Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju je Kosovo preuzelo i koja mora da bude ispunjena, ali u skladu sa kosovskim ustavom, kazao je specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, nakon razgovora sa najvišim prištinskim zvaničnicima. Tvrdi da je upravo o formiranju ovog tela razgovarao sa kosovskom predsednicom, odnosno o evropskim modelima i načinu da se dođe do ‘win-win’ situacije.

„Jutros sam razgovarao sa predsednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da to oblikuje kako bi to bila ‘win-win’ situacija, kako za zajednice na Severu tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova. Postoji mnogo, evropskih opcija i modela koje možemo zajedno da razmotrimo i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću. Ali, voleli bismo da se to primeni“, kazao je Eskobar u intervjuu za Kanal 10.

Upitan da li su se Kurti i Osmani tokom današnjih razgovora obavezali da urade nešto povodom ovog pitanja, Eskobar je kazao da je uveren da hoće.

„Uveren sam da hoće, jer je to obaveza preuzeta briselskim sporazumom“, naznačio je specijalni predstavnik.

Eskobar je u ovom intervjuu ujedno kazao da je zatražio od kosovskih zvaničnika da se primena odluke o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS produži za još 10 meseci. O tome čitajte ovde.

„Pitanje nedelja sporazum koji predstavlja put napred“

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, odnosno o konačnom sporazumu, kazao je da bi on trebalo da bude mapa puta za održive i mirne odnose.

Naznačio je da elementi sporazuma zavise od strana, te da su svaku reč u svim sporazumima do sada napisali upravo Beograd i Priština, u sklopu dijaloga koji olakšava EU, a podržavaju SAD.

Precizira da će EU doprineti „razmišljanju“ o tome kako bi konačni sporazum trebalo da izgleda, ali ne i SAD, već da će ga u potpunosti podržati.

Sa druge strane kaže da će se SAD „pobrinuti da šta god da bude razultat, da to ne utiče na nezavisnost Kosova, suverenitet i funkcionalnost“.

Naznačio je da SAD podržavaju punu integraciju Kosova u trans-atlantskim strukturama, ali i dodaje da bi sada trebalo fokus da se stavi upravo na dijalog.

U vezi sa rokom o trajanju samog procesa razgovora u Briselu, Eskobar je kazao da je „čuo da su to okarakterisale evropske kolege“, kao pitanje nedelja, a ne godina.

Na pitanje novinara, da li se to odnosi na finalni sporazum, Eskobar kaže da je reč „o sporazumu“ koji predstavlja put napred, a da sve ostalo zavisi od strana i fasilitatora u dijalogu.

„Ali trebalo bi da bude brzo“, dodao je izaslanik SAD-a.

Podržavamo francusko-nemački predlog

Eskobar je upitan i o onome što se predstavlja u medijima kao francusko-nemački predlog, a kojim se predviđa učlanjenje Kosova u UN, ali ne i formalno priznanje Srbije.

Kaže da je stav SAD-a da sve što evropske zemlje predlože mora da se ozbiljno uzme u obzir, te da će to njegova zemlja podržati.

Kaže da mu je „objašnjeno“ da će ovaj predlog otključati bližu integraciju Kosova i potencijalno Srbije u evro-atlantske strukture.

„Da, u potpunosti ga podržavamo. I moram da dodam da smo uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države. I pozdravili bismo njihovo priključenje UN-u ili bilo kojoj drugoj evropskoj strukturi“, poručio je Eskobar.

Priznanje Srbije će se dogoditi, samo je pitanje tajminga

Kada je u pitanju uzajamno priznanje, na čemu SAD insistiraju, Eskobar kaže da misli da će se to dogoditi, tj. da će „morati da se dogodi“, te da je samo pitanje tajminga.

„Ali ono što je važno za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država članica EU koje ne priznaju Kosovo. Ovo je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu“, naveo je Eskobar, izrazivši nadu da će se Kosovo ujedno priključiti NATO-u.

Upravo zato pozvao je Kosovo da „veomo ozbiljno“ uzme u obzir preporuke zemalja koje ga podržavaju.

Predsednik Srbije je u prethodnom periodu upravo u vezi sa ovim predlogom kazao da neće nikada da pristane na to da Kosovo postane članica UN-a.

Eskobar i Beograd poziva da „ukoliko postoji predlog u sklopu dijaloga – da mora ozbiljno da ga shvati“.

O ZSO: Razgovarao sam sa Kurtijem i Osmani o modelima, moraće da se formira, ali u skladu sa kosovskim Ustavom

Eskobar je u ovom intervjuu naglasio da je formiranje ZSO obaveza koju je Kosovo preuzelo i koja mora da bude ispunjena.

Kaže da je o tome razgovarao sa kosovskom predsednicom, ali i naglašava da ZSO mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, te da u Evropi postoji mnogo modela koji bi mogli da budu opcija za formiranje ovog tela.

„Jutros sam razgovarao sa predsednicom o različitim načinima na koje Kosovo može da to oblikuje kako bi to bila ‘win-win’ situacija, kako za zajednice na Severu tako i za samo Kosovo. Ali najvažnije je da to mora da bude u skladu sa Ustavom Kosova, mora da se pridržava zakona Kosova i ne sme da utiče na funkcionalnost Kosova. Postoji mnogo, evropskih opcija i modela koje možemo zajedno da razmotrimo i koji bi ovo učinili realnom mogućnošću. Ali, voleli bismo da se to primeni“.

Upitan da li su se Kurti i Osmani tokom današnjih razgovora obavezali da urade nešto povodom ovog pitanja, Eskobar je ponovio da su razgovarali o više modela i opcija i vizija za ovo, ali i da je uveren da će se obavezati.

„Uveren sam da će se obavezati, jer je to obaveza preuzeta briselskim sporazumom“, rekao je Eskobar.

U vezi sa inicijativom Otvorenog Balkana, Eskobar je ponovio da je SAD podržavaju kao i sve druge inicijative koje imaju za cilj približavanje regiona u ekonomskom smislu.

Sa druge strane, ukazuje na potrebu usklađenosti sa EU, ali i otvorenost za sve zemlje regiona bez uslova. Poručuje da je na Kosovu da odluči da li želi da se pridruži.

Eskobar je upitan i o navodima koje je albanski premijer, Edi Rama izneo u Savetu Evrope u vezi sa izveštajem Dika Martija, te da li njegova zemlja podržava rad Specijalizovanih veća Kosova.

Eskobar kaže da bi domaća pravosuđa trebalo sve više da preuzimaju krivično gonjenje za zločine 90-tih, ali i da SAD podržavaju rad Specijalizovanih veća i da su ona potrebna.

Pročitajte još:

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseci

Eskobar u Prištini, kratka javna obraćanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.