Vrajoli: Kosovo treba da bude oprezno, problemi na severu su se gomilali decenijama

FOTO: Preuzeto sa Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Izvršni direktor Kosovskog centra za bezbednosne studije, Mentor Vrajoli (Vrajolli), je odluku Vlade o odlaganju izvršenja odluke o reciprocitetu ličnih karata nazvao opreznom.

Pozvan u ponedeljak u emisiju 60 minuta na KTV, Vrajoli je rekao da kosovske institucije treba da budu oprezne i da ne upadaju u provokacije, jer se problemi u severnom delu zemlje gomilaju decenijama.

„Mislim da je ono što se desilo očekivano, ali mora se pravilno upravljati situacijom, da se ne upada u provokacije, već da se uzmu u obzir sve nijanse problema, u severnom delu decenijama se gomilaju problemi. Deo građana je izmanipulisan, drugi deo je primoran da se tako ponaša, jer institucije Kosova dugo nisu uspevale da spreče ove mehanizme koji su tamošnje građane Srbije držali neintegrisanim. Institucije Kosova moraju da budu oprezne, sama činjenica da je ovaj sporazum odložen za 30 dana pokazuje razboritost“, rekao je on.

Prema Vrajoliju, međunarodna zajednica ima jasnu sliku o tome šta se dešava na severu, jer su i sami tamo prisutni.

„Međunarodna zajednica ima jasnu sliku šta se dešava na severu, pošto su tamo prisutni, tu su KFOR, EULEX, tako da ne treba previše da brinemo šta Srbija kaže. Uloga Srbije u destabilizaciji Kosova odnosi se i na balansiranje pozicije koju Srbija ima između Istoka i Zapada. Srbija nije zainteresovana da integracioni procesi Srba teku glatko. Interes Srbije i Rusije je da imamo ovakva destabilizujuća kretanja na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Vrajoli je odnos međunarodne zajednice prema Kosovu vidi kao pozitivan, rekavši da se u poslednje vreme ne protive pravnim postupcima institucija zemlje, a to se, prema njegovim rečima, dešavalo i ranije.

On je dalje rekao da bi trebalo da dođe do formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, ali u okviru sugestija Ustavnog suda.

„Zavisi od pravnog prostora. Što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom, odluka Ustavnog suda je obavezujuća i formiranje Zajednice mora da se odvija u okviru sugestija Ustavnog suda i da ne ide dalje od zaključaka Ustavnog suda“, rekao je on.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.