Zvaničnici SAD traže duži rok za tablice, bez oduzimanja i kažnjavanja; Osuđuju zastrašivanje onih koji su prešli na RKS

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

Kako se približava kraj oktobra sve se češće čuju pozivi o neopohodnosti izbegavanja tenzija i novih eskalacija situacije na Kosovu. Uoči isteka roka za preregistraciju predstavnici SAD-a su još jednom pozvali na „odlaganje primene“ odluke kosovske vlade o tablicama, ali „bez oduzimanja ili novčanih kazni“. Takođe osuđuju zastrašivanja onih koji su već preregistrovali svoja vozila.

Upravo je o tablicama američki savetnik u Stejt departmentu za spoljnu politiku, Derek Šolet, sinoć razgovarao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

„Sa Kurtijem sam razgovarao o važnosti izbegavanja tenzija i odlaganja primene novih pravila o registarskim tablicama, bez oduzimanja ili novčanih kazni. Takođe smo razgovarali o našem partnerstvu i zajedničkim ciljevima unapređenja evropskih i evroatlantskih integracija Kosova“, poručio je Šolet na Tviteru.

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, prokomentarisao je ovu objavu, takođe navodeći da je „bitno izbeći tenzije i odložiti implementaciju novih pravila o registarskim tablicama“.

Sa druge strane, istakao je da SAD „osuđuju akcije zastrašivanja ili odmazdi prema onima koji su promenili tablice“.

Upravo o zastrašivanju onih koji su se odlučili da preregistruju svoja vozila na RKS već duže vreme govore prištinskih zvaničnici koji su ujedno sa tim povezali više paljevina automobila i imovine na Severu Kosova.

Slične poruke ambasadoru u Prištini juče je uputio i njegov američki kolega u Beogradu, Kristofer Hil, koji je, kako je preneo Danas, izjavio da je Vlada SAD zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, u više navrata tražila od Vlade Kosova da produži period implementacije preregistracije vozila, ali i da su „razočarani i zabrinuti“ zbog odbijanja ovog zahteva.

Međunarodna zajednica već neko vreme javno apeluje na Prištinu da produži rok za preregistraciju vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, je međutim, bio prvi koji je javno kazao da se traži produžetak roka od tačno 10 meseci, te da je reč o zahtevu cele Kvinte.

Nakon zahteva ovog američkog zvaničnika, EU je takođe javno zatražila produženje roka na 10 meseci.

Međutim, sudeći prema dosadašnjim izjavama prištinskih zvaničnika, rok za preregistraciju neće biti produžen.

Sa druge strane, zvanični Beograd i čelnici Srpske liste, protive se ovoj odluci Prištine, traže da se razgovara o novom rešenju.

Predsednik Srbije, kako je juče sam potvrdio, pristao bi da se umesto KM, Srbima sa ovim tablicama izdaju statusno neutralne KS tablice, koje su pre dve godine ukinute.

Sa druge strane, čelnici Srpske liste koji su se juče sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, najavli su da će „blokirati sve prelaze i ulaze od Severa ka centralnom Kosovu na jugu ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom s ciljem oduzimanja vozila sa KM tablicama“.

Glavni Kurtijev pregovarač, Besnik Bisljimi, sa druge strane, nedavno je kazao da zaplene automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu neće biti i da je to dezinformacija, ali i precizirao da prvi novembar „nije istorijski datum“, te da „ne postoji plan za juriš“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.