Opozicija na Kosovu kritikuje Kurtija zbog toga što se o svojim planovima na Severu nije konsultovao sa međunarodnim partnerima

FOTO: KoSSev

Odluka kosovske vlade od 29. juna, prema kojoj su građani bili obavezani da od 1. avgusta registarske tablice sa oznakama srpskih gradova na Kosovu zamene tablicama „RKS“ i da se od istog dana uz srpske lične karte na prelazima uzimaju i deklaracioni listići „ulaz-izlaz“, kasno sinoć je odložena, a nakon konsultacija Prištine sa zvaničnicima SAD i EU. Odlaganje je usledilo nakon tenzija koje su juče nastale na Severu samo dan pre sprovođenja odluke, postavljanjem barikada na inicijativu Srba i to na nekoliko lokacija na Severu Kosova, koje je pratila višesatna sirena za uzbunu. Premda u inicijalnom saopštenju kosovske vlade od sinoć nije bilo precizirano na koje se prelaze odlaganje primene odluke odnosi, sa više zvaničnih adresa potvrđeno je da su iz nje izuzeti samo Jarinje i Brnjak, koje je juče zbog barikada Kosovska policija zatvorila za saobraćaj. Sa druge strane, na prelazu Merdare, prema zvaničnim informacijama, od sinoć je podeljeno više od 1,500 deklaracionih listića.

I dok međunarodni, kako evropski tako i američki zvaničnici, ali i pristalice Kurtijevog Samoopredeljenja, od sinoć listom pozdravljaju ovu Kurtijevu odluku, opozicija na Kosovu ga sa druge strane kritikuje, pre svega zbog toga što se o onome što je planirao nije prvo konsultovao sa međunarodnicima.

Među najglasnijima i ovoga puta je lider AAK odnosno bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, navodeći da je ovim odlaganjem sprovođenja odluke Kosovu nanešena šteta.

Smatra da Kosovo „nema taj komfor da radi eksperimente“ i da se „bezbednosne operacije za proširenje suvereniteta moraju dobro proučiti“.

Istovremeno poručuje da se rok od 30 dana, koliko je rok odložen, mora dobro iskoristiti.

„Svaka akcija zaustavljena na pola puta, kao sinoć, gubitak je za Kosovo. Sprovođenje reda i zakona nema alternativu i treba da se obavi u bliskim konsultacijama s bezbednosnim saveznicima. Rok od 30 dana za implementaciju reciprociteta trebalo bi da se vrlo ozbiljno iskoristi. Državu Kosovo slabe ne samo kriminalne bande na severu, već i neuki i pripravnici u vlasti. Ustav države je jači od kriminalaca na severu, neznalica i pripravnika u vlasti“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Da je odlaganje sprovođenja odluke na zahtev SAD, znak da se kosovska vlada nije prethodno posavetovala sa međunarodnim predstavnicima i o svom „akcionom planu“ ih obavestila, poručila je bivša kosovska ministarka spoljnih poslova, Meliza Haradinaj Stubla.

Inače, odlaganje sprovođenja odluka kosovske vlade usledilo je sinoć nakon konsultacija Prištine sa SAD i EU.

„Neusklađenost po pitanju bezbednosti sa bliskim partnerima (posebno sa SAD), verujući da jača suverenitet i političko samoopredeljenje, u realnosti nas samo slabi, tako što nas tera na sramno povlačenje pred Srbijom (i Rusijom)“, navela je ona naglasivši da su takve „impulsivne odluke vlasti u većini slučajeva štetne“.

Slično smatra i potpredsednica PDK, Vljora Čitaku, koja je takođe ocenila da je vlada aktuelna juče preduzela akciju koju prethodno nije dobro isplanirala, nije pravilno koordinisala i nije dogovorila sa međunarodnim partnerima.

„Akcija je dokazala da odluka o delovanju nije bila dobro isplanirana i zbog toga nije sprovedena. Nesprovođenje ovih odluka Vlade stvara utisak da je na severu situacija van kontrole. Delovanje Vlade je trebalo unapred da bude usaglašeno s našim međunarodnim prijateljima, ne u poslednjim trenucima krize. Partnerstvo je važno koliko i suverenitet“, rekla je Čitaku, prenose prištinski mediji.

Naglasila je i da u javnosti nastala zabuna, i ujedno zatražila od vlade da objasni šta je nova odluka i šta će se desiti u narednih 30 dana.

Istog mišljenja je i zvanična stranka LDK, čiji se lideri danas nisu odazvali pozivu kosovske predsednice Vjose Osmani da dođu na sastanak.

Za ovu stranku jučerašnja akcija insitucija je bila „neuspešna i nekoordinisana sa saveznicima“.

„Iz sinoćnjeg neuspeha shvatili smo da institucije nisu ni sa kim koordinisale i da nisu bile spremne za jučerašnju situaciju“, naveli su iz LDK u saopštenju, dodajući da pozivom na sastanak Osmani želi taj neuspeh da prekrije.

„Danas je posle neuspeha, predsednica pozvala opozicione stranke na sastanak sa vladom. Za šta? Da prikrije neuspeh i neodgovornost? Opozicija se mora konsultovati i saslušati pre nego što se nešto preduzme. Opozicija može pomoći vladi da ne pogreši, ali ne može da preuzme njene neuspehe“, istakli su iz LDK.

Za sve o najnovijoj krizi podsetite se u prethodnim vestima i našim stranicama društvenih mreža s obzirom na to da nam je sajt bio pod DDOS napadom 17 sati.

Vrajoli: Kosovo treba da bude oprezno, problemi na severu su se gomilali decenijama

KP: Jarinje i Brnjak otvoreni za kretanje građana i robe

Rakić: Ja sam opozicija kosovskoj vladi, napustiću je kada to narod bude tražio od mene

Janjić: Kosovu slede vanredni izbori

Kurti: „Nelegalne strukture Srbije postale agresivne kriminalne grupe kao nikada do sada“

Svećlja: Izdat 1501 deklaracioni listić umesto ličnih karata za oko 12 sati, ne i na Jarinju i Brnjaku

RSE: Borelj pozvao Vučića i Kurtija u Brisel na nastavak dijaloga

Barikade u Rudaru potpuno uklonjene

Sever pod plakatima „Dobro došli u ZSO“

Sirena za uzbunu u Mitrovici, blokiran put kod Rudara i Varaga, KFOR prati situaciju

Kosovski MUP: Na Jarinju se čeka sat vremena; Građani: Kolona do Rudnice

Kurti nakon sednice SB: Nema mesta destabilizaciji, oni koji govore o nasilju govore o sebi, verujem da će sutra sve proteći bez problema

I posle Vučićevog obraćanja, Srbi na Severu bez instrukcije iz Beograda kako od ponoći i šta dalje ali ih moli da ako krenu sa protestima ne daju povod Alnbancima pucaju u njih

KP potvrdila da je juče u zaustavljenom vozilu putnik nosio majicu „Nema predaje“; Vučić precizirao imena

VOX POP: Većina neće da zameni KM tablice za RKS

Hoti: Region Sever nema saznanja o hapšenju mladića u Zubinom Potoku

Koha: Policija u Z. Potoku uhapsila dva mladića zbog „Nema predaje“

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti da urazumi Kurtija

Kurti: Nismo za privremena dokumenta, ali radimo ono što Srbija radi našim građanima

Sutra zaseda savet za nacionalnu bezbednost Kosova, „Kurti: Ima kriminalaca raznih vrsta i boja“

Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti

Ministar spoljnih poslova Srbije: Albanci pripremaju bukvalno pakao, Vučić danas sa Srpskom listom

Uoči 1. avgusta, na Severu još jednom leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina

Priština: Sve spremno za početak registracije na RKS u ponedeljak i izdavanja deklaracionog lista na prelazima

Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Kurti: Trebalo je da se sastanem sa Vučićem 19. jula, ali je Beograd tražio odlaganje za više od mesec danaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.