Stejt Department: Razočarani smo i pozivamo kosovsku vladu da produži primenu odluke o preregistraciji

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

„Sjedinjene Američke Države razočarane su i zabrinute što je Vlada Kosova odbila zahteve međunarodnih partnera da produži vremenski period za primenu odluke o registarskim tablicama“, saopštio je upravo Stejt Department.

Ujedno, SAD zajedno sa međunarodnim partnerima, ponovo pozivaju vladu u Prištini da produži period primene režima za registarske tablice.

„Kosovo ima pravo da primeni režim registarskih tablica u skladu sa Briselskim sporazumom. Produženje vremenskog okvira je u interesu da se postigne napredak u dijalogu koji vodi EU u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije“, naglasili su iz Stejt Departmenta

Smatraju da bi Priština i Beograd trebalo hitno i fleksibilno da rade na postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizovanim odnosima – „usredsređenog na uzajamno priznavanje“.

„Važno je da obe strane smanje zapaljivu retoriku i preduzmu konkretne akcije da pokažu svoju posvećenost konstruktivnoj saradnji kako bi se osigurala stabilna i prosperitetna budućnost regiona“, naglasili su.

Uprkos više zahteva iz EU i SAD da se za zamenom srpskih tablica sa RKS sačeka još narednih deset meseci, tri dana uoči isteka roka kosovska vlada odlučila je da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

Iako nisu eksplicitno saopštili da će produžiti prethodno zacrtan rok, 31. oktobar, u praksi će se sada njihova odluka o uklanjanju srpskih tablica primenjivati sve do 21. aprila – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve potpunog uklanjanja.

Odluka o prolongiranju zapravo je odgovor na, kako je Kurti obrazložio, povećanu međunarodnu „osetljivost“ za mir i bezbednost na Kosovu, kao i to da je ona doneta nakon razgovora i sa bezbednosnim organima. 

Kurti, međutim, tvrdi da odluka od 29. juna „nije odložena, već intenzivirana“.

Kosovska vlada je 29. juna ove godine donela odluku da se uklone sve tablice RS gradova na Kosovu i ova vozila registruju na RKS, a da se sa primenom odluke započne od 1. avgusta. Nakon skoka tenzija odbijanjem Srba na Severu da to učine i Beograda da podrži odluku kosovske vlade, uz posredovanje međunarodne zajednice, vlada u Prištini je odredila novi rok – 31. oktobar. 

Reakciju Srpske liste pročitajte:

Srpska lista: Izricanje prve novčane kazne za tablice biće povod za otpor srpskog narodaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.