Sirena za uzbunu u Mitrovici, blokiran put kod Rudara i Varaga, KFOR prati situaciju


Vest je ažurirana

10.00 – Kosovsko MSP savetuje građanima koji putuju na Kosovo da koriste prelaz Preševo

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova kasno sinoć savetovalo je građanima iz dijaspore da se upute na druge prelaze, a usled privremene blokade prelaza Jarinje i Brnjak koje je juče zatvorila Kosovska policija.

„Obaveštavaju se svi sunarodnici i građani koji putuju da koriste druge prelaze za saobraćaj, do daljih zvaničnih informacija“, naveli su.
Onima koji iz centralne Srbije putuju ka Kosovu, iz ovog ministarstva savetuju da prođu kroz Severnu Makedoniju, odnosno koriste prelaz Preševo.
Upozorili su da je u opticaju mnogo lažnih vesti, kako su istakli, „usmerenih na širenje straha“.

09.00 – Direktor Uprave Carine Srbije po prvi put na Jarinju i Brnjaku

Usled novonastale situacije u vezi sa blokiranjem puteva na Severu Kosova od strane Srba, a sa druge zatvaranja samih prelaza Jarinje i Brnjak, oglasila se jutros i Carina Srbije.

Potvrdili su da je carinske jedinice na ovim prelazima sa strane koju kontroliše Republika Srbija obišao direktor Uprave carina Branko Radujko zbog tenzija nakon odluka iz Prištine.

Kako se navodi u saopštenju, službenici na ovim prelazima su ga zajedno sa pripadnicima granične policije, detaljno informisali o situaciji na i oko punktova, u vezi sa blokadom kretanja robe i putnika kao i sa problemima u kretanju samih službenika koji stanuju u naseljima na Severu.

„Direktor Radujko je pohvalio posvećenost i profesionalizam svih službenika na punktovima, istakao značaj bezbednosti svakog od njih i izneo uverenje da će jasan stav predsednika i Vlade i njihove intezivne diplomatske aktivnosti dovesti do smirivanja trenzija i ponovnog uspostavljanja prometa roba i putnika.
Ovo je ujedno bila i prva poseta direktora Uprave carina ovim punktovima od njihovog formiranja“.

Istovremeno, Uprava Carine je potvrdila i da je ovo bila prva Radujkova poseta ovim carinskim punktovima, te da je on bio u pratnji Gorana Nikića, stručnog konsultanta direktora.

01.00 – Svećlja: Odluke da se sprovode na svim prelazima osim na Jarinju i Brnjaku

Nakon što je kosovska vlada potvrdila da je usled događaja na Severu a posle hitnih konsultacija sa američkim i evropskim predstavnicima odložila sprovođenje odluka o srpskim tablicama i ličnim kartama za mesec dana, donekle drugačija poruka stigla je večeras od kosovskog ministra Dželjalja Svećlje.

Uz video snimak sa jednog od prelaza, saopštio je da se već započelo sa primenom odluke o zameni srpskih ličnih karata sa ulazno-izlaznom potvrdom na prelazima, sa izuzetkom na Jarinju i Brnjaku, a koji, kako navodi, „ostaju zatvoreni zbog barikada, koje su postavile ilegalne srpske strukture“. I on je ponovio da će se ove odluke primenjivati na ovaj način sve dok se „sve barikade na uklone i ne obezbedi slobodno kretanje građana i robe“, a to je 1. septembar.

00.10 – Kosovska vlada: Odlaže se sprovođenje odluka o srpskim tablicama i dokumentima

Kosovska vlada upravo je saopštila da je sprovođenje odluka o srpskim tablicama i dokumentima odloženo do 1. septembra.

Odluka je, kako kažu, donešena nakon konsultacija kosovskih zvaničnika sa američkim i evropskim predstavnicima.

„Kosovski premijer Aljbin Kurti, zajedno sa Vjosom Osmani, Besnikom Bisljimijem i Donikom Gervalom, kontaktirali su i sastali se sa evropskim i američkim predstavnicima. Ovom prilikom Vlada Kosova se obavezuje da će od ponedeljka 1. avgusta 2022. odložiti sprovođenje odluke od 29. juna, do 1. septembra 2022“, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

Dodaju i da se odluka do pomenutog datuma odlaže „kada će biti uklonjene sve barikade i biti uspostavljena potpuna sloboda kretanja na svim putevima na Severu“.

Istovremeno, iz kosovske vlade osudili su blokiranje puteva na Severu i pucnjavu.

„Reč je o tendenciji destabilizacije Kosova i ugrožavanja mira i bezbednosti građana. Danas popodne i večeras bilo je brojnih agresivnih akata koje je podsticao i pripremao zvanični Beograd“, naveli su.

23.55 – Vučić: Radimo na smirivanju, molili smo međunarodne predstavnike da utiču na Prištinu da odloži pojedine odluke pre nego nastavimo dijalog u Briselu, verujem da će sutra biti deeskalirano

„Radimo na smirivanju svega, sve što možemo kako god možemo. To je za nas najvažnije. Predaje neće biti i pobediće Srbija. Veliko hvala našem srpskom narodu na Kosovu i Metohiji zbog uzdržanosti i hrabrosti koju su pokazali. Predstoji nam verovatno najteža politička borba u nedeljama i mesecima koji su pred nama i želim da im kažem veliko hvala što čuvaju srpsko ime i prezime na Kosovu i što su toliko neustrašivi“, u telefonskom obraćanju na TV Pink, poručio je javnosti Aleksandar Vučić nakon razgovora sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Potvrdio je da je general Mojsilović imao razgovor sa komandantom KFOR-a Ferencom Kajarijem, te da je razgovor protekao u „korektnoj atmosferi, na profesionalan način“.

„Prihvaćena je obaveza obeju strana, pre svega u razmeni informacija, pošto je bilo mnogo neistina, laži i dezinformacija, i u ponoć očekujemo razgovor komandanta KFOR-a, odnosno njegov dolazak u Kosovsku Mitrovicu i razgovor sa Goranom Rakićem i predstavnicima Srba“, kazao je Vučić, dodajući:

Istovremeno, molili smo sve međunarodne predstavnike, sve što je moguće da učine, ako ne mogu da ukinu, pošto vi znate da zemlje Kvinte uvek će podržati svaku odluku prištinskih vlasti koja je u skladu sa nečim što bi suverene i nezavisne zemlje u principu mogle da rade, ali smo molili da utiču na inače veoma neodgovornu albansku stranu da odloži primenu pojedinih odluka, pre nego se nađemo ponovo u Briselu i pre nego se nastavi ponovo dijalog“.

Kaže da je za Beograd, „strašno važno da se dijalog nastavi, i to mirnim putem“.

„Verujem da ćemo imati, uslovno govoreći, ili kratkoročno govoreći dobrih vesti – Kako i šta je to i da li je, to ne mogu da tvrdim, ali nadam se da će, ne večeras, ali sutra biti deeskalirano, a onda nam ostaje vreme da se pripremimo za razgovor i da pokušamo da kroz mnogo kompromisnih rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanje mira“, dodao je Vučić.

Na kraju, osim srpskom narodu, zahvalio se i onim međunarodnim adresama koje su, kako navodi, podržale Srbiju:

„Korektne stavove su iznosili o Srbiji od kojih to nikada ne bih očekivao, od Karla Bilta do veliko hvala i g. Borelju i predstavnicima američke ambasade i posebno hoću da se zahvalim i predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su primetili tačno ono što se dešava i reagovali na veoma, veoma korektan način“.

A za Prištinu i one koji je podržavaju navodi:

„Sve što su radili i govorili pokazuje koliko je pripremana ta akcija napada na Srbiju, a Srbija, to namerno kažem u svakom smislu te reči, od regionalnih, dobro, ovih drugih bezbednosnih službi, do medija tih zemalja koji su unapred optužili Srbiju i rekli kako je sada postalo jasno kako ćemo po ruskom nalogu da izvršimo invaziju na tobož suverenu zemlju, iako je to po ustavu i po međunarodno javno pravnim aktima – naša zemlja, pa tako verovatno bi sebe i svoju zemlju napali, do sumanutih objašnjenja kako Srbija nema nikakva prava, a svi drugi imaju, ali to je ta pripremljena matrica i mogli smo da vidimo kako bi to izgledalo ukoliko bi došlo do većih incidenta i ozbiljnijih sukoba“.

23.30 – Kallxo: Ambasador SAD traži od kosovskih institucija da odlože sprovođenje odluke vlade u vezi sa srpskim tablicama i dokumentima

Američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer poručio je večeras medijima, a nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani, da je zatražio da se za 30 dana odloži sprovođenje odluke kosovske vlade o tablicama i srpskim dokumentima, prenosi Kallxo.
„Zatražio sam od Kurtijeve vlade da odloži sprovođenje ove odluke za 30 dana. Mi ne podržavamo uspostavljanje barikada, mora se naći način dijaloga između strana“, kazao je Hovenijer, dodajući da za to čeka odgovor kosovskih institucija.

23.15 – KFOR spreman da interveniše ukoliko bude ugrožena stabilnost na severu Kosova

„Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta. Misija NATO-a KFOR, pažljivo prati i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude bila ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999“, upravo je saopštio KFOR.

„Naša misija NATO-a – KFOR, u potpunosti je fokusirana na svakodnevnu primenu svog mandata UN-a da osigura bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu. KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo na terenu, a komandant KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući i predstavnike kosovske bezbednosne organizacije i srpskog načelnika Generalštaba“, navodi u hitnom saopštenju.

NATO takođe nastavlja da u potpunosti podržava proces normalizacije između Prištine i Beograda kroz dijalog, uz posredovanje EU i pozvao je, kako navode, sve strane da nastave pregovore.

„Važno je da se on nastavi. Pregovori su kritični za mir i sigurnost u regionu. Neće biti realnih izgleda za bolju budućnost na Balkanu, bez punog poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, domaće reforme i dobrosusedskih odnosa. Konstruktivni dijalog je ključan za regionalnu stabilnost.
KFOR će preduzeti sve neophodne mere kako bi očuvao bezbednu i sigurnu životnu sredinu na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom UN“, zaključili su u saopštenju.

KoSSev portal se još juče obratio KFOR-u sa molbom da iznese ocene o bezbednosnoj situaciji na Severu u skladu sa najavama iz Beograda o nasilju i incidentima koji se planiraju, a za šta je Beograd unapred optužio kosovsku stranu.

23.00 – Goran Rakić za Pink: „Očekujem sastanak sa Komandantom KFORA, na vezi sam sa Vučićem, narod je uplašen ali odlučan da izdrži do kraja

Šef Srpske liste i kosovski ministar za zajednice i povratak, Goran Rakić, potvrdio je večeras nešto pre 23 časa, u uključenju za TV Pink sa barikada u selu Rudare kod Zvečana, da svakog trenutka očekuje dolazak komandanta KFOR-a.

Tvrdi da je „narod na barikadama odlučan da se suprotstavi jednostranoj akciji Prištine“.

„Narod je uplašen ali veoma odlučan da izdrži do kraja i sigurno se neće povući. Malo pre sam imao kontakt sa komandantom KFOR-a, upravo očekujem njegov dolazak. Na konstantnoj sam vezi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. On nas je zamolio ovde da sve protekne mirno. Međutim, zaista je teško u ovoj situaciji bilo šta reći, situacija je napeta i svakog trenutka može doći do eskalacije. Borimo se da sačuvamo mir ali borićemo se i da sačuvamo naš narod“, kazao je ovaj ministar u kosovskoj vladi.

22.05 – KP: Čuli se pucnji, nema povređenih

Kosovska policija saopštila je da su se na pojedinim lokacijama danas čuli pucnji, od kojih su neki bili usmereni na policijske jedinice, ali da povređenih nema.
Građani su policiji, kako navode u saopštenju, dali informacije o navodnim napadima i nanošenju telesnih povreda albanskim državljanima, kao i o materijalnoj šteti na vozilima od strane „lica za koje se sumnja da su deo organizacije koja blokira ulice“.

21.40 – Kurti: Vučić i Petković glavni odgovorni za blokadu i pucnjavu

Kosovski premijer Aljbin Kurti okrivio je večeras srpskog predsednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao „glavne“ odgovorne za nemire na Severu. Kao nemire precizirao je blokadu puteva i pucanje, a za akcije koje je opisao kao „agresivne“, naveo je da su unapred planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili „sastanci i skupovi straha i pretnji“.
K
osovski organi reda prikupljaju informacije i prate situaciju, potvrđuje Kurti, naglašavajući da će delovati u cilju „odbrane zakonitosti i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Građane kojima se obratio na albanskom, uključujući i tekst koji je pratio ovo obraćanje, pozvao je da prate saopštenja policije i vlade, te da „ne dozvole“ da ih zvanični beogradski mediji „dezinformišu“ ali i bilo koji medij na Kosovu koji im „svesno služi ili nesvesno postaje njihov plen“.

U nastavku objavljujemo izvorni prevod obraćanja preveden sa albanskog:

„Poštovani građani Republike Kosovo,
I pre nego što je počelo naše izdavanje ulazno-izlaznih dokumenata na graničnim prelazima sa Srbijom, nelegalne srpske strukture na severu počele su da blokiraju puteve i pucaju. Njima su prethodile izjave, sastanci i skupovi straha i pretnji u Beogradu i Raški. Tamo su ove agresivne akcije koje se danas dešavaju bile planirane i podsticane. Vučić i Petković su glavni zaslužni za ove nemire.
Vlada Republike Kosovo je demokratska i progresivna, koja voli, poštuje i sprovodi zakon i ustavnost, mir i bezbednost, za sve građane bez razlike i za celu našu zajedničku državu. Organi reda i bezbednosti naše države prikupljaju informacije, prate situaciju i delovaće u odbranu zakona i građana, našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
Pažljivo pratite saopštenja iz naše vlade, iz Ministarstva unutrašnjih poslova i kosovske policije i ne dozvolite da vas dezinformišu zvanični beogradski mediji ili bilo koji medij na Kosovu koji im svesno služi ili nesvesno postaje njihov plen.
Sledeći sati, dani i nedelje mogu biti izazovni i problematični. Suočeni smo sa srpskim nacional-šovinizmom koji dobro poznajemo. Radićemo danonoćno, bićemo na vrhu svojih obaveza, za vas kao građane i za našu demokratsku Republiku. I zajedno uspevamo da očuvamo red i zakon postavljajući ih u svaki kutak zemlje. Hvala na podršci“.

21.00 – KP: Nema zvaničnih informacija o tome da je neko povređen

Kosovska policija je upravo saopštila da za sada nema zvaničnih informacija o tome da je neki policajac ili civil tokom današnjih blokada puteva na Severu povređen.
Iz KP su apelovali na medije i građane „da ne nasedaju na informativno-lažne vesti, koje imaju tendenciju da destabilizuju situaciju i stvaraju paniku“.
Ujedno su dodali da se blokade puteva nastavljaju na više lokacija na severu u pravcu Jarinja i Brnjaka.

20.30 Sirena za uzbunu koja se u severnom delu Mitrovice čula od pola šest popodne stala je tačno posle tri sata.

20.10 – Zvuci sirene za uzbunu neprekidno se čuju u severnom delu Mitrovice već treći sat.

Građani su veoma uznemireni.

Više njih ispred svojih zgrada u manjim grupicama stoje i prate šta se dešava.

U samom gradu nema drugih vidljivih dešavanja.

Sajt portala KoSSev poslednjih sat vremena otežano radi. Molimo za razumevanje, pratite nas na društvenim mrežama.

20.00 – Kosovska policija saopštila je upravo da su prelazi Jarinje i Brnjak, zbog blokada puteva, zatvoreni za putnike i vozila.

Istovremeno, iz KP obaveštavaju građane da koriste druge prelaze.

18:26 – KFOR prati situaciju i prikuplja podatke

Što se tiče sirena za uzbunu koje se već sat vremena neprestano čuju u severnom delu Kosovske Mitrovice, KFOR prati situaciju i trenutno prikuplja informacije. Ovu vest su za KoSSev potvrdili u Kancelariji za informisanje sedišta KFOR-a.

Takođe, njima smo se i juče obratili u vezi sa najnovijim dešavanjima, odnosno najavama iz Beograda o „paklu koji se priprema za srpski narod“ da procene bezbednosnu situaciju na Severu i prokomentarišu ovakve najave.

Iz KFOR-a su još juče poručili da će odgovor stići početkom nedelje s obzirom na to da smo pitanja poslali kasno za vikend i da je potrebno, usled vojne hijerarhije, da stigne odobrenje sa vrha komande iz Brisela.

Podsećamo vas na ono što je u nedavnom intervjuu za KoSSev kazao zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana:

Da li na Severu Kosova može da dođe do oružanih sukoba, incidenta ili bilo kakve nestabilnosti narednih meseci, ili u drugom delu Kosova ili šire u regionu?

Nakon samo nekoliko dana od vrlo uspešnog NATO samita u Madridu, doneli smo odluku da Severnoatlantski savez i njegove članice, partneri posete KFOR. KFOR je ovde, na osnovama rezolucije SB UN 1244 da uradi upravo to, a to je da osigura slobodno kretanje za sve ljude na Kosovu, i da postoji vrlo jak signal za ovakvu vrstu ohrabrenja. Takođe smo razgovarali sa komandantom KFOR-a i našim vojnim vođama i naravno da ne vidimo znake takvog rizika. Rekli bismo da je situacija stabilna, ali još uvek krhka. Zbog toga je moja poruka i poruka svih nas iz NATO-a za sve strane ta da ohrabrujemo dijalog i da ne postoji zamena za dijalog i kompromis, te da izbegnemo bilo kakvu neočekivanu odluku koja bi eventualno mogla da izazove nestabilnost. Ali, da odgovorim na Vaše pitanje, ne vidimo znak bilo kakvog rizika od eskalacije situacije u regionu, a uloga KFOR je da stabilizuje i da obeshrabri takvo prisustvo u regionu.

18.15 – Blokiran put u Zvečanu i Zubinom Potoku

„Došlo je do blokade puta u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je proturena lažna vest da će opština da se blokira od strane specijalnih jedinica, što apsolutno nije tačno, niti postoji takva namera“, za Kossev je kazao Besim Hoti.

Apelovao je na građane da ostanu mirni.

17:43 – Sirene za uzbunu odjekuju Severom

Već nekoliko minuta u severnom delu Mitrovice čuje se sirena za uzbunu. Sirena je veoma intenzivne jačine zvuka, mnogi građani su uspaničeni, a posebno ljudi sa malom decom koji su se zatekli na ulici.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti trenutno nema saznanja da se bilo šta dešava u severnom delu grada, osim sirene koju i sam čuje.

U međuvremenu, međutim ovoj sireni pridružile su se i druge, uključujući i jednu na krovu automobila koji je velikom brzinom projurio iz pravca Zvečana ka centru grada.

Vidljivo je kretanje i vozila hitne pomoći sa takođe uključenim sirenama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.