Kosovski MUP: Kriminalne grupe ometaju preregistraciju, tri incidenta se dovode u vezu sa promenom tablica

stikeri KM
FOTO: KoSSev

Kosvsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su napadi na pripadnike srpske zajednice na Severu Kosova posledica “propagande srpskih zvaničnika, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića”.

Veruju da iza incidenata tokom procesa preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS stoje “nelegalne ekstremističe strukture i kriminalne grupe”.

Na Severu Kosova je 26. oktobra zapaljen automobil koji je preregistrovan na RKS tablice, što je za RSE potvrdio i zamenik direktora Policije Kosova za region sever, Besim Hoti.

Iz kosovskog MUP-a navode da su od početka procesa preregistracije zabeležena tri incidenta koji se dovode u vezu sa preregistracijom vozila, u dva navrata je zapaljen automobil dok je jednom pripadniku srpske zajednice zapaljen i magacin.

O skorašnjim paljevinama automobila na Severu i incidentima koje je Priština dovela u vezu sa preregistracijom, čitajte ovde.

„Ove ilegalne ekstremističke grupe više se ne zaustavljaju samo na kršenju suvereniteta na severu (Kosova), već ugnjetavaju građane i utiču na njihovu volju“, navode iz MUP-a i dodaju da se pripadnici srpske zajednice na Severu svakodnevno suočavaju sa pritiscima, pretnjama i napadima ukoliko se odluče da poštuju kosovske propise.

Na zastrašivanje Srba je danas ukazala i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je takođe navela da iza incidenata stoje „ilegalne paralelne strukture“.

Proces preregistracije vozila sa srpskim oznakama, koje izdaju organi Srbije, završava se 31. oktobra a stav kosovskih vlasti je do sada bio da se rok neće produžavati, odnosno da je jednom već bio produžen kako bi se izbegla eskalacija situacije.

Kosovske vlasti su 31. jula, nakon što su Srbi na severu podigli barikade, odložile proces preregistracije na mesec dana, odnosno umesto 1. avgusta počeo je 1. septembra.

Procenjuje se da na Kosovu ima oko 10.000 automobila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju srpski organi. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama, koje vlasti Kosova smatraju nelegalnim.

Prema podacima MUP-a Kosova, do danas je registrovano 20 vozila na RKS tablice.

Šta kaže Beograd?

S druge strane, zvanični Beograd tvrdi da je Priština ta koja vrši pritisak na pripadnike srpske zajednice.

Nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je rekao da „pretnje Prištine da će nastaviti sa sprovođenjem akcije u potpunosti ugrožavaju stabilnost i mir i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji.“

„Njihov je plan da puste izlazak tih vozila, a da im ne dozvole da se vrate na teritoriju Kosova. Samo nisu razumeli šta tada sve proizvode, jer valjda misle da nema problema na teritoriji Kosova, pa će to biti lagana odluka i neće im svet zameriti“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da će vlasti u Beogradu dati sve od sebe da sačuvaju mir.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.