KP potvrdila da je juče u zaustavljenom vozilu putnik nosio majicu „Nema predaje“; Vučić precizirao imena

Iako Kosovska policija regiona Sever juče nije imala saznanja kako o navodnom hapšenju, tako ni o bilo kakvom zaustavljanju dvojice mladića juče u Zubinom Potoku zbog majice „Nema predaje“ o čemu je izvestila Koha, KP je u svom današnjem izveštaju potvrdila slučaj, ali ne i hapšenje. Istovremeno, srpski predsednik je u današnjem obraćanju, precizirao čak i imena navodno uhapšenih momaka. 

O navodnom hapšenju dvojice Srba zbog majice „Nema predaje“, inicijalno je juče javila Koha pozivajući se na svoja saznanja.

„Dvojicu Srba, starih oko 23 godine, u subotu je na putu Zubin Potok-Brnjak zaustavila Kosovska policija, nakon što su nosili na sebi provokativne majice, saznaje Koha. Jedan od uhapšenih je preko mape Kosova obojene zastavom Srbije imao natpis ‘Nema predaje’“, javio je ovaj medij.

U razgovoru sa zamenikom komandira Kosovske policije za region Sever, majorom Besimom Hotijem, on je međutim kazao da Direkcija regiona Sever nema nikakvih saznanja o tom događaju, kao i da iz Prištine ništa u vezi toga nije saopšteno.

U današnjem dnevnom 24-časovnom izveštaju slučaj je ipak registrovan, ali bez navoda o hapšenju.

Kako je navedeno, slučaj se dogodio juče u 15.30 na kontrolnom punktu prelaza u Zubinom Potoku.

„Zaustavljen je automobil u kojem su bila dva muškarca, od kojih je jedan nosio majicu sa mapom Kosova i Srbije i natpisom ‘Nema predaje'“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da odlukom tužioca i nakon obavljenog razgovora sa njima, predmet ide u redovnu proceduru.

U svom obraćanju danas, a upravo povodom situacije na Kosovu u vezi sa odlukom kosovske vlade po pitanju tablica i srpskih dokumenata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, precizirao je čak i imena navodno juče uhapšenih momaka.

„Savo Božović i Stefan Orlović, momci su koji su juče uhapšeni u Zubinom Potoku. Uhapšeni su i maltretirani, a nosili su majicu u skladu sa ustavom Republike Srbije u koju veruju na kojoj piše ‘Nema predaje’ – to je valjda neki strašan zločin“.

I dok je predsednik za hapšenje objasnio da je majica koju su nosili u skladu sa ustavom Srbije, sa druge strane je kazao da to što se Albanci pozivaju na „svoj ustav“, kazao da „i Srbija ima svoj Ustav prema kojem je Kosovo deo Srbije, ali i da se istovremeno srpska vlast ponaša odgovorno“. 

„Pa zbog toga ne idemo svaki dan da oružjem ili bilo čim, vraćamo pod ustavnu kontrolu Srbije, kad ćemo oko Ustava – najvišeg pravnog akta. Zato što se ponašamo odgovorno, zato što ne želimo sukobe i rat i to je najgluplje opravdanje koje slušate od političara“, kazao je Vučić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.