Petković: Srbi kreću u formiranje ZSO, Vučić sutra šalje poslednju i veliku molbu Kvinti da urazumi Kurtija

„Kurti mora da zna da Srbi ne žele da skinu KM tablice jer ne žele da žive u drugoj državi, lažnoj državi, već u svojoj i da imaju svoje srpske institucije na Severu“, kazao je u vanrednom obraćanju medijima Petar Petković.

Osim što je saopštio šta je želja građana sa Severa, te da je Aleksandar Vučić, dva dana pred sprovođenje odluka iz Prištine da se srpska lična karta zamenjuje deklaracionim listom na Kosovu, a KM tablice tablicama na RKS, održao konsultacije sa Srbima, a da će se sutra obratiti javnosti, direktor Kancelarije za KiM nije saopštio šta je instrukcija srpske vlasti Srbima na Severu. Ipak, stigla je još jedna najava da se samostalno formira ZSO.

Nakon još jedne dramatične najave, ovog puta ministra spoljnih poslova, o tome da Albanci u narednim danima „spremaju bukvalno pakao“, i vd direktora Kancelarije za KiM je održao vanredno obraćanje.

Upozorenja o paklu stižu dva dana pred najavljeni početak sprovođenja odluka iz Prištine da se započne sa uklanjanjem dosadašnjih KM tablica i (pre)registracijom na RKS, kao i zamenom srpskih ličnih karata za tzv. deklaracionim listom dok se boravi na teritoriji Kosova.

Petković kaže da je Kurtijeva odluka kršenje sporazuma iz 2011, 2016, i 2021. godine.

I dok u jednom delu tvrdi da kosovski premijer krši sporazume, u drugom delu obraćanja svedoči o „nepovoljnostima“ sporazuma po Srbe, posebno u dokumentu od 2011, koji je u Briselu 2. jula potpisao predstavnik bivše vlasti, tada kao njen ovlašćen pregovarač – Borko Stefanović i koji je Srbiji „doneo mnogo problema“.

To je tačka 3 na koju se poziva kosovski premijer: „Svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim ‘ulaznim-izlaznim’ dokumentima za stanovnike druge strane koji žele da tranzitno putuju u treću zemlju“.

„Kurti se setio da posle 11 godina krene u primenu sporazuma o slobodi kretanja tako što će i prištinska strana sada da izdaje ulazno-izlazni dokument koji inače naša strana izdaje više od 10 godina“, sada kaže Petković, potvrđujući doslovce ono što je i sam Aljbin Kurti rekao u delu jutrošnje video poruke na srpskom.

Nazivajući ga „Borkovim sporazumom“, Petković je naglasio da se upravo tim dokumentom „na žalost uvode i priznaju kosovske lične karte, kosovske vozačke dozvole, kao i činjenica da ovim sporazumom govori i, između ostalog, o dve strane“.

Petković je istovremeno kazao da se tačka 3 sporazuma iz 2011, odnosi na građane Srbije koji žive u centralnoj Srbiji“ a ne i na Srbe koji žive na KiM.

„To je važno da razumete“, dodaje.

Međutim, na dostupnim tekstovima ovog sporazuma koji kao tzv. tehnički dogovor potpisuju ovlašćena lica iz Beograda i Prištine, a u ime svojih strana, nigde se u tekstu ne spominju specifično državljani Republike Srbije na Kosovu, već isključivo dve strane.

Tu su tačke 6, 7, 8, i 9 koje se odnose na drugi deo odluke iz Prištine, a tiču se registarskih oznaka.

6. Кao privremena mera, vlasti na Кosovu će produžiti važenje КS registarskih tablica za početni period od pet godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti ovo pitanje (uz posredovanje EU ukoliko bude potrebno).

7. Svi vlasnici automobila sa prebivalištem na Кosovu će koristiti RКS ili КS registarske tablice za vozila (u skladu sa tačkom 6 gore). Izdavaće ih nadležni organi na Кosovu, a biće distribuirane uz posredovanje EULEКS-a ukoliko bude potrebno. Svaka strana će uložiti maksimalne napore da obezbedi sprovođenje gore navedenog.

8. Кao privremena mera, vlasti u Beogradu će omogućiti vozilima sa Кosova koja imaju КS registarske tablice da slobodno putuju na ili preko njihove teritorije.

9. Кao privremena mera, za svako vozilo čiji vlasnik to bude želeo, biće dostupne privremene registarske tablice na relevantnim graničnim/administrativnim prelazima. (deo teksta sporazuma iz 2011)

Pokušavajući sada da objasni dogovore u Briselu, Petković je kazao da je prema sporazumima iz 2011, i potom 2016, Srbima ostavljena mogućnosti da biraju između RKS i KS tablica, a da se aktuelna vlast upravo 2016, „izborila“ da produži trajanje KS tablica, to jest, „statusno neutralnih UNMIK tablica“ na još 5 godina.

Srbija je, prema njegovim tvrdnjama, potom, „sto puta“ reagovala u apelima ka međunarodnim predstavnicima, posebno zemljama kvinte, da se spreči primena „jednostranih“ postupaka Aljbina Kurtija.

U Briselu se ipak „niko nije potresao“ odlukom da se KS tablice ukinu i to godinu dana pre isteka roka, požalio se Petković.

Kosovske vlasti su još u septembru 2020, saopštile da vlasnici vozila sa „KS“ registarskim oznakama prilikom produžetka registracije, nakon isteka petogodišnjeg perioda od 2016, neće više moći da nastave da koriste iste registarske oznake, tj. da će morati da preregistruju automobil na „RKS“ oznake od septembra 2021.

Iako je ova odluka bila više puta saopštavana preko medija u poslednjoj godini primene KS tablicama (jesen 2020 – sve do septembra 2021), najave iz Prištine nisu bile propraćene vidljivim reakcijama iz Beograda.

Petković je štaviše, danas saopštio da je srpska strana „uspela da dogovori“ upotrebu stikera, odnosno prelepljivamje državnih simbola na tablicama između Beograda i Prištine još u septembru 2016, a što Priština „nije nikada sprovela“.

Ne samo da je molila zemlje Kvinte, već je Srbija i upozoravala na krizu, objasnio je dalje Petar Petković.

A kriza se upravo dogodila u septembru 2021, koju je, prema njegovoj tvrdnji, izazvao kosovski premijer novom „jednostranom“ odlukom da uvede tablice „proba“ za srpska vozila koja ulaze na Kosovo.

Međutim, kada je dogovaran sporazum u septembru 2016, Beograd nije davao mnogo informacija o pojedinostima, odnosno nije eksplicitno potvrdio da su dogovorili primenu režima nalepnica. Nisu čak govorili ni o samom sporazumu tog dana.

Petkovićev prethodnik Marko Đurić, 8. septembra 2016, iz Brisela je samo poručio: „Nemojte da pretvaramo automobile, kamione i prevozna sredstva u nosioce političkih poruka. Ako se ne slažemo oko statusa, hajde da prekrijemo te statusne simbole i omogućimo ljudima da putuju normalno,“

Istog dana demantovala ga je koleginica sa druge strane stola – tadašnja šefica kosovske pregovaračke delegacije Edita Tahiri, koja je istovremeno potvrdila i to da je „nakon devet sati intenzivnog razgovora“ istog dana postignut upravo Sporazum o reciprocitetu registarskih tablica između „Kosova i Srbije“, istovremeno uz dogovor o uklanjaju tablica sa natpisom „proba“ za vozila koja ulaze na teritoriju centralne Srbije, a imaju oznaku „RKS“. Novi model je uključivao prekrivanje državnih oznaka na tablicama.

Kosovska strana je u više navrata od tada sve do novog dogovora u Briselu kojim je prošle godine okončana 13-dnevna kriza sa tablicama, isticala da se dogovori iz 2011, odnosno 2016, jednostrano primenjuju, odnosno da su samo vozila sa RKS tablicama ulaskom u centralnu Srbiju morala da prikrivaju ovu oznaku, dok su vozila sa srpskim tablicama nesmetano saobraćala na teritoriji KiM-a, dok je pitanje KS tablica rešeno tako što je njihovo trajanje tada produženo za još 5 godina.

„Kada idete na Kosovo i Metohiju, videćete i da prištinska strana i na KM tablice stavlja stikere a po ovom sporazumu videćete da režim stikere važi sve dotle dok dijalog na visokom nivou ne usvoji trajno i konačno rešenje za sve tablice, a do tada ovaj sporazum važi između ostalog i za KM tablice“, kazao je još Petković danas.

„I (sada) kulminacija – ukidanje i KM tablica, tvrdeći da su i KM tablice deo dogovora“, naglasio je prvi čovek Vlade Srbije za bavljenje pitanjem Kosova u vanrednom obraćanju medijima.

On naglašava da kosovskog premijera ne interesuju ni ulazno-izlazni dokument, niti sporazum, već mu je važno da ukine srpske lične karte i KM tablice.

Želi da istisne postojanje Srbije sa Kosova i Metohije i ništa ga drugo ne interesuje osim ukidanja ličnih karata i KM tablica, Aljbin Kurti želi nasilje, želi da sahrani dijalog

Pozvao je međunarodne predstavnike da spreče početak primene odluka iz Prištine.

„Pre svega pozivam Kvintu da izvrši potreban pritisak i zaustavi Prištinu sa jednostranim i protivpravnim odlukama“, naglasio je.

Puna odgovornost biće na Kvinti ukoliko kurti izazove krizu koja je na samom pragu i koja može da izbije gotovo od ponedeljka

Još jedna najava za ZSO

I dok, za razliku od Prištine, iz Beograda i dalje izostaju javne instrukcije srpskim građanima šta da urade kada je u pitanju upotreba srpskih ličnih karata i tablica KM, koje građani koriste već decenijama, stigla je nova najava „recipročnog odgovora“.

Petković najavljuje da će Srbi krenuti u formiranje ZSO uz nadu da će ih u tome posebno podržavati upravo Kvinta.

Njoj će, predsednik Srbije sutra uputiti „poslednju i veliku molbu“ da „urazumi Krtija da zastane sa suludim i velikim odlukama“, zaključio je Petković.

Dogovor o formiranju ZSO deo je tzv. Briselskog sporazuma, kojim se integriše Sever u kosovski sistem, odnosno u praksi gase institucije Republike Srbije. Sve tačke koje se odnose na ZSO do danas nisu ispunjene, a tome se protivi Priština. Sve dosadašnje najave sa srpske strane da će krenuti u samostalno formiranje ZSO do sada se nisu ispunile, a kada su uklanjane barikade prošle godine upravo tokom krize sa tablicama, među prvima je uklonjen kamion sa ceradom ZSO. U međuvremenu srpske su se institucije gasile, poput integracije pravosuđa, policije i formiranja novih kosovskih lokalnih samouprava.

Šta se dešava u vezi sa najavom odluka iz Prištine juče i danas podsetite se u:

 

Ministar spoljnih poslova Srbije: Albanci pripremaju bukvalno pakao, Vučić danas sa Srpskom listom

Uoči 1. avgusta, na Severu još jednom leci „Nema predaje – lična karta ostaje“

Kurti na srpskom: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina

Priština: Sve spremno za početak registracije na RKS u ponedeljak i izdavanja deklaracionog lista na prelazima

Petković: Umesto da „proriče“ Kurti bolje da formira ZSO

Vučić: Brine me Kurtijeva neodgovornost, molim Kvintu da nam pomogne da očuvamo mir

Petković: Kurti priprema krizu, dok se Beograd odazvao svakom pozivu za dijalog

Kurti: Trebalo je da se sastanem sa Vučićem 19. jula, ali je Beograd tražio odlaganje za više od mesec dana

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.