Otadžbina: Vučić se odjednom setio Rezolucije i vraćanja vojske, da je tražio ranije, ne bi postojala „Vojska Kosova“

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

Pokazatelj dometa jedne „katastrofalne nacionalne i državne politike“ o Kosovu koja se vodi u proteklih deset godina – ovako su iz Narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“ ocenili prošlonedeljne navode srpskog predsednika iznete na konferenicji povodom krize oko registarskih tablica.

Predsednik Srbije sastao se prošlog četvrtka u Beogradu sa čelnicima Srpske liste, a potom i prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je odmah zatim održao 45-minutnu konferenciju za štampu gde je govorio o dijalogu koji se vodi u Briselu, pitanju registarskih tablica, francusko-nemačkom predlogu, zahtevu Prištine da se učlani u UN i Savet Evrope, ulozi NATO-a na Kosovu, ali i Rezoluciji 1244, uz postavljeno pitanje:

„Kada će snage NATO-a da postupaju u skladu sa Poveljom UN i dozvole povratak osoblju srpske i jugoslovenske vojske i poštovanje Rezolucije 1244, jer su im puna usta poštovanja međunarodno-poravnog poretka i Povelje UN“.

O svemu o čemu je Vučić govorio na ovoj konferenciji čitajte u vestima:

Vučić pita: Kada će NATO da dozvoli povratak srpske vojske; Najavio odgovor povodom francusko-nemačkog predloga

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ – „Nema predaje, KM ostaje“

Narodni pokret „Otadžbina“ u svom saopštenju navodi da se Vučić posle deset godina „odjednom setio“ Rezolucije 1244 SB i međunarodnog prava koje Srbiji daje „apsolutnu potvrdu da je teritorija Kosova i Metohije u njenom vlasništvu“.

„Predsednik se sada setio da kaže i da Zapad već punih dvadesetak godina ne ispunjava obavezu da vrati na Kosovo i Metohiju do hiljadu srpskih vojnika i policajaca“, navode iz ovog pokreta.

Otadžbina ujedno poručuje da su njeni članovi tokom proteklih godina Vučićeve vlasti od predsednika tražili da Zapad ovu obavezu ispuni.

„Da je predsednik to tražio, danas ne bi imali formiranu vojsku Kosova“, navode iz Otadžbine.

Takođe naglašavaju i da Priština ne bi gradila „svoje kasarne“ na Severu.

„A predsednik Srbije ne samo što to nije tražio, nego je njegova ‘Srpska lista’ direktno u separatističkom parlamentu pripomogla promeni ustava te samoproglašne tvorevine kako bi se omogućilo formiranje bezbedonosnih snaga Kosova“, poručuju iz ovog pokreta.

Podsećaju i na Vučićeve navode da je on, kada je potpisivao Briselski sporazum, navodno takođe dogovorio da Specijalne jedinice na Sever mogu da uđu samo uz dozvolu četiri predsednika opština.

„Normalno je da ni Priština, ni Brisel takve dogovore ne poštuju a do dolaska Aleksandra Vučića na vlast ROSU policiji nije padalo na pamet da dolazi na sever Kosova i Metohije. Iz razloga jer je na Severu postojalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije od kojih je deo pripadnika učestvovao u ratu 1999. godine. Postojala je i Civilna zaštita sastavljena od nekadašnjih vojnika po ugovoru Vojske Srbije. Potpisujući Briselski sporazum on je ove institucije predao Prištini i uništio odbranu Srba na severu Kosova i Metohije“, naglasili su iz Otadžbine.

Iz ovog pokreta podsećaju i na navode predsednik Srpske liste iznete takođe u Beogradu istog dana kada se i Vučić obraćao u vezi sa pitanjem tablica, odnosno na najavu o blokiranju prelaza ukoliko dođe do oduzimanja srpskih tablica.

O tome čitajte u: Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Iz Otadžbine poručuju da su građani tada mogli da čuju da će Srpska lista da organizuje barikade u slučaju „nametanja“ RKS tablica.

„Nismo čuli da će ‘Srpska lista’ da napusti skupštinu i vladu Kosova. I šta god da se desi ‘Srpska lista’ ne napušta svoje koalicione partnere u skupštini i vladi ove separatističke tvorevine. Bilo da je to uvođenje stope poreza od 100% bilo da su to brojni napadi i zločini nad Srbima, oni su uporno prikovani za svoje ministarske i skupštinske fotelje uz podršku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića“, naglasili su.

Sa druge strane, ocenjuju da bi Srpska lista napustila prištinske institucije „samo na jedan mig predsednika Srbije“.

„Ali tvorcu Otvorenog Balkana nametnutog Soroševog projekta to ne pada na pamet. Jer on je čovek mira i stabilnosti i kaže da on neće dozvoliti 2004. godinu kada se desio 17. mart i napad na Srbe“, poručuju.

Iz Otadžbine navode i da predsednik Srbije zaboravlja da se „male oluje“ svakodnevno na Kosovu dešavaju „pa je broj stradalih Srba mnogo veći nego te 2004. godine“.

„Uostalom, ubistvo Olivera Ivanovića, Dimitrija Janićijevića, Igora Rajčića i mnogih drugih na severu Kosova i Metohije pokazuje da vlast u Beogradu nije u stanju da zaštiti Srbe. U toku svih ovih godina predsednik Srbije koji je sebi dao apsolutno pravo da bez platforme vodi pregovore o Kosovu i Metohiji je stalno u defanzivi. Nema aktivne spoljne politike naročito kada je u pitanju ponovni povratak Kosova i Metohije u ustavno-pravni sistem Republike Srbije“,

Na istoj konferenciji za štampu Vučić je govorio i o tome da brojni političari sa zapada tvrde da je uvođenje registarskih tablica ustavno pravo vlasti iz Prištine.

„Ali je i ustavno pravo Srbije da svako vozilo i svako lice koje prolazi kroz Republiku Srbiju a ono je sa teritorije Republike Srbije, znači i sa KiM, bez dokumenata izdatih od strane MUP-a Republike Srbije ne može da se kreće. Znači ta vozila i ta lica moraju da imaju isključivo srpske registarske tablice, srpske lične karate, vozačke i saobraćajne dozvole. Dosledna primena ovog zakona izazvala bi velike demonstracije u Prištini jer Albanci pre svega ne bi mogli da se kreću put Evropske unije“, zaključuju iz ovog pokreta.


O pitanju registarskih tablica, kao i reakcijama i vestima u vezi sa najnovijom odlukom kosovske vlade, podsetite se u:

Nove kritike opozicije: Ostavio Kosovo bez tablica i prijatelja, Vlade dolaze i odlaze, „zajednički front protiv vlade“

EU: Kosovo da omogući duži prelazni period za tablice, u sporazumu iz 2016, jasno stoji 12 meseci

Haradinaj pozvao Kurtija da preispita odluku o tablicama, neusaglašena je sa Zapadom

PDK: Odluka o tablicama neozbiljna, Kosovo pretvara u destruktivnu stranu

Reakcije iz Prištine za tablice: Podrška, ali i kritike zbog „bahatog ponašanja“ prema SAD…

Reakcije srpske strane sa Kosova na odluku iz Prištine o faznoj (pre)registraciji

Stejt Department: Razočarani smo i pozivamo kosovsku vladu da produži primenu odluke o preregistraciji

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog naroda

Kurti: Srpske tablice na Kosovu biće ukidane po fazama do 21. aprila 2023.

Fon der Lajen: Verujem u skorije rešenje

Vučić i Bauer: Važno je izbeći eskalacije

Zvaničnici SAD traže duži rok za tablice, bez oduzimanja i kažnjavanja

Ambasador Hil razočaran odlukom Prištine da ne produži rok za preregistraciju

Kosovski MUP: Kriminalne grupe ometaju preregistraciju, tri incidenta se dovode u vezu sa promenom tablica

Stano: Odluka Kosova o tablicama legitimna, izbeći jačanje tenzija i nasilje

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ , „Nema predaje, KM ostaje“

Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Kosovski MUP: Do sada 20 vozila prešlo na RKS

Zapaljen još jedan automobil u Leposaviću

Abazi: Uprkos međunarodnom zahtevu, principijelno i ustavno je da se ispoštuje rok za tablice

Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju

Osmani: Verujem da će se naći rešenje koje i poštuje rok i štiti Srbe od stalnih pretnji 

Vučić sutra sa predstavnicima Srpske liste, najavljena još jedna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Eskobar: Nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, ali radimo na ubrzavanju

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.