RSE: Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel na nastavak dijaloga

Vučić Kurti
Foto: Žosep Borelj, Tviter

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti (Albin), dobili su poziv od šefa evropske diplomatije, Žozepa Borelja, da dođu u Brisel i nastave dijalog o svim otvorenim pitanjima, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz evropskih izvora.

Poziv je došao u vreme pojačanih tenzija na Kosovu, nastalih nakon što su Srbi na severu Kosova blokirali puteve prema prelazima Jarinje i Brnjak.

Blokade su uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima.

Nakon diplomatske intervencije Vašingtona, Priština je sinoć najavila da će odložiti sprovođenje odluka.

Jutros je nešto pre podneva počelo uklanjanje barikada koje su Srbi na severu Kosova postavili.

Izvori u Briselu upozoravaju da su tenzije direktna posledica nedostatka volje lidera da sednu za sto i nastave Briselski dijalog. Zvaničnici u Briselu su podvukli da je bilo planirano da se održi nova runda na nivou lidera pre početka letnjih odmora u EU.

„Zbog te činjenice (što nije došlo do susreta) mi sada imamo tenzije. Tenzije koje imaju potencijal eskalacije jer mi imamo ponovo ‘tačku paljenja’. Svaki odgovorni političar bi seo u avion i došao što je pre moguće u Brisel kako bi pronašao rešenje“, rekao je za RSE anoniman evropski zvaničnik.

Kako je potvrđeno u Briselu, predstavnici EU su bili u stalnom kontaktu sa Prištinom i Beogradom u toku jučerašnjeg dana, dok su trajale tenzije.

Odluka je trebala da se primenjuje od danas, 1. avgusta 2022, ali zbog tenzija na Severu odlučeno je da se njeno sprovođenje odloži, pod uslovom da barikade koje su Srbi postavili budu uklonjene.

Borelj je takođe u noći između 31. jula i 1. avgusta pozvao na hitno uklanjanje barikada i pozdravio odlaganje sprovođenja odluke.

Kako su objasnili izvori RSE, Boreljov poziv za dolazak u Brisel i nastavak dijaloga je otvoren i za sada nema određenog datuma kada bi se održala nova runda pregovora, jer, kako se objašnjava, sve zavisi od političke volje lidera Beograda i Prištine.

Ovi izvori, međutim, nisu jasno dali do znanja da li je njegov poziv naišao na pozitivan odgovor srpskog predsednika i kosovskog premijera.

Radio Slobiodna EvropaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.