Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

FOTO: KoSSev

„Notorna je i lako proverljiva laž koju je danas na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića izrekao Aljbin Kurti da je Beograd taj koji navodno sabotira dijalog“, saopštio je direktor Kancelarije za KiM i dodao da se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog i razgovor o normalizaciji odnosa.

Saopštenjem za medije Petković je reagovao na današnji intervju koji je kosovski premijer Aljbin Kurti dao za Glas Amerike, sekciju na albanskom, rekavši da je navodno Beograd odbio sastanak planiran za 19. jul i zatražio odlaganje za više od mesec dana.

„Takav scenario postoji samo i isključivo u glavi i snoviđenjima Aljbina Kurtija koji se zbog svojih laži lako kvalifikovao za titulu barona Minhauzena“, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM.

Petković tvrdi da je Beograd taj koji je nedvosmisleno opredeljen za dijalog i normalizaciju odnosa sa Prištinom, a koju želi da postigne upravo za pregovaračkim stolom.

Svakom pozivu za dijalog i razgovor o normalizaciji odnosa Beograd se uvek odazivao, i to je jedina istina

Petković štaviše tvrdi da ne samo što su Kurtijevi navodi netačni, već da on nastoji da izazove novu krizu i destabilizaciju „jednostranim, neutemeljenim i protivpravnim akcijama“.

S druge strane, kosovski premijer koji se nalazi u SAD-u zajedno sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, tvrdi da Vučić ne želi da se distancira od Putina i uvede sankcije Moskvi, ne konstituiše Skupštinu i Vladu Srbije, istovremeno odlažući sastanak i sa Kurtijem.

„Uvek sam spreman da otputujem u Brisel, na sledeći sastanak, a planirano je da se takav sastanak održi 19. jula, ali nije održan, pošto ga je zvanični Beograd odbio i zatražio odlaganje za više od mesec dana. Prošlo je skoro četiri meseca otkako su održali izbore, a oni i dalje neopravdano odlažu. Ne žele da se distanciraju od despotskog predsednika Putina. Oni ne žele da uvode sankcije Moskvi, stoga ne konstituišu Skupštinu, ne formiraju Vladu. Kosovo je uvek bilo konstruktivno i posvećeno sa svakim svojim zvaničnikom. Blinken je tražio da i dalje budemo takvi. Beograd radi protiv prijateljskih sporazuma”, rekao je Kurti u današnjem intervjuu.

Na ove navode Petković je odgovorio da bi Kurti svoju posvećenost dijalogu lako mogao da pokaže „tako što bi primenio Prvi briselski sporazum i formirao Zajednicu srpskih opština, onako kako je u prvih šest tačaka tog dokumenta precizirano“.

Sve ostalo, dodao je dalje Petković, neuspešni su pokušaji kosovskog premijera da sa sebe „skine odgovornost za urušavanje dijaloga“.

„Tome u prilog svedoči i odbijanje njegovog glavnog pregovarača da se u više navrata sastane sa mnom u Briselu i uopšte razgovara o formiranju ZSO, kaže direktor Kancelarije za KiM.

„Spiskovi želja Prištine, poput nekakvog ‘međusobnog priznanja’, nikad nisu, niti će biti deo agende dijaloga, već to mogu biti samo teme od interesa za život svakog pojedinca na prostoru KiM. I što pre to Kurti shvati, biće mu lakše“, zaključio je Petković

Pre Petkovića, nakon današnjeg obilaska završnih radova na Kuli Beograd, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je imao sličnu poruku:

„Očigledno je da oni žele krizu i da prave probleme. Veoma sam zabrinut zbog toga i videćemo kako će se stvari odvijati“, poručio je.

Poruku u sličnom tonu poslao je i večeras, u intervjuu na TV Pink.

„Ono što me brine dodatno je neodgovornost Aljbina Kurtija i situacija na Kosovu i Metohiji ali ljudi u Srbiji znaju da ćemo dati sve od sebe da sačuvamo i mir i stabilnost a ja molim samo zemlje zaštitnice, sile iz petorke da nam pomognu u tome i da ne koristim težak izraz – ‘obuzdaju’ ali da pomalo urazume Aljbina Kurtija i ništa više“, kazao je večeras Aleksandar Vučić.

Prema odluci kosovske vlade, od 1. avgusta se očekuje preregistracija vozila sa oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE “, „DA“ ili „ĐA“ na „RKS“ tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim nalepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti ove odluke tumačili kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Severu.

Osim političkih osuda, iz Beograda za sada (u javnosti) izostaju konkretne instrukcije prema srpskim državljanima, a koje oni očekuju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.