Rakić iz BG najavljuje blokade prelaza, ako dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama

Predstavnici Srpske liste sastali su se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, svega četiri dana uoči isteka roka za preregistraciju na RKS koji je odredila kosovska vlada. „Ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom s ciljem oduzimanja vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od Severa ka centralnom Kosovu na jugu“, poručio je iz Beograda predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Čelnici Srpske liste uputili su juče poziv predsedniku Srbije za sastanak, a u vezi sa pitanjem preregistracije na RKS, odnosno, kako su saopštili, u vezi sa najavom Aljbina Kurtija da će „1. novembra početi sa otimanjem imovine i vozila“.

Sastanku je prisustvovao veći broj najviših zvaničnika ove stranke, među kojima je bio i potpredsednik, Milan Radoičić koji je sedeo odmah do Petkovića i Vučića.

Nakon ovog sastanka predsednik Srpske liste, Goran Rakić, obratio se medijima u društvu poslanika Igora Simića i gradonačelnika Štrpca, Dalibora Jevtića.

Kazao je da sastanak nikada nije bio kraći.

„Dobili smo čvrste garancije i uveravanja da će predsednik Vučić i država Srbija biti uz svoj narod“, kazao je Rakić.

Tvrdi da su Vučiću preneli da će uslediti miran demokratski otpor naroda, ukoliko dođe do oduzimanja vozila i tablica.

„Srpska lista je rekla Vučiću i tražila od njega da ukoliko kosovske bezbednosne snage, Specijalne jedinice, policija ili bilo ko drugi krene da oduzima našu imovinu, a ta naša imovina su upravo i te tablice i ta vozila, što je i povod današnjeg sastanka, da ćemo iskoristiti sva sredstva i demokratski, mirnim putem, pružiti otpor. Biće to otpor naroda“, poručio je Rakić.

Precizira da njegova stranka zaista želi miran, demokratski, nenasilan otpor, ali i dodaje da ne zna „u šta će se sve to pretvoriti i kako će se situacija na terenu odvijati“.

U Leposaviću je noćas za manje od 24 časa zapaljen i drugi automobil. Prema nezvaničnim saznanjima našeg portala, sinoć zapaljeno vozilo je istog dana registrovano na RKS.

O tome, ali i drugim skorašnjim paljevinama automobila na Severu, koje je Priština dovela u vezu sa preregistracijom, čitajte ovde.

„Nažalost, ne znam i niko od nas ne zna u šta će se to pretvoriti i šta će to izroditi ukoliko neko nasilno krene da oduzima našu imovinu“, poručio je Rakić.

Iako kaže da ne zna „u šta će sve da se pretvori“, ipak najavljuje blokiranje prelaza ukoliko dođe do nasilnog oduzimanja vozila sa KM tablicama.

„Još jednom moram da kažem da ukoliko Priština krene nasilno sa nekom akcijom s ciljem oduzimanja vozila sa KM tablicama, blokiraćemo sve prelaze i ulaze od Severa ka centralnom Kosovu na jugu“, poručio je Rakić.

I dok Srpska lista najavljuje mogućnost oduzimanje vozila nakon prvog novembra, zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, kazao je pre nekoliko dana da zaplene automobila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu neće biti i da je to dezinformacija.

Bisljimi je ujedno kazao da o tome šta će se desiti nakon prvog novembra odlučuje kosovski MUP, ali i da nema planova i ideja za „juriš“.

Prištinski zvaničnici su ove nedelje u više navrata saopštavali da neće biti odlaganje roka za preregistraciju te pozivali građane da pređu na RKS. Ovakav poziv je uoči sastanka sa predsednicom Evropske komisije još jednom uputio i kosovski premijer.

„Danas imamo sastanak sa Ursulom fon der Lajen i imamo svakodnevne aktivnosti. Pozivam sve Srbe koji imaju zastarele registarske tablice da ih promene na RKS“, rekao je Kurti ovog jutra.

Rakić je čestitao građanima koji, kako kaže, ovih dana „trpe velike pritiske“.

„Mogli ste da vidite i da su naši brojevi telefona predati kosovoskom MUP-u gde dobijamo neke instrukcije da preregistrujemo vozila“, kazao je.

I Rakić tvrdi da su do sada samo dva lica koji žive u severnim opštinama preregistrovala svoja vozila u registracionim centrima na Severu.

Kaže da su uprkos tome što je Priština uložila do sada nekoliko miliona evra za svoju kampanju „svake vrste“, „Srbi prepoznali tu propagandu i veruju samo državi Srbiji i predsedniku Vučiću“.

On se ujedno zahvalio Vučiću što ih je u kratkom roku primio i što je sa Srbima uvek „i kada je najteže, a ne samo kada je lepo“.

Podsetio je da sada zaseda Savet za nacionalnu bezbednost kojim će prisustvovati i predsednik Srbije.

Rakić je ujedno  najavio Vučićevo obraćanje nakon ovog zasedanja, te zamolio medije da „ukoliko imaju pitanja, da ih upute Vučiću“.

Povezane vesti:

Vučić u istom obraćanju: „Ne moramo da imamo KM, dajte nam KS“ – „Nema predaje, KM ostaje“

Vučić pita: Kada će NATO da dozvoli povratak srpske vojske; Najavio odgovor povodom francusko-nemačkog predlogaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.