Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

FOTO: KoSSev

„Poslednji koji treba da tumači šta je u interesu Srba jeste Kurti“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Njegova ovakva reakcija usledila je nakon što je kosovski premijer, Aljbin Kurti, u jučerašnjem intervjuu za Glas Amerike, govoreći o Zajednici srpskih opština, kazao da njeno formiranje nije u interesu Srba na Kosovu.

Kurti je u istom intervjuu, a nakon što je ove nedelje otputovao u Vašington, zajedno sa još dve kosovske zvaničnice radi potpisivanja milionskog ugovora sa MCC za ulaganje u energetiku i sastanka sa američkim sekretarom Entonijem Blinkenom, govorio o toku dijaloga Beograda i Prištine, odloženom sastanku sa srpskim predsednikom, te tablicama, ZSO i manastiru Visoki Dečani.

Kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, Kurti je i juče poručio da je ona pre interes Beograda, dodajući da o tome svedoče i navodna pisma koja dobija od Srba sa KiM.

„Moram da kažem da Srbima na Kosovu nije u interesu da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom – koju je Srbija oduvek želela. Ustavni sud Kosova utvrdio je da nijedno od sedam poglavlja sporazuma iz 2015. godine nije u skladu sa Ustavom Republike Kosovo – odnosno ukupno 23 člana Ustava Republike Kosovo. Bez obzira na odluku Ustavnog suda – dobio sam i mnogo pisama od Srba sa Kosova – nijedan od njih nije bio za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Dakle, to je pre interes Beograda, nego potreba Srba“, kazao je juče Kurti za Glas Amerike.

Petković danas poručuje, da njegove ovakve poruke predstavljaju „vrhunac licemerja i cinizma“, pa mu postavlja pitanje:

„Da li je u interesu srpskog naroda na KiM više od 200 etnički motivisanih incidenata, skrnavljenje srpskih grobova i crkava, institucionalno nasilje, jednostrani potezi vlasti u Prištini kojma je cilj destabilizacija prilika na terenu i izazivanje nove krize?“.

Tvrdi da svega toga ne bi bilo da je formirana ZSO i to onako kako je, naglašava, dogovoreno Prvim briselskim sporazumom.

Petković smatra da bi tako, „umesto učestalih kriza“, danas na KiM bila mnogo stabilnija političko-bezbednosna situaciju i da bi, kako navodi, Srbi i južno i severno od Ibra uživali svoja puna prava.

Kurtiju savetuje da bi, umesto da „proriče“ ko želi, a ko ne želi ZSO, bilo bolje da ispuni svoju preuzetu obavezu i da formira ZSO – sa svim izvršnim ovlašćenjima i nadležnostima.

„Zajednica srpskih opština čuva ostanak i opstanak srpskog naroda u pokrajini i u tome leži glavni razlog zbog koga Kurti odbija da je formira – jer ne želi Srbe na KiM“, navodi Petković.

Dodaje da upravo zbog toga Kurti i pribegava „jednostranim i protivpravnim akcijama kojima želi da oduzima srpska lična dokumenta i registarske oznake sa imenima srpskih gradova“.

„Na taj način želi da izazove nove sukobe i Srbe i srpsko postojanje potpuno ukine na KiM, sa posebnom opsesijom da zbriše sa mape sever Kosova i Metohije“, tvrdi Petković koji je Kurtiju poručio da mu „takav scenario neće poći za rukom“.

Pročitajte još: 

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Vučić: Njih ne interesuju RKS i KS tablice, već samo da nigde ne postoje KMPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.