusirala na priznanje. Izneli smo svoje stavove i detaljno informisali Blinkena gde stojimo sa određenim dogovorima. Razgovarali smo o energiji. Razgovarali smo o ekonomskom razvoju i na kraju o poslu koji Kosovo radi na samitu za demokratiju,“ rekla je ona.

„Naše partnerstvo je bilo i ostaje egzistencijalno i kada imamo prijatelje i saveznike poput SAD, svi izazovi postaju mnogo lakši. Dobili smo njegovu punu podršku za reforme i vladavinu prava. Dokazali smo da je Kosovo kredibilan i ozbiljan partner SAD“.

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti rekao je da Vlada koju predvodi nikada nije bila za to da uvede privremena dokumenta za srpske državljane koji su ušli na teritoriju Kosova, ali da, prema njegovim rečima, radi ono što Srbija kontinuirano radi sa građanima Kosova.

„Ne bismo hteli takve dokumente. Međutim, ako naš državljanin dobije takav dokument, trebalo bi da ga dobije i državljanin Srbije. Kako nismo bili za privremene registarske tablice, ali sve dok to postoji za našeg državljanina kada ulazi u Srbiju, postoji potreba da imamo i za srpskog državljanina koji je ušao na Kosovo“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare u subotu na aerodromu „Adem Jašari“.

Državljani Srbije koji su ušli na Kosovo od 1. avgusta biće opremljeni ulazno-izlaznim dokumentom na svim graničnim prelazima, sličnu meru koju Srbija već nekoliko godina primenjuje prema građanima Kosova. Takođe, od 1. avgusta registracijom automobila – sa nelegalnih tablica započinje da ih vraća na registarske tablice RKS.

Sutra savet za nac. bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Aljbin Kurti potvrdio je da će se u nedelju sastati Savet za nacionalnu bezbednost Kosova, kako kaže, kako bi se uverio da će sve proći kako treba po pitanju promene registarskih tablica Srba na Kosovu i da se državljanima Srbije koji su ušli na teritoriju Kosova izdaju privremena dokumenta .

Kurti je na konferenciji za novinare u subotu sa aerodroma „Adem Jašari“ rekao da treba uzeti u obzir sve rizike jer kaže da postoje kriminalci koji žele da izazovu državu.

„Imaćemo sastanak Saveta bezbednosti sa šefovima vlasti i nekim ministrima. Razgovaraćemo o pitanjima koja nam mogu da nam se pojave i koja moramo uzeti u obzir. Ima kriminalaca raznih vrsta i boja koji ne vole pravnu državu i ustav i žele da ospore državu. Ovaj sastanak je organizovan da bi se sagledale mere koje se planiraju preduzeti kako bi sve proteklo kako treba da se odluka Vlade sprovede”, rekao je on.

Povezane vesti:

Kurti o vraćanju 24ha Dečanima: Spreman sam da započnem razgovore sa Crkvom na Kosovu ali Srbija da se ogradi od Miloševića

Reakcije na sastanak Kurti-Osmani-Blinken: Važnost sastanka se ne dovodi u pitanje, ali zašto se čekalo godinu i po dana

Reakcije na sastanak Kurti-Osmani-Blinken: Važnost sastanka se ne dovodi u pitanje, ali zašto se čekalo godinu i po dana

Haradinaj: Biće upućen poziv da se u Beloj kući postigne konačan dogovor sa Srbijom, epilog dijaloga na jesen

Posle kritika da aktuelna vlast šteti odnosima Kosova i SAD, Osmani objavila video snimak svog i Blinkenovog uvodnog govora

Kosovska vlada odobrila sporazum sa MCC-om, izdvojila i 10 miliona evra za šemu zapošljavanja jednog člana socijalno ugroženih porodica

Blinken: Kosovo, nepokolebljivi partner SAD; Osmani: Kosovo predvodnik demokratije

Gervala: Sastanak sa Blinkenom večeras u 22:30, dalji korak u jačanju odnosa sa SAD

Potpisivanje ugovora sa MCC-ijem: Kurti i Osmani u SAD samo posmatrači, potpisuje Rizvanoli

Kurti i Osmani otputovali u SAD: Potpisuju ugovor vredan više od 200 miliona dolaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.