Kurti: „Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“

FOTO: Kallxo

Juče ujutru: „Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak“; Sinoć: Kosovska vlada odložila sporovođenje odluke; Danas: „Nelegalne strukture Srbije postale su agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“, poruke su kosovskog premijera, Aljbina Kurtija za nešto više od jednog dana.

Istovremeno kada je u mestu Rudare danas uklanjana barikada koju su juče postavili Srbi i to uoči sprovođenja odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, što je kasno sinoć i odloženo zbog tenzija na više lokacija na Severu, u Prištini su konferenciju za medije upravo na ovu temu održali kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kurti.

Kurti je sumirao jučerašnji događaj na Severu iz perspektive kosovske vlade, izražavajući istovremeno veliku zahvalnost američkim i evropskim zvaničnicima na podršci, ali i Kosovskoj policiji naročito na Severu.

Inače, odlaganje sprovođenja odluka kosovske vlade usledilo je sinoć nakon konsultacija Prištine sa SAD i EU.

Precizirao je da je od juče na Severu postavljeno ukupno devet barikada, za koje očekuje da će danas biti i uklonjene, te da odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima neće biti odlagana dok se to ne učini.

Osim što je barikada u Rudaru nešto pre podneva uklonjena, kosovski mediji javili su da se istovremeno sa uklanjanjem započelo i u Zubinom Potoku i Leposaviću.  

„Vlada ponavlja obećanje da će onog trenutka kada se uklone barikade i očisti put, odluke biti odložene“, kazao je Kurti, prenose mediji sa konferencije.

I danas je govorio o „kriminalnim grupama ilegalnih srpskih struktura“, sa kojima se, kako je istakao, nije lako suočiti jer ih „podržava severni sused“.

Tvrdi da će se kosovsko tužilaštvo i policija baviti prekršenim zakonima koji su se dogodili juče, za koje kaže da ima na desetine.

Sve naše mere koje smo preduzeli su radi bezbednosti građana i nemaju nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću. Neće se tolerisati nasilje„, naveo je Kurti.

Tokom konferencije Kurti je građanima, ali i medijima, uputio poruku u vezi sa, kako je kazao, „širenjem lažnih vesti koje dolaze od medija iz Beograda i Moskve“.

„Molimo sve medijske radnike da saopštenja koja dolaze od medija iz Beograda i Moskve ne šire kao vesti i činjenice na nekritički način, jer je reč o autoritarnim zemljama bez slobode medija“, kazao je on.

Podsetimo, u obraćanju juče ujutru, a nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova, Kurti je kazao da ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima.

„Ne postoji mogućnost destabilizacije zbog odluke Kosova o reciprocitetu sa Srbijom u vezi sa dokumentima, koje će kosovska strana primeniti u ponedeljak“, kazao je on juče.

Istog dana međutim, kosovska vlada je nakon njegovog hitnog sastanka sa američkim ambasadorom i konsultacijama sa EU, saopštila je da ipak odlaže primenu te odluke za mesec dana.

Odmah potom, nakon ponoći, kosovski ministar unutrašnjih poslova saopštava da je započela primena odluka, ali ne i na Jarinju i Brnjaku, a za njim i kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala u 2 časa po ponoći, da kosovska vlada nije ništa odložila već odlučila da „zastane sa primenom odluke uz uslov da se do 1. avgusta uklone barikade na Severu“.

Šta je na istoj konferenciji kazao Svećlja, pročitajte u:

Svećlja: Izdat 1501 deklaracioni listić umesto ličnih karata za oko 12 sati, ne i na Jarinju i BrnjakuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.