Priština: Sve spremno za početak registracije na RKS u ponedeljak i izdavanja deklaracionog lista na prelazima

Tablice
Foto: Indeksonline

Poslednjeg dana radne nedelje, a uoči najavljenog početka preregistracije vozila sa oznakama srpskih gradova na Kosovu na „RKS“ i uvođenja deklaracionog lista za one koji poseduju srpska dokumenta, a po odluci vlade u Prištini, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja održao je danas sastanak sa koordinatorima centara za registraciju vozila i poručio da je za primenu ove odluke sve spremno.

„Cilj sastanka je bio da se najave najnovije pripreme koje Ministarstvo unutrašnjih poslova vrši u vezi sa ovim procesom, gde je naglašeno da je sada sve spremno za početak registracije vozila RKS“, saopšteno je iz kosovskog MUP-a.

U saopštenju takođe navode da je Svećlja ponudio svoju i podršku kosovske vlade u ostvarivanju registracije „koja je na dobrobit svih građana, jer poboljšava bezbednost saobraćaja, smanjuje broj neregistrovanih automobila i poboljšava bezbednost uopšte“.

Istovremeno, kosovska vlada podsetila je danas da od 1. avgusta počinje i sprovođenje odluke kosovske vlade donete krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji poseduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo.

U saopštenju na Fejsbuku podsetili su i da će deklaracioni list biti izdavan na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu, te da će važiti 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka doneta 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Kosovske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti sve ove odluke tumačili kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Severu.

Osim političkih osuda, iz Beograda za sada (u javnosti) izostaju konkretne instrukcije prema srpskim državljanima a koje oni očekuju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.