Ministar spoljnih poslova Srbije: Albanci pripremaju bukvalno pakao, Vučić danas sa Srpskom listom

„Albanska strana na Kosovu i Metohiji priprema bukvalno pakao u narednim danima“, saopštio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Na konferenciji za medije nakon sastanka predsedništva vladajuće SNS, Selaković je potvrdio da su predstavnici Srpske liste danas u Beogradu, i da će se oni sastati sa Vučićem.

„Srpski narod u ovom trenutku dolazi u situaciju koja je izuzetno nezgodna i koja kulminira iz časa u čas, i više o tome uveren sam da će sutra uveče u svom obraćanju govoriti i sam predsednik Vučić, nakon razgovora koje obavi danas sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, ali i drugih aktivnosti koje će imati u međuvremenu i da će u svom obraćanju i domaćoj i svetskoj javnosti govoriti i o ovoj situaciji koja nam preti sutra stupanjem na snagu mera čiji je donosilac Aljbin Kurti“, kazao je Selaković.

Nije precizirao šta podrazumeva tačno „priprema pakla“ za Srbe na KiM, što ga nisu pitali ni novinari.

Mere iz Prištine opisao je kao jednostrane, koje nisu „nikada donele ništa dobro“. A kako će se Beograd ponašati, za ovog ministra nema dileme:

„Uveren sam da ćemo se ponašati kao i do sada, od kada je predsednik Vučić na funkcijama koje je obavljao – od ministra odbrane preko PPV, do predsednika vlade i poslednjih pet godina kao predsednik Republike – da ćemo vući najbolje moguće i najmudrije poteze“.

Međutim, istovremeno dodaje i to da:

„Postoje situacije u kojima više malo toga zavisi i od vas“.

Srbija je od početka pokazivala da podržava dijalog i mirna sredstva, a pre svega za odsustvo jednostranog postupanja, tvrdi dalje.

Ipak, koje će to konkretne mere da Srbija povlači i koliko je komplikovana pozicija Srbije, ostavio je Aleksandru Vučiću, da kao „najveći autoritet“ govori sutra o tome.

U međuvremenu, medijima je potvrđeno da će direktor Kancelarije za KiM danas u 14:15 održati vanrednu konferenciju za medije.

Za to vreme, Kurti se još jednom novom video porukom obratio na srpskom:

„Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo vam na usluzi dokazujući da je svaka naša radnja jedino poštovanje zakona i pravde koja je kao takva jednaka u tretiranju svakoga i svih nas. Verujte svojoj vladi“.

Za razliku od prvog obraćanja početkom jula, kada je govorio o registraciji vozila, sada je govorio o ličnim kartama.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države“, kazao je.

„Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, zatraživši istovremeno „poverenje i volju da zajedno prođemo i završimo ovaj proces registracije“.

Istovremeno, u Kosovskoj Mitrovici osvanuli su i novi leci: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.