Eskobar: Čekamo odgovor Vlade Kosova na preporuku o odlaganju roka za preregistraciju


Specijalni izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da još nije dobio odgovor kosovskih vlasti na preporuku Sjedinjenih Država, Evropske unije i država Kvinte (Sjedinjene Države, Italija, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska) da se period preregistracije vozila građana srpske nacionalnosti na kosovske tablice produži za deset meseci.

„Nadam se da će pozitivno reagovati na zahtev, ne samo Sjedinjenih Država, već i ostatka zemalja Kvinte, Evropske unije, kao i specijalnog izvestioca Miroslava Lajčaka“, rekao je Eskobar u intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike.

Takođe, ukazao je na to da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju francusko-nemačku inicijativu za dijalog Kosova i Srbije – ukazavši na mogućnost da bi javnost sa njom mogla biti upoznata.

„To je inicijativa za koju se zalaže Evropska unija. Mi je podržavamo, kao i bilo kakvu aktivnost u dijalogu kojim posreduje Evropska unija. To je važno za regionalnu i evropsku stabilnost u vreme kada se suočavamo s krizama u Ukrajini i drugim delovima Evrope. Dakle, kada je reč o detaljima – o njima se razgovara u kontekstu dijaloga u kom je posrednik Unija. Mi nismo učesnica u njemu, ali ga podržavamo. Mogao bih da zamislim da bi uskoro, posle bliskih diskusija sa dve vlade, u vezi sa suštinom toga mogla biti angažovana javnost“, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, čiji je delokrug rada usredređen na evropska pitanja.

Rekli ste da, šta god je sada predloženo, to neće biti konačno rešenje – što znači da se neće baviti srpskim priznavanjem Kosova. Međutim, važno je i priznanje pet država članica Evropske unije, koje to do sada nisu učinile. Postoji li neka veza sa time?

Apsolutno.

Kako?

Naš stav je da Kosovo mora postati deo Evropske unije i mora biti integrisano u evroatlantske strukture. Da bi se to dogodilo očekujemo da pet država (Španija, Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka, prim.nov) priznaju nezavisnost Kosova. Putevi ka priznanju i evropskim integracijama su zacrtani. To je dijalog koji predvodi Evropska unija. Zbog toga sam konstantno ohrabrivao Vladu Kosova da to shvati ozbiljno, da se pošteno angažuje – i razmatra rešenja koja mogu podrazumevati neki kompromis. Na kraju – priznanje nezavisnosti i intergracije su ključne.

Šta je sa ulogom američke vlade u svemu tome… Hoće li angažman biti pojačan i kakvu ćete ulogu imati?

Mislim da je već imamo. Izgrađeno je puno partnerstvo sa kolegom – predstavnikom Evropske unije. Potpuno smo angažovani i kroz zemlje Kvinte. Verujemo da, s obzirom na to da se stvari odvijaju na evropskom tlu i da obe strane imaju aspiracije prema evropskim integracijama – da bi proces trebalo da predvodi Evropska unija. Naša podrška je potpuna – u političkom i finansijskom smislu, kroz izgradnju kapaciteta i druge mehanizme kojima je potrebno osigurati da krajnji rezultat, čak i ukoliko u međuvremenu bude ostvaren neki međurezultat, stvori dugoročnu stabilnost za region.

VOA

Eskobar: Nema rokova za dogovor Beograda i Prištine, ali radimo na ubrzavanju

Eskobar: Šta god da EU predloži za konačni sporazum treba shvatiti ozbiljno, u pitanju su nedelje

Eskobar: Tražili smo da se primena odluke o preregistraciji produži za još 10 meseciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.