Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina, verujte svojoj vladi

„Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi pre 11 godina“, poručio je Aljbin Kurti dva dana pred najavljeno sprovođenje mera iz Prištine za uklanjanje srpskih tablica gradova na KM i srpskih ličnih karata. Za to vreme Kosovska Mitrovica ponovo je osvanula sa lecima: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države“, novom video porukom na srpskom se kosovski premijer još jednom obratio Srbima.

Ova se poruka odnosi na one državljane Republike Srbije koji ne poseduju kosovska dokumenta, a kojima će se, od 1. avgusta, kako to najavljuje kosovska vlada, pri ulasku na Kosovo izdavati tzv. deklaracioni list, sa validnošću od tri meseca.

„Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, uz dodatak da je obaveza vlade koju on predvodi da štiti prava ovih građana, od „diskriminacionih postupaka“.

Takvi postupci su „pretnja državi“, kaže Kurti, ali istovremeno su i „pretnja svima nama kao njenim građanima“.

I dok trpi kritike za nedostatak komunikacije sa Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi upravo suprotno u ovom videu, podsećajući na to da se više puta obraćao baš njima.

„Jer jedino tako zajedno možemo obezbediti bolju i svetliju budućnost“, dodaje.

„I ovog puta tražim od vas poverenje i volju da zajedno prođemo i završimo ovaj proces registracije. Moja vlada, a prema tome i svi nadležni ministri su vam na raspolaganju u vezi sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete da imate u vezi sa ovom temom“.

„Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo vam na usluzi dokazujući da je svaka naša radnja jedino poštovanje zakona i pravde koja je kao takva jednaka u tretiranju svakoga i svih nas. Verujte svojoj vladi“, poručio je kosovski premijer.

Video spot je i ovog puta snimljen na različitim mestima u registracionom centru, uz laganu muzičku podlogu i opušten govor tela. Kurti inače ove nedelje boravi u Vašingtonu.

I početkom jula se Kurti obratio video porukom na srpskom, tada je govorio o registarskim tablicama: Kurti u video poruci Srbima: Registracioni centri spremni za zamenu ilegalnih tablica, neće biti carinjenja, ovo je veliki ustupak

Prethodno, u petak, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja održao je  sastanak upravo sa koordinatorima centara za registraciju vozila i poručio da je za primenu odluka iz Prištine sve spremno.

Istovremeno, kosovska vlada podsetila je juče da od 1. avgusta počinje i sprovođenje odluke donete krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji poseduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

Deklaracioni list biće izdavan na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i važiće 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka doneta 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Kosovske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti sve ove odluke tumačili upravo kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Severu.

Osim političkih osuda, iz Beograda još uvek izostaju konkretne a javne instrukcije prema srpskim državljanima a koje oni očekuju.

Na terenu, ono što se za sada istura kao vidljivo u četiri navrata bile su poruke o tome da „nema predaje“.

Kosovska Mitrovica osvanula je i jutros sa novim lecima: „Nema predaje – lična karta ostaje“.

Pre nekoliko dana, na automobilima u glavnoj ulici su osvanuli leci „Nema predaje – KM ostaje!“

Ista poruka ispisana je pomoću šablona u glavnoj ulici i početkom meseca, a samo nekoliko dana pre toga sa brda Kamilja iznad Leposavića „nema predaje“ poručio je i Milan Radoičić.

Na Instagramu je otvorena istoimena stranica, na kojoj se takođe objavljuju iste poruke i fotografije.

A na anketama koje su u od sinoć u toku na Instagram, Fejsbuk i Tviter stranici našeg portala, pitali smo čitaoce da li će uklanjati svoje KM tablice i uzeti kosovske. Od četiri ponuđena odgovora – „Hoću“, „Neću“, „Ukoliko budem morao/la“, „Očekujem instrukciju iz Beograda“, preko 65 posto od skoro 1000 onih koji su odgovorili, kaže da to neće da učini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.