Hoti: Put Dečane-Plav izgradićemo bez buke u televizijskim studijima

Foto: Koha

Put Dečane-Plav izgradićemo bez buke u televizijskim studijima, u saradnji sa opštinom Dečane i poštujući zakone Kosova, još jednom se javnosti večeras obratio kosovski premijer Avdulah Hoti.

Danima u medijima i kosovskoj javnosti, traje izjašnjavanje o putu Dečane-Plav koji se pravi duže od pola decenije uz podršku opštine Dečani i centralnih kosovskih institucija.

Od oko 30-ak kilometara magistralnog puta, oko 5 kilometara prošlo je kroz Specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani, čemu se snažno suprotstavljaju monasi.

Nakon novog apela međunarodnim predstavnicima i zvaničnom Beogradu koji je usledio prošle nedelje, radovi su još jednom zaustavljeni, ovog puta na zvaničan zahtev Hotija.

Kroz više objava ovih dana, kosovski premijer poručio je da se kosovski zakoni moraju poštovati, te da je Kosovo mozaik različitih vera i kultura, a zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u kosovskoj tradiciji, ali, istovremeno i da razume važnost izgradnje puta između Dečana i Plava.

Manastir se ne protivi izgradnji puta, već prolasku trase puta kroz SZZ, a zakoni moraju da se poštuju, ponavlja iguman Visokih Dečana, arhimandrit Sava Janjić. Podseća na odluku o izgradnji zaobilaznice koja je doneta još 2014, u vreme kada je premijer bio Hašim Tači.

„Ovo rešenje je jedino rešenje u okviru postojećeg zakona o Specijalnim zaštićenim zonama“, naznačio je Janjić objavljujući i skicu obilaznice oko manastira.

Iako kaže da želi dogovor sa manastirom, sa druge strane Baškim Ramosaj je večeras za N1 objasnio da „alternativni put“ koji je predvideo dogovor iz 2014, prolazi kroz „teški geografski teren koji nije prilagođen za kretanje ljudi, niti robe, već za ekstemne sportove“.

Za to vreme kosovski mediji obiluju komentarima koji idu u prilog izgradnji puta ali i naglašavaju negativnu ulogu odnosa srpske strane sa manastirom prema Kosovu.

Manastir Dečani
Foto: Printscreen, RTK

Hoti sprovodi Vučićeve zahteve, a put Dečane-Plav je od nacionalnog značaja, poručuje Samoopredeljenje. Ramosaj Hotija optužuje da je izdao zahtev za obustavu radova usled međunarodnog pritiska. Istoričari se na kosovskim televizijima, novinama i na portalima smenjuju sa porukama kako su Visoki Dečani „nasleđe Kosova, ne Srbije“, da su „senka Srbije“ i da će se zahtevi Srbije „povećavati“.

Manastir, Zeri
Foto: Printscreen, Zeri

Gradonačelnik Dečana je nedavno oca Savu Janjića nazvao „ludim“, premda ne saopštivši njegovo ime, ali su brojni komentari u kojima se iguman i srpsko sveštenstvo optužuju za „rasizam“, „fašizam“ i „šovinizam“.

„Bez uticaja buke u televizijskim studijima, izgradićemo put Dečane-Plav, u uskoj saradnji sa Dečanima i svim drugim nadležnim institucijama, poštujući zakone države Kosovo. Buka nije rešenje za zabrinutost naših građana, već rad, posvećenost i poštovanje“, poručio je večeras Hoti.

Šta se dešavalo prethodnih dana i proteklih godina, čitajte u:

Hoti: Zaštita verskih mesta obaveza ukorenjena u našoj tradiciji

Ramosaj: Hoti da reši katastrofu u Dečanima; Janjić: Zaobilaznica jedino rešenje

Samoopredeljenje o prekidu radova na putu Dečane-Plav: Hoti sprovodi Vučićeve zahteve

Hoti potvrdio zahtev za obustavu radova u delu puta Dečane-Plav; Iguman: Nikada nismo bili protiv puta, već kroz trasu u SZZ

Risi obišao SZZ u Dečanima; Ramosaj – radovi obustavljeni do ponedeljka na Hotijev zahtev

Gradonačelnik Dečana igumana Savu Janjića nazvao „ludim“, ne odustaje od gradnje puta

Vučić: Tražiću u Briselu trajno obustavljanje radova u zaštićenoj zoni Visokih Dečana

Otac Sava: Zakon je prekršen, radovi na putu u SZZ moraju da se obustave

Beograd osudio nastavak radova u zoni manastira Visoki Dečani, Ministarstvo kulture se obratilo UNESCO

Eparhija upozorava: Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani

Otvorena još jedna deonica puta Dečani – Plav; Srpske institucije upozoravaju na kršenje Zakona o specijalnim zaštićenim zonama

„Visoki Dečani sprečavaju izgradnju puta do Plava“. Manastir: Podržavamo gradnju ali van zaštićene zone, opština da poštuje zakon i odluku Vlade Kosova

Kosovska vlada započela radove u zaštićenoj zoni oko Visokih Dečana. ERP KiM: Krše sopstvene zakone, anticivilizacijski čin, put će naneti nepopravljivu štetu

OEBS i Eparhija potvrdili da su radovi unutar zaštićene zone Visokih Dečana zaustavljeni, Apostolova i Delavi podržali

Radovi u zaštićenoj zoni Visokih Dečana: Neodgovorno ponašanje prema UNESCO-ovoj svetskoj baštini, međunarodne institucije da spreče nezakonito ugrožavanje

RADOVI NA PUTU: „Odron“, „dezinformacija“, „antialbanska politika“, UNESCO i dečanska zaštićena zona

Ovo nije jedini nesporazum između manastira Visoki Dečani i kosovskih institucija. Opština Dečani već četvrtu godinu odbija da ispoštuje odluku kosovskog Ustavnog suda i 24 ha manastirske zemlje upiše u katastar. O tome više:

Ambasade podsetile na to da ni 4 godine od odluke Ustavnog suda zemlja nije vraćena manastiru Dečani

Tri godine se ne sprovodi odluka o potvrđivanju vlasništva manastira Dečani nad 24ha manastirske zemlje

Kosnet kritikovao Vladu zbog nesprovođenja odluke suda o imovini manastira Dečani

Do kraja februara 2016. obustavljeni svi sudski postupci u slučaju zemljišta Visokih Dečana

Eparhija Raško-prizrenska zabrinuta: Vrhovni sud Kosova slučaj zemlje Visokih Dečana vratio Osnovnom sudu u Peći

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: „Sramnu odluku“ nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.